Ποια είναι τα οφέλη του ιαματικού νερού;

Οι ενδυναμωτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη στην επιδερμίδα.

 

Τα μεταλλικά στοιχεία αποτελούν το 4% του σώματός μας και επιτελούν πολύ σημαντικό έργο, ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία της επιδερμίδας μας. Παρότι συνήθως προσλαμβάνουμε μεταλλικά στοιχεία μέσω της διατροφής μας, το ιαματικό νερό μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο αναπλήρωσής τους παρέχοντας άμεση ανακούφιση από τη δυσφορία και ενισχύοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας.

 

Τι μπορεί να προσφέρει το ιαματικό νερό στην επιδερμίδα σας;

 

Η ενυδάτωσηείναι απαραίτητη για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία της επιδερμίδας. Αλλά, ακόμα και αν πίνετε αρκετό νερό, η επιδερμίδα χάνει υγρασία λόγω της διαδερμικής απώλειας νερού (TEWL) μέσω της κεράτινης στοιβάδας –του εξωτερικού στρώματος του δέρματος(1). Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ξηρότητα, θαμπάδα, αίσθηση τραβήγματος και δυσφορίας(2). Το ιαματικό νερό μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού και, κατά συνέπεια, στη μείωση της TEWL.

 

Γιατί τα μεταλλικά στοιχεία είναι τόσο σημαντικά για την επιδερμίδα;

 

Δεν έχουν όλα τα μεταλλικά στοιχεία τις ίδιες ιδιότητες. Περίπου 15 από αυτά θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικά για την επιδερμίδα, με κάθε ένα να προσφέρει τα δικά του οφέλη:

 • Διττανθρακικά άλατα: εξισορρόπηση του pH
 • Βόριο: θεραπευτικές ιδιότητες
 • Ασβέστιο: προστατευτικές ιδιότητες
 • Σίδηρος: οξυγόνωση των κυττάρων
 • Φθόριο και μαγγάνιο: αντιοξειδωτική δράση
 • Λίθιο και στρόντιο: αντιφλεγμονώδης δράση
 • Μαγνήσιο και πυρίτιο: αναζωογονητικές ιδιότητες
 • Ορθοφωσφορικά άλατα: τονωτική δράση
 • Κάλιο: ενυδάτωση της επιδερμίδας
 • Νάτριο: ρύθμιση της ενυδάτωσης των κυττάρων
 • Θείο: αποτοξίνωση οργανισμού
 • Αμμώνιο: σύνθεση αμινοξέων

 

Σχετικά με το Ιαματικό Μεταλλικό Νερό της Vichy

 

Πού μπορείτε λοιπόν να βρείτε αυτό το ελιξίριο μεταλλικών στοιχείων; Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία εμπεριέχονται στο ιαματικό νερό που πηγάζει στη Vichy, στη Γαλλία. Δεν σκοπεύετε να ταξιδέψετε άμεσα μέχρι εκεί; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν και στα προϊόντα περιποίησης της Vichy!

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το νερό αυτό ρέει μέσα από τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής Vichy στη Γαλλία, σε βάθος έως και 4.000 μέτρων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το νερό θερμαίνεται φτάνοντας μέχρι και τους 140°C και τελικά οδηγείται στην επιφάνεια, όπου αναβλύζει με τη μορφή θερμικών πηγών. Το νερό αυτό εμπλουτίζεται με τα μεταλλικά στοιχεία των διαφόρων πετρωμάτων από τα οποία περνά, 15 στο σύνολο, και αποκτά περιεκτικότητα 5,2 γρ. ανά λίτρο.

Το ιαματικό νερό λαμβάνεται από την πηγή Lucas όπου αναδύει. Λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις, ώστε να διασφαλιστεί η αγνότητα και η προστασία του από τους ρύπους. Υποβάλλεται σε δοκιμές πολλές φορές την ημέρα, καθώς και στα διάφορα στάδια εκχύλισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί 100% καθαρότητα.

Tο Ιαματικό Μεταλλικό Νερό της Vichy
είναι εμπλουτισμένο με τα 15 μεταλλικά στοιχεία των διαφόρων πετρωμάτων

 

Τα οφέλη του ιαματικού νερού της Vichy είναι γνωστά εδώ και χιλιετηρίδες. Πιστεύεται(3) ότι ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε τα πρώτα ιαματικά λουτρά στην πόλη το 50 π.Χ., τα οποία ο αυτοκράτορας Ναπολέοντας Γ’ μετέτρεψε στο πρώτο του θέρετρο διακοπών προσελκύοντας μέλη της υψηλής κοινωνίας από όλη την Ευρώπη. Το 1931, ο τοπικός γιατρός Prosper Haller δημιούργησε τη Vichy, αφιερωμένη στη φροντίδα της ευαίσθητης επιδερμίδας. Έκτοτε, τα οφέλη του ιαματικού νερού –που, λόγω των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του, θεωρείται εξαίσιο για την περιποίηση της επιδερμίδας– έχουν μελετηθεί εκτενώς.

 

ΠΗΓΕΣ:

 1. Baumann, L. et al, ‘Basic Concepts of Skin Science’ στο Cosmetic Dermatology: Principles and Practice 2, (2009) σ. 4-7
 2. Wildnauer, R. et al, ‘Stratum corneum biomechanical properties. Influence of relative humidity on normal and extracted human stratum corneum’ στο the Journal of Investigative Dermatology (1971), σ. 56-72 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5556501]
 3. Altman, N. ‘Healing Springs: The Ultimate Guide to Taking the Waters’ στο Healing Arts Press (2000) σ.129.

 

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ