Τριχόπτωση: Που Οφείλεται;

Μήπως τα μαλλιά σας πέφτουν περισσότερο από ό,τι συνήθως; Εποχική τριχόπτωση ή ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος; Τελικά, είναι φυσιολογικό ή όχι να χάνουμε μαλλιά;

 

Δεκαπέντε, είκοσι δύο, σαράντα έξι… Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, μήπως οι τρίχες που βρίσκετε στο μαξιλάρι ή στο ντους φαίνεται να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα να αναρωτιέστε αν τελικά είναι φυσιολογικό να χάνετε τα μαλλιά σας; Και το σημαντικότερο, πού οφείλεται αυτή η τριχόπτωση;

 

Πότε η τριχόπτωση είναι «φυσιολογική»;

 

Στην πραγματικότητα, όλα έχουν να κάνουν με τους αριθμούς. Ζητήσαμε από την Pascale Mora, Διευθύντρια Επιστημονικής Επικοινωνίας της Vichy, να μας δώσει μια γενική εικόνα. Μας είπε ότι «το 90-95 % των τριχών ενός υγιούς ανθρώπου βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης. Το υπόλοιπο 5-10 % είναι αδρανείς τρίχες που πρόκειται να πέσουν.» Η Pascale Mora, όμως, σπεύδει να μας καθησυχάσει: «Ευτυχώς, ο κάθε θύλακας τρίχας λειτουργεί ανεξάρτητα από τους άλλους, έτσι ώστε να μην πέφτουν όλες οι τρίχες ταυτόχρονα!» Η διάγνωση της Pascale Mora: «Είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 50 έως 100 τρίχες καθημερινά. Μην πανικοβάλλεστε, λοιπόν, αν βλέπετε μερικές δεκάδες στη βούρτσα σας. Ωστόσο, αν βρίσκετε αρκετές τρίχες στο μαξιλάρι σας, το πρωί που ξυπνάτε, ή στη ντουζιέρα, τότε μάλλον χάνετε περισσότερες από ό,τι πρέπει.»

 

Τριχόπτωση: ο καθοριστικός ρόλος των ορμονών

 

Οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν σημαντική απώλεια μαλλιών, κάτι από το οποίο υποφέρουν συχνά οι νέες μητέρες. Στην πραγματικότητα, όλες οι τρίχες που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχουν πέσει κατά τη διάρκεια των εννέα προηγούμενων μηνών, συγκρατούνται λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης. Όταν τα οιστρογόνα μειωθούν, επιστρέφοντας τελικά στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό, οι τρίχες αυτές χάνουν την ορμονική τους σύνδεση και πέφτουν. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι προσωρινή, και συνήθως ρυθμίζεται μέσα σε λίγους μήνες. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η εποχική έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τις στεροειδείς ορμόνες, κάτι που ισχύει για όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τρίχες πέφτουν συνήθως το φθινόπωρο. Με τους άνδρες, όμως, τι συμβαίνει; Εδώ, δεν πρόκειται για εποχικό φαινόμενο, αλλά για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Η τεστοστερόνη, η ανδρική ορμόνη που επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών στους άνδρες, ευθύνεται για την αυξημένη καθημερινή απώλεια μαλλιών.

 

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του άγχους στην τριχόπτωση

 

Αχ αυτό το άγχος! Μπορεί να επηρεάσει τόσα πράγματα, στα οποία βέβαια περιλαμβάνεται και η τριχόπτωση. Ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ (θάνατος, διαζύγιο, σοβαρή χειρουργική επέμβαση) μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση, ακόμη και τρεις έως έξι μήνες μετά το συμβάν. Και σε αυτήν την περίπτωση, υπεύθυνες είναι οι ορμόνες, όμως, σταδιακά, καθώς ο οργανισμός και το ηθικό ανακάμπτουν, τα μαλλιά επιστρέφουν στον κανονικό κύκλο ζωής τους.

 

Μην σας κάνει να τραβάτε τα μαλλιά σας!

 

Ακόμη κι αν σας φαίνεται ότι χάνετε σημαντικό αριθμό τριχών, όσο συνεχίζεται η φυσιολογική ανάπτυξη και παραμένει σταθερή η πυκνότητα των μαλλιών σας, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Εντούτοις, αν η απώλεια όγκου είναι ορατή ή αν παρατηρείτε ότι οι περιοχές με αραίωση κερδίζουν έδαφος, συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας. Αν η απώλεια μαλλιών είναι αιφνίδια ή σοβαρή, μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός δερματολόγου. Εκείνος θα μπορέσει να εντοπίσει τυχόν παθολογικούς παράγοντες ή προβλήματα (έλλειψη σιδήρου, θυρεοειδικές ή ορμονικές διαταραχές, παρενέργειες κάποιων φαρμάκων…) που ίσως συμβάλλουν στην τριχόπτωση.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ