Πώς να σταματήσετε την τριχόπτωση
Αν και δεν γίνεται να αποκτήσουμε ξανά τα πλούσια, λαμπερά μαλλιά των εφηβικών μας χρόνων, υπάρχουν σήμερα αρκετές θεραπείες κατά της τριχόπτωσης –φαρμακευτικές αγωγές και καλλυντικά προϊόντα– που μπορούν να επιβραδύνουν την τριχόπτωση. Άλλες, πάλι, μπορούν ακόμα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών ως έναν βαθμό.
Πριν, ωστόσο, επιλεχθεί κάποια θεραπεία κατά της τριχόπτωσης, πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν επ’ ακριβώς τα αίτια της τριχόπτωση, γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα όλες οι θεραπείες σε όλους τους τύπους τριχόπτωσης. Επίσης, προτού ξεκινήσετε μια θεραπεία, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.
Φαρμακευτικές θεραπείες κατά της τριχόπτωσης
Υπάρχουν πολλές εγκεκριμένες για τοπική εφαρμογή ή από του στόματος θεραπείες για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, της πιο κοινής αιτίας τριχόπτωσης που επηρεάζει έως και το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών.
Οι θεραπείες αυτές συνταγογραφούνται από τον γιατρό, ο οποίος και θα σας εξηγήσει όλα τα οφέλη αλλά και τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες τους.
Σαμπουάν και λοσιόν για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης
Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες σαμπουάν και λοσιόν που, μέσω της τοπικής εφαρμογής, μπορούν να επιβραδύνουν την τριχόπτωση, όμως η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει.
Ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά ενεργά συστατικά τοπικής εφαρμογής κατά της τριχόπτωσης είναι το Aminexil, το οποίο προλαμβάνει τη σκλήρυνση «κολλαγόνου» που παίζει ρόλο στην αραίωση των μαλλιών στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Άλλα σαμπουάν και λοσιόν στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μαλλιών αντί για τον περιορισμό της αραίωσης παρέχοντας στην τρίχα όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται, όπως γλυκόζη, ψευδάργυρο, χαλκό, αμινοξέα, και βιταμίνες A, B5, B6 & B8.
Τα συμπληρώματα διατροφής ως θεραπεία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης
Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της αιφνίδιας και εκτεταμένης τριχόπτωσης, γνωστής ως τελογενής τριχόπτωση, σε περίπτωση ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεϊνών, σιδήρου ή βιταμινών. Αυτού του είδους η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη κατά τη δίαιτα, ιδίως όταν ακολουθείται δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η κετογονική δίαιτα, η οποία είναι πολύ δημοφιλής σήμερα και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες που προκαλούν τριχόπτωση.
Άλλη μια πιθανή λύση είναι η χειρουργική επέμβαση
Πέραν των θεραπειών για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης που αναφέρθηκαν παραπάνω, άλλη μια επιλογή είναι και η μεταμόσχευση μαλλιών. Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι: στην πρώτη, ο γιατρός εξάγει ένα τμήμα τριχοθυλακίων από το τριχωτό (στην περιοχή του αυχένα), το οποίο έπειτα εμφυτεύεται σε μια άλλη περιοχή με έλλειψη μαλλιών· στη δεύτερη, τα τριχοθυλάκια εξάγονται ένα προς ένα, και στη συνέχεια μετεμφυτεύονται στα επιθυμητά σημεία.
Μολονότι οι επεμβάσεις αυτές είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, έχουν καλά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν αποκαθιστούν την αρχική πυκνότητα των μαλλιών, αφού τα μαλλιά μεταφέρονται από τη μία περιοχή στην άλλη.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται μια επίσκεψη στον δερματολόγο, για να προσδιοριστεί ο κατάλληλος τύπος επέμβασης ή θεραπείας ανάλογα με τον τύπο και την ένταση της τριχόπτωσης.
Πηγές:
https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-00786928/document
https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01291607/document
https://hal.univ-lorraine.fr/hal-01733956/document