Πώς η γλυκερίνη συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας

Ίσως έχετε ήδη ακουστά τη γλυκερίνη, ξέρετε όμως ότι το συστατικό αυτό είναι γνωστό για την ικανότητά του να ενυδατώνει την επιδερμίδα; Παρακάτω εξετάζουμε πού υπάρχει η γλυκερίνη –και τι ακριβώς κάνει.

 

Σε ποια προϊόντα περιποίησης μπορείτε να βρείτε τη γλυκερίνη

 

Η γλυκερίνη, μια από τις συνηθέστερες ενυδατικές ουσίες στην αγορά, απαντάται σε ποικίλα προϊόντα περιποίησης, από κρέμες ημέρας μέχρι ορούς. Κυριότερες ιδιότητες της γλυκερίνης είναι η ενυδάτωση και η πρόληψη της απώλειας νερού –ό,τι καλύτερο για την ξηρή επιδερμίδα ή την επιδερμίδα που είναι επιρρεπής στην αφυδάτωση. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η γλυκερίνη βοηθά με τις υποτροπιάζουσες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, ρυθμίζοντας τον κύκλο ωρίμανσης των δερματικών κυττάρων.[1]

Τα προϊόντα της Vichy εμπεριέχουν
100% γλυκερίνη 100% φυσικής προέλευσης

 

Η γλυκερίνη είναι απολύτως ασφαλής για την επιδερμίδα, και αυτός είναι και ο λόγος που ενσωματώνεται στη σύνθεση τόσων προϊόντων περιποίησης.
Τα προϊόντα της Vichy εμπεριέχουν γλυκερίνη 100% φυσικής προέλευσης, η οποία λαμβάνεται από δύο φυτά (κράμβη και φοινικόδεντρο).

 

Τι είναι η γλυκερίνη και ποια τα οφέλη της για την επιδερμίδα;

 

Όντας ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά περιποίησης που κυκλοφορούν στην αγορά, η γλυκερίνη, γνωστή και ως γλυκερόλη, είναι υγροσκοπικό μόριο –παρόμοιο με έναν άλλο πρωταθλητή στην ενυδάτωση, το υαλουρονικό οξύ.
Αυτό σημαίνει ότι η γλυκερίνη ενισχύει τη συγκράτηση νερού στο εσωτερικό της επιδερμίδας, έλκοντας και δεσμεύοντας μόρια νερού.

"η γλυκερίνη αυξάνει τη διαπερατότητα του δέρματος σε συνθήκες αφυδάτωσης"

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με μελέτες, η γλυκερίνη γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με άλλα συστατικά περιποίησης. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι, όταν συνδυάζεται με την ουρία –άλλη μια ένωση που απαντάται στη φύση–, η γλυκερίνη (ή αλλιώς γλυκερόλη) αυξάνει τη διαπερατότητα του δέρματος σε συνθήκες αφυδάτωσης, βελτιώνοντας την ικανότητα άλλων ενυδατικών ουσιών να διεισδύουν στην επιδερμίδα.[2]Άλλη έρευνα κατέδειξε ότι το έλαιο jojoba και η βελτιώνουν τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας για έως και 24 ώρες, αποτρέποντας τη διαδερμική απώλεια νερού.[3]Πηγές:
[1] Zheng, X. et al, ‘Aquaporin 3 colocates with phospholipase d2 in caveolin-rich membrane microdomains and is downregulated upon keratinocyte differentiation’ στο Journal of Investigative Dermatology 121.6 (2003) σ. 1487-1495 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14675200]
[2] Björklund, S. ‘Glycerol and urea can be used to increase skin permeability in reduced hydration conditions’ στο European Journal of Pharmaceutical Sciences 50.5 (2013) σ. 638-645 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643739]
[3] Meyer, J. et al, ‘Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba (Simmondsia chinensis) esters and glycerol: a preliminary study’ στο Journal of Cosmetic Dermatology 7.4 (2008) σ. 268-274 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19146603]

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ