Αντιμετώπιση της αλωπεκίας μετά τον τοκετό

Ποια είναι τα αίτια της αλωπεκίας μετά τον τοκετό;

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας παράγει τεράστιες ποσότητες οιστρογόνων, τα οποία εκπέμπουν σήμα σε περισσότερα τριχοθυλάκια να μπουν στην αναγενή φάση (στάδιο ανάπτυξης) του κύκλου ζωής των μαλλιών. Έτσι, μεγάλος αριθμός τριχών παραμένουν  στο στάδιο ανάπτυξης. Μετά τη γέννηση του παιδιού, η επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας, και η συνεπαγόμενη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, πυροδοτεί την ξαφνική μετάβαση στην τελογενή φάση (στάδιο αδράνειας), με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικής αλωπεκίας κατά τους επόμενους 2-3 μήνες. Αυτή η τελογενής αλωπεκία, όπως είναι γνωστή, αποτελεί μια από τις αίτιες αλωπεκίας στις γυναίκες.

Μολονότι αυτή η αλωπεκία μετά τον τοκετό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και αρκετούς μήνες, το φαινόμενο είναι απολύτως φυσιολογικό και αναστρέψιμο.

 

Η αλωπεκία μετά τον τοκετό είναι προσωρινή

 

Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλωπεκία μετά τον τοκετό είναι προσωρινή, και τα μαλλιά αρχίζουν και πάλι να αναπτύσσονται κανονικά μετά από 6-8 μήνες. Αν και η αλωπεκία μετά τον τοκετό δεν απαιτεί συνήθως φαρμακευτική αντιμετώπιση, μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση αυτού του τύπου αλωπεκίας και να ευνοήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, για παράδειγμα, προτείνει τα εξής:

  • Σύμπλοκο βιταμίνης B ή/και βιοτίνη (βιταμίνη B7)
  • Σίδηρος
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη E
  • Ψευδάργυρος


Πέραν των βιταμινών, ωφέλιμα είναι και τα έλαια ψαριού ή λιναρόσπορου, καθώς αποκαθιστούν τα βέλτιστα επίπεδα των λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3 & 6, διαφυλάσσοντας έτσι την υγεία των μαλλιών.

 

Μείωση του στρες

 

Εκτός από τις μεταβολές των επιπέδων οιστρογόνων μετά τον τοκετό, αίτια αλωπεκίας στις γυναίκες μπορεί να είναι επίσης το στρες και η έλλειψη ύπνου –μια πραγματικότητα για τις νέες μητέρες. Οι τεχνικές χαλάρωσης ή οι ασκήσεις αναπνοής, όταν έχετε χρόνο, μπορούν να βοηθήσουν. Συνιστάται επίσης η ήπια έως μέτριας έντασης τακτική άσκηση.
Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί τυχόν επιλόχειος κατάθλιψη. Αν νοιώθετε πολύ αγχωμένη ή καταβεβλημένη κατά τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες μετά τον τοκετό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

 

Πιο ήπιο πρόγραμμα περιποίησης και styling

 

Ανεξάρτητα από το μήκος των μαλλιών σας, είναι καλό να αποφεύγετε το έντονο βούρτσισμα ή styling που ενδέχεται να εντείνει την αλωπεκία. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τα χτενίσματα με πολύ σφιχτό πιάσιμο των μαλλιών (αλογοουρές, πλεξούδες ή κότσοι). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι επιθετικές διαδικασίες όπως οι βαφές, οι περμανάντ, τα θερμαινόμενα ρόλεϊ και το σίδερο ισιώματος.

Το υγιές τριχωτό είναι το κλειδί για υγιή μαλλιά. Ο δερματολόγος σας λοιπόν μπορεί να σας προτείνει σπρέι για το τριχωτό ή ειδικές μάσκες μαλλιών με φυσικά έλαια, όπως έλαιο αμυγδάλου, που θα ενδυναμώσουν τα μαλλιά και θα συμβάλουν στην ανάπτυξή τους.

Ένα σαμπουάν κατά της αλωπεκίας, εμπλουτισμένο με βιταμίνη B, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 

Ιατρικά προβλήματα

 

Μολονότι η αλωπεκία μετά τον τοκετό αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της ανάκαμψης του οργανισμού μετά τη γέννηση του παιδιού, συνιστάται να επισκεφθείτε τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας αν η αλωπεκία αυτή συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αλωπεκία μετά τον τοκετό συνήθως υποχωρεί, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι ιατρικής φύσης όπως ανεπάρκεια σιδήρου ή διαταραχές του θυρεοειδούς, περίπτωση στην οποία ενδέχεται να απαιτείται η συνταγογράφηση συμπληρωμάτων οιστραδιόλης / ορμονικών αντισυλληπτικών πέραν των συμπληρωμάτων σιδήρου και για τον θυρεοειδή. Ωστόσο, μπορεί η χορήγηση κάποιων από τα φάρμακα αυτά να μην είναι δυνατή κατά τον θηλασμό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμινών –κατόπιν πάντοτε συμβουλής γιατρού.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ