Τριχόπτωση: Αίτια & Αντιμετώπιση

Τα μαλλιά μας έχουν το δικό τους, φυσιολογικό, κύκλο ζωής: κάθε τρίχα αναπτύσσεται για 2-7 χρόνια (αναγενής φάση), μετά περνάει σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου σταματάει η ανάπτυξη (καταγενής φάση) και τέλος περνάει στην τελογενή φάση όπου η γηρασμένη τρίχα «σπρώχνεται» σταδιακά προς τα πάνω, προς την επιφάνεια της επιδερμίδας του κεφαλιού, πέφτει και τη θέση της παίρνει μια νέα τρίχα, για την οποία ξεκινάει το ίδιο «ταξίδι» ζωής. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής μας, με κάθε τρίχα να ακολουθεί το δικό της, ανεξάρτητο ρυθμό.

Φυσιολογικά, κατά μέσο όρο χάνουμε περίπου 80-100 τρίχες την ημέρα – όταν αρχίσετε να διαπιστώνετε πως ο ρυθμός αυτός αυξάνεται, πως χάνετε περισσότερες τρίχες καθημερινά οι οποίες δεν επανεμφανίζονται, τότε είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεστε αντιμέτωποι με παθολογική τριχόπτωση/αλωπεκία. Έρευνες δείχνουν πως τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες θα βρεθεί αντιμέτωπη με την τριχόπτωση ή τη μείωση του όγκου των μαλλιών της κάποια στιγμή στη ζωή της.

Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα), όπου οι θύλακες των μαλλιών επηρεάζονται από την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται σταδιακά και να παράγουν πιο λεπτές και κοντές τρίχες σε κάθε κύκλο ή να είναι αντιδραστική, δηλαδή αποτέλεσμα κάποιας ανισορροπίας όπως έντονο στρες, ακραία δίαιτα, κάποια ασθένεια, φαρμακευτική αγωγή κ.α.'

 

Ανάμεσα στις βασικές αιτίες τριχόπτωσης είναι:

 

 

- Οι ορμονικές μεταβολές, που οδηγούν σε πολλαπλά προβλήματα που επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργεία του οργανισμού (όχι μόνο την κατάσταση των μαλλιών). Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του κύκλου ζωής της τρίχας, με τα οιστρογόνα να είναι εκείνα που την υποστηρίζουν και τα ανδρογόνα (στις γυναίκες συχνά «πυροδοτούνται» από ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) να βρίσκονται στη λίστα με τους «υπεύθυνους» για την πτώση των μαλλιών.

- Το στρες, το οποίο μεταξύ άλλων προβλημάτων που δημιουργεί, ανεβάζει το επίπεδο των ανδρογόνων τα οποία οδηγούν σε τριχόπτωση. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα του τριχωτού όπως η πιτυρίδα αλλά και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μαλλιών.

- Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στην παραγωγή ζωτικών για την τρίχα πρωτεϊνών και, όχι μόνο – για αυτό καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έναν λεπτομερή έλεγχο.

- Η έλλειψη βιταμίνης Β12, δεν δημιουργεί μόνο μια μόνιμη αίσθηση κούρασης αλλά επηρεάζει και την λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς, με επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στην υγεία των μαλλιών.

- Οι ακραίες δίαιτες και η απότομη μείωση βάρους, «συνοδεύνται» σχεδόν πάντα και από έντονη τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ελάχιστα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται από τη διατροφή πηγαίνουν στα ζωτικά μέρη του σώματος  και τα μαλλιά δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη «λίστα»- έτσι εξασθενούν και πέφτουν.

- Ο χρόνος που περνάει κάνει αισθητή την παρουσία του και στην όγκο και την ποιότητα των μαλλιών, κατά την φάση της εμμηνόπαυσης και μετά. Είναι γεγονός πως και τα μαλλιά μας «μεγαλώνουν» μαζί μας, γίνονται πιο λεπτά, πιο εύθραυστα και μειώνεται ο όγκος τους. 

- Βαφές μαλλιών και προϊόντα περιποίησης αμφιβόλου ποιότητας, τεχνικές εργασίες όπως η περμανάντ και γενικά οι συχνές αλλαγές στο στυλ των μαλλιών που θέτουν την τρίχα σε τεχνικές εργασίες που τη «στρεσάρουν», συγκαταλέγονται στις αιτίες που την καταστρέφουν και οδηγούν στην εμφάνιση τριχόπτωσης.

 

Αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

 

 

Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ο ρυθμός που πέφτουν τα μαλλιά σας είναι πιο έντονος από τον φυσιολογικό, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό, ο οποίος θα σας κατευθύνει στον σωστό, λεπτομερή έλεγχο για τον εντοπισμό της αιτίας του προβλήματος(μέσω κλινικής εξέτασης,τριχοσκόπησης με δοκιμή έλξης της τρίχας ή/και επιπλέων εξετάσεων πχ αίματος) και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. 


Παράλληλα, θα πρέπει να προσαρμόσετε και τη φροντίδα τους στο σπίτι με εξειδικευμένα προϊόντα και θεραπείες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την τριχόπτωση. Η Vichy, κορυφαίος ειδικός στο θέμα, ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, με συνθέσεις που βασίζονται στην τελευταία λέξη των ερευνών γύρω από την τριχόπτωση αλλά και συστατικά νέας γενιάς με αποδεδειγμένη δράση. 


Το best selling σαμπουάν Dercos Dercos Energy+ Shampoo για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, έχει ειδικά μελετημένη σύνθεση που καθαρίζει τέλεια, είναι απαλό με τα εύθραυστα μαλλιά ενώ παράλληλα μειώνει την τριχόπτωση που οφείλεται στο σπάσιμο της τρίχας. Μία με δύο φορές το χρόνο, εφαρμόστε την θεραπεία Dercos Aminexil Clinical 5 για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στις γυναίκες: συνδυάζει το κατοχυρωμένο μόριο Aminexil με 5 δραστικά συστατικά για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, κλινικά αποδεδειγμένη από δερματολογικό έλεγχο. 


Το εντατικό πρόγραμμα Dercos Aminexil Clinical 5 δρα στον θύλακα της τρίχας και τον ενδυναμώνει, ενισχύει την ανθετικότητα της ίνας κάνοντας τα μαλλιά πιο δυνατά και ανθετικά ενώ είναι ενισχυμένο με μια νέα δράση που μειώνει τις μικρο-ανισορροπίες του τριχωρού και ενισχύει την αντοχή του. Μέσα σε 3 εβδομάδες χρήσης η διαφορά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης γίνεται αντιληπτή ενώ το πρόβλημα μειώνεται ορατά στις 6 εβδομάδες!

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ