Η έλλειψη βιταμινών είναι μια από τις πιθανές αιτίες τριχόπτωσης.
Όπως και οι τρίχες στο σώμα μας, τα μαλλιά στο τριχωτό μας ανανεώνονται συνεχώς. Η απώλεια 50 με 100 τριχών την ημέρα είναι, λοιπόν, απολύτως φυσιολογική.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να αρχίσουμε να χάνουμε περισσότερα μαλλιά. Τα αίτια της αυξημένης αυτής τριχόπτωσης είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν κληρονομικούς, ορμονικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η αλλαγή των εποχών ή η έκθεση στη ρύπανση). Μερικές φορές, αιτία τριχόπτωσης μπορεί να αποτελέσει και η έλλειψη βιταμινών, καθώς η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία των μαλλιών.
Διάχυτη αλλά αναστρέψιμη τριχόπτωση
Σε πολλές περιπτώσεις, μια περιοριστική ή μη ισορροπημένη δίαιτα οδηγεί σε έντονη τριχόπτωση. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης, γνωστός ως τελογενής τριχόπτωση, μπορεί να σχετίζεται άμεσα με διατροφική έλλειψη και, ως εκ τούτου, να πρέπει να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του.
Ευτυχώς, τα μαλλιά αναπτύσσονται και πάλι κανονικά μόλις σταματήσει η περιοριστική δίαιτα ή ακολουθηθεί και πάλι μια ισορροπημένη διατροφή.
Η έλλειψη ποιας βιταμίνης προκαλεί τριχόπτωση;
Οι περιοριστικές ή μη ισορροπημένες δίαιτες είναι αιτία τριχόπτωσης, γιατί δεν εξασφαλίζουν την πρόσληψη των πρωτεϊνών, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Μεταξύ των βιταμινών που είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών, ιδιαιτέρως σημαντικές είναι οι βιταμίνες Β:
- Η βιταμίνη Β3 (ή νιασιναμίδη) βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις ρίζες των μαλλιών. Απαντάται στα αμύγδαλα, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα κουκιά, το μαύρο ραπανάκι, τον μαϊντανό και τη λαχανίδα
- Η βιταμίνη Β5 (ή παντοθενικό οξύ) ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών. Υπάρχει στη σελινόριζα, το κουνουπίδι, τα φουντούκια και τα καρύδια, το σκόρδο και το αβοκάντο
- Η βιταμίνη Β6 ενισχύει τη δράση των άλλων βιταμινών και επίσης ενδυναμώνει την τρίχα. Πηγή βιταμίνης Β6 είναι τα πουλερικά, οι αποξηραμένες μπανάνες, οι ηλιόσποροι, το λάχανο, το σπανάκι και οι ντομάτες
- Η βιταμίνη Β8 (ή βιοτίνη) ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό. Υπάρχει στη μαγιά μπύρας, τα μανιτάρια, τα όσπρια, τη λαχανίδα, τα αμύγδαλα, τις ντομάτες και τους βλαστούς
- Η βιταμίνη B12 ενισχύει την ανανέωση των τριχοθυλακίων. Υπάρχει στο κρέας, τα εντόσθια, το ψάρι, τα πουλερικά και την άλγη σπιρουλίνα.
- Μολονότι ο ρόλος της στον κύκλο ζωής των μαλλιών δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, η βιταμίνη D μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, ειδικά στις γυναίκες. Η τριχόπτωση λόγω έλλειψης βιταμίνης D είναι συνηθέστερη τον χειμώνα, καθώς η σύνθεση αυτής της βιταμίνης στο σώμα μας εξαρτάται από την έκθεση στο φως του ήλιου. Όσον αφορά στην πρόσληψη μέσω της διατροφής, η βιταμίνη D απαντάται στο μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια, τα εντόσθια, τα αυγά, το τυρί και το βούτυρο.
Επαναφορά της ισορροπίας στη διατροφή
Οι βιταμίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία και την ποιότητα των μαλλιών, απαραίτητα όμως είναι και άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια και ο σίδηρος. Γι’ αυτό, πρέπει να ακολουθείται μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή. Αν η διατροφή σας είναι υγιεινή και, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζετε να παρατηρείτε τριχόπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Εκείνος ή εκείνη θα μπορέσει να εντοπίσει τα αίτια της τριχόπτωσης και, αν αυτή οφείλεται σε κάποια διατροφική έλλειψη, να σας συμβουλεύσει πάνω στο τι πρέπει να τρώτε και ενδεχομένως να σας γράψει συμπληρώματα διατροφής.
Ορισμένα συμπληρώματα, ειδικά αυτά που περιέχουν βιταμίνη Β8 (ή βιοτίνη) συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4560543/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23428658/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20178699/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30547302/
https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-00786928/document
https://www.vidal.fr/maladies/peau-cheveux-ongles/chute-cheveux-alopecie/complements-alimentaires.html