Τριχόπτωση vs Αραίωση Μαλλιών

Έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά σας έχουν χάσει τον φυσικό τους όγκο, αλλά δεν ξέρετε γιατί; Παρακάτω εξηγούμε τη διαφορά ανάμεσα στην τριχόπτωση και την αραίωση των μαλλιών.

 

Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών –γνωστή και σαν μείωση όγκου μαλλιών– μπορεί να μοιάζουν σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, όμως, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση ανάμεσα στα δύο. Είτε τα μαλλιά σας παρουσιάζουν τριχόπτωση είτε κάποιες τούφες έχουν χάσει τον όγκο και την ποιότητά τους, η λύση έγκειται στη βελτίωση της αντοχής, της ανθεκτικότητας και της συνολικότερης υγείας των μαλλιών, ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος κύκλος ανάπτυξης της τρίχας.

 

Τριχόπτωση:

 

Από ιατρικής άποψης, η τριχόπτωση συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των τριχών που υπάρχουν στο τριχωτό της κεφαλής, μείωση η οποία αντιστοιχεί σε απώλεια περισσότερων από 100 τριχών ημερησίως. Κατά συνέπεια, η ποσότητα των τριχών επηρεάζεται σημαντικά. Η τριχόπτωση αποτελεί απόρροια διαφόρων παραγόντων (βλέπε παρακάτω) που επιδρούν στον κύκλο ζωής της τρίχας περιορίζοντας την ανάπτυξή της. Κατά μέσο όρο, ο κύκλος ζωής της τρίχας διαρκεί ένα έτος ή λιγότερο, προτού το τριχοθυλάκιο τελικά αποσπαστεί από το τριχωτό, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη της τρίχας πέρα από ένα ορισμένο μήκος.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που ευθύνονται για την τριχόπτωση, τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με τους άνδρες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τριχόπτωση σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ωστόσο, ρόλο μπορεί να παίξουν και οι ορμόνες, με πολλές γυναίκες να αναφέρουν περιστατικά ξαφνικής τριχόπτωσης μετά τον τοκετό.Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την τριχόπτωση περιλαμβάνουν το στρες, την κόπωση και τη διατροφή, καθώς και τους «συνήθεις» παράγοντες του εκθεσιώματος, όπως τη ρύπανση και το κάπνισμα.

 

Μείωση όγκου - Αραίωση μαλλιών:

 

Ενώ η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρατεταμένη ή να λαμβάνει χώρα για σύντομο χρονικό διάστημα, η αραίωση –που συχνά περιγράφεται και σαν μείωση του όγκου των μαλλιών– συνήθως γίνεται αισθητή σταδιακά. Οι ειδικοί της Vichy έχουν εντοπίσει δύο κύριες αιτίες για τη μείωση του όγκου και του σώματος των μαλλιών: τη φυσιολογική γήρανση των μαλλιών που έχει ως αποτέλεσμα τα λιγότερα, λεπτότερα, και πιο αδύναμα τριχοθυλάκια· και τις βλάβες που σχετίζονται με τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Στα ορατά συμπτώματα της μείωσης του όγκου περιλαμβάνονται συνήθως η λέπτυνση των ινών της τρίχας, η ελάττωση της πυκνότητας των τριχών, και οι πιο εύθραυστες τρίχες που στερούνται όγκου και είναι επιρρεπείς στη θραύση. Οι γυναίκες παρατηρούν συχνά την απώλεια της μάζας των μαλλιών τους, καθώς η αλογοουρά τους αρχίζει να γίνεται λιγότερο πλούσια.

Ακόμα κι αν τα μαλλιά πέφτουν, αυτό που δίνει την εντύπωση της αραίωσης είναι η ποιότητα, το πάχος και η υγεία των εναπομεινάντων τριχοθυλακίων. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο η υιοθέτηση ενός κατάλληλου προγράμματος περιποίησης, σχεδιασμένου να ενισχύει και να δυναμώνει τις υπάρχουσες τρίχες, όπως είναι το Vichy Dercos Densi Solutions, όσο και η προσεκτική επιλογή των τεχνικών περιποίησης και φορμαρίσματος των μαλλιών.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ