Μύθοι και αλήθειες για την τριχόπτωση

Σωστό ή λάθος: η άσκηση μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση

 


Λάθος!
Μολονότι κάποιοι πιστεύουν ότι οι ορμονικές επιπτώσεις της άσκησης στο σώμα –δηλαδή η απελευθέρωση  τεστοστερόνης– κρύβονται πίσω από την τριχόπτωση, η ειδικός της Vichy Laurie Jacquet λέει: «Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση ανάμεσα στην άσκηση και στην πρόωρη τριχόπτωση. Αντιθέτως, το να παραμένουμε δραστήριοι είναι το κλειδί για τη φροντίδα της υγείας ολόκληρου του σώματός μας, καθώς και για την ενίσχυση του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματός μας. Οι ενδορφίνες που εκλύονται συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων που το στρες μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας –η οποία συχνά είναι η πρώτη που πλήττεται, όταν αρχίζουμε να παρατηρούμε την εμφάνιση τριχόπτωσης.»

 

Σωστό ή λάθος: το πολύ συχνό σεξ μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση


Λάθος
!
Το σεξ έχει πολλές ευεργετικές επιπτώσεις –αλλά, σύμφωνα με έναν διαδεδομένο μύθο, το να περνάει κανείς πολύ χρόνο στην κρεβατοκάμαρα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών, ιδίως για τους άνδρες. Ετοιμαστείτε να αναπνεύσετε με ανακούφιση: δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το να κάνετε έρωτα πολύ συχνά (ή όχι αρκετά συχνά) οδηγεί σε πρόωρη τριχόπτωση. Η Laurie λέει: «Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν την αραίωση των μαλλιών ή την τριχόπτωση, τα γονίδια παραμένουν στην κορυφή της λίστας.»

 

Συμβουλές lifestyle για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

 

Τι είναι λοιπόν αυτό που πράγματι έχει αποτέλεσμα όσον αφορά στα μαλλιά που αραιώνουν ή πέφτουν; Ζητήσαμε από τη Laurie να μοιραστεί μαζί μας τις εξειδικευμένες συμβουλές της για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της τριχόπτωσης.

Κάθε τόσο, περιποιηθείτε τα μαλλιά σας με ένα μασάζ για να διεγείρετε την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε σπίτι με μερικές απλές κινήσεις, αλλά μην διστάσετε και να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας με μια επίσκεψη στο κομμωτήριο της γειτονιάς σας! Στόχος είναι να ενισχύσετε τη μικροκυκλοφορία, γι’ αυτό μην ασκείτε πολύ δυνατή πίεση –οι άκρες των δαχτύλων σας είναι ό,τι πρέπει. 

Γενικότερα, το να αφιερώνετε χρόνο σε μια δραστηριότητα που σας βοηθά να αποφορτίζεστε είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα στρες στο σώμα σας. Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης ίσως αργήσουν λίγο να εξαφανιστούν, όμως αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Ρίξτε το λοιπόν άφοβα στη γυμναστική (ή σε δραστηριότητες… εντός κρεβατοκάμαρας!), όσο το πρόβλημα θα λύνεται μόνο του.

Τέλος, η Laurie συνιστά να εξετάσετε πιο προσεκτικά τι βάζετε στο πιάτο σας –άλλωστε, είμαστε ό,τι τρώμε! Η υγεία και η δύναμη των μαλλιών σας μπορεί να επηρεάζεται από τη διατροφή σας. Αν λοιπόν θέλετε να τη βελτιώσετε, ίσως αξίζει να σκεφτείτε τη λήψη συμπληρωμάτων. Σε ό,τι αφορά τα συστατικά, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών. Ξεκινήστε καταναλώνοντας αυγά, κόκκινο κρέας και λιπαρά ψάρια, τα οποία μάλιστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες –ό, τι πιο σημαντικό για υγιή μαλλιά.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ