OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Προλάβετε τις εξάρσεις ακμής και ατελειών

Το να γνωρίζετε πότε είναι πιθανό η ακμή σας να φουντώσει και να παρουσιάσει έξαρση μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση των ατελειών. Ρίξτε μια ματιά στους συνήθεις υπόπτους που ενδέχεται να προκαλέσουν ατέλειες.

Προλάβετε τις εξάρσεις ακμής και ατελειών

1. Ορμονικές μεταβολές


Είναι αυτονόητο ότι η επιδερμίδα με τάση ακμής μας ταλαιπωρεί κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με τις ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, να προκαλούν υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Δυστυχώς, οι δυσκολίες αυτές δεν σταματούν μετά την εφηβική ηλικία: συγκεκριμένα, γυναίκες άνω των 25 ετών παρουσιάζουν ακμή, η οποία συνήθως συνδέεται με την έμμηνο ρύση. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία, το 78% των γυναικών αναφέρουν ότι η επιδερμίδα τους είναι πιο επιρρεπής στην ακμή πριν από την περίοδο.

2. Έκθεση στον ήλιο


Προς έκπληξή μας, τα επίπεδα σμήγματος αυξάνονται όταν το σώμα μας εκτίθεται στην ακτινοβολία UV, αντί να μειώνονται όπως ίσως θα περιμέναμε. Μολονότι η λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να ανακουφιστεί προσωρινά μετά από λίγη ώρα κάτω από τον ήλιο, η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος αρχίζει να συρρικνώνεται όταν πάψει να εκτίθεται τακτικά στον ήλιο. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή του σμήγματος εντείνεται, προκαλώντας σπυράκια και άλλες ατέλειες.

Οι ακτίνες UV, φυσικά, δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές. Όταν η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και στα επίπεδα του σμήγματος: έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται κατά 10% για κάθε έναν βαθμό Κελσίου ανόδου της θερμοκρασίας.

3. Ρύπανση


Προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην επιδερμίδα, τα εργαστήρια Vichy διεξήγαγε δύο κλινικές μελέτες στο Μεξικό και την Κίνα, περιοχές γνωστές για τα ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα τέτοιο περιβάλλον έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την επιδερμίδα, αφήνοντάς την λιγότερο ενυδατωμένη και περισσότερο επιρρεπή στις εξάρσεις ακμής.

4. Αγχωτικές καταστάσεις


Εκτός από τη ρύπανση και τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV, το στρες –είτε αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή του είτε όχι–, όπως αυτό που προκύπτει από την έλλειψη ύπνου λόγω ενός χωρισμού ή ενός τσακωμού, έχει αισθητό αντίκτυπο τόσο στη διάθεση όσο και στην επιδερμίδα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη γαλλική μελέτη, μάλιστα, το στρες μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα μέχρι και στο 50% των περιπτώσεων εμφάνισης ακμής.

Επίσης, το στρες μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου, κάτι που ασκεί αλυσιδωτή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στα επίπεδα ορμονών του οργανισμού μας. Επιπλέον, οι σχετιζόμενες με το στρες δυσκολίες στον ύπνο μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα ακμή, διεγείροντας τους διαμεσολαβητές φλεγμονής στην επιδερμίδα. Το να λάβετε μέτρα για τη βελτίωση του ύπνου σας είναι σημαντικό όχι μόνο για την υγεία της επιδερμίδας σας, αλλά και για τη συνολική ευεξία σας. Κάντε το προτεραιότητά σας και μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού, αν νοιώθετε ότι το έχετε ανάγκη.

go to top