Σε ποιους βασικούς παράγοντες οφείλεται η τριχόπτωση;

Σε ποιους βασικούς παράγοντες οφείλεται η τριχόπτωση;

 

Η πτώση των μαλλιών είναι κάτι το φυσιολογικό, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ανανέωσή τους. Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση της: η φάση ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί περίπου 3 με 4 χρόνια, η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες και η φάση πτώσης της τρίχας ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών.

Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση χάνουμε γύρω στις 80-100 τρίχες, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Επίσης, το φθινόπωρο η τριχόπτωση αυξάνεται. Αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

Εκτός από τη φυσιολογική τριχόπτωση, που δεν είναι καθόλου ανησυχητική, κάποιες φορές τείνουμε να χάνουμε πάρα πολλά μαλλιά για μεγάλη χρονική περίοδο. Αυτή η «μη φυσιολογική» τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες.

Πρωταρχικοί στόχοι της τριχόπτωσης είναι οι άνδρες, καθώς  η αφθονία αρσενικών ορμονών (τεστοστερόνης) έχει την τάση να προκαλεί σταδιακή ατροφία του τριχικού θυλακίου.

Ένας βασικός παράγοντας τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα. Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση προδιαγεγραμμένη στο DNA τους.

Επιπρόσθετα, η κακή διατροφή είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που επιδεινώνει την αραίωση της τρίχας, όπως και η έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία εξαιτίας εξαντλητικής δίαιτας.  Η τρίχα είναι μια ζωντανή δομή και χρειάζεται αυτά τα συστατικά για  να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί. Χρειάζεται σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β2, Β5, Β6, Β8, ΡΡ, στοιχεία απαραίτητα τόσο για την ζωντάνια και υγεία της τρίχας όσο και για την ομορφιά της. Για να διασφαλίσουμε, λοιπόν, ότι η τρίχα θα μπορέσει να πάρει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι υγιής, θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή. 

Στους επιβαρυντικούς παράγοντες συγκαταλέγεται φυσικά και το άγχος που ενισχύει την απώλεια της τρίχας και τη λέπτυνση των μαλλιών, ενώ και οι ορμόνες, αλλά και η διαδικασία της κύησης και του τοκετού, μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές, όμως, η τριχόπτωση σταματάει και τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της τριχόπτωσης μέχρι και έξι μήνες μετά τη γέννα. Επίσης, πολλές γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν σίδηρο, παρατηρούν αύξηση των τριχών και, όταν σταματούν την πρόσληψή του, παρατηρούν λέπτυνση της τρίχας. Ο παράγοντας «ορμόνες» είναι παρών και όταν μιλάμε για εμμηνόπαυση. Αν βρίσκεστε σ’ αυτήν την περίοδο της ζωής σας προμηθευτείτε βιταμίνες που υπάρχουν στο εμπόριο για την ενδυνάμωση της τρίχας.

Προβλήματα τριχόπτωσης δημιουργούν επίσης η κατάθλιψη, η έλλειψη σιδήρου και ο θυρεοειδής. Η ψυχολογική μας κατάσταση είναι άρτια συνδεδεμένη με την τριχόπτωση, καθώς η κατάθλιψη, η υπερκόπωση, το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών μας. Οι επιπτώσεις όμως δε σταματούν εκεί καθώς μπορεί να επηρεαστεί και η ποιότητα της τρίχας: σπάει πολύ εύκολα, ξηραίνεται, χάνει τη λάμψη της, δημιουργείται πιτυρίδα. Σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση συντελούν και οι βαφές, το ντεκαπάζ, το δυνατό βούρτσισμα και το συχνό ίσιωμα με πιστολάκι, τα οποία κάνουν εύθραυστη τόσο την ίνα όσο και τη ρίζα των μαλλιών, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε μεγάλες ποσότητες. Πτωτικές… τάσεις έχουν τα μαλλιά και στην περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής. Για παράδειγμα, στο ξεκίνημα της λήψης ή στην απότομη διακοπή των αντισυλληπτικών φαρμάκων παρατηρείται έξαρση της τριχόπτωσης.

 

Τροφές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

 

  • Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι' αυτό εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με πηγές πρωτεϊνών, όπως τοκόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.
  • Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και τα ψάρια, είναι σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας.
  • Ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών. Υιοθετήστε λοιπόν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (συκώτι, κόκκινο κρέας, φακές και σπανάκι), σε χαλκό (ξηροί καρποί και όσπρια) και σε ψευδάργυρο (θαλασσινά και μανιτάρια).
  • Σίδηρο και αμινοξέα περιέχουν και τα αυγά, το ψάρι, τα οστρακοειδή και το κρέας .
  • Μην ξεχνάτε ότι η ποσότητα του νερού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε 1,5 - 2 lt την ημέρα.

Μην ξεχνάτε βέβαια ότι η Vichy Dercos, με 40 χρόνια δερματολογικής και καλλυντικής εξειδίκευσης πάνω στην  υγεία των μαλλιών σας, σας προτείνει στοχευμένη φροντίδα με το πρόγραμμα VICHY DERCOS ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ και τις αμπούλες  Aminexil Pro κατά  της Τριχόπτωσης για άντρες και γυναίκες.

 

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ