Ακμή Ενηλίκων: Πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Μπορεί τα σπυράκια να είναι γενικώς αποδεκτά κατά την εφηβεία, συχνά όμως προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και ανασφάλεια στην ενήλικη ζωή. Η ψυχολόγος Nayla Chidiac, συζητά για τη σχέση μεταξύ της ακμής ενηλίκων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως και με τα δακτυλικά αποτυπώματα, το πρόσωπό μας είναι η ταυτότητά μας. Το πρόσωπο είναι το μέσον με το οποίο ερχόμαστε αρχικά σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να πυροδοτήσει ένα κεραυνοβόλο έρωτα ή αντίθετα, απόρριψη. Οι ενήλικες με ακμή που αισθάνονται άσχημα με το πρόβλημά τους, πολλές φορές, έχουν ήδη κλονισμένη αυτοπεποίθηση και το να έχουν σπυράκια εντείνει αυτή την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Επομένως, όταν κάποιος τους κοιτάξει, τα άτομα αυτά θα νιώσουν ότι αυτό που κοιτάζει είναι το δέρμα τους.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η συναισθηματική ευθραυστότητα κάνει τις σχέσεις με τους άλλους εξαιρετικά δύσκολες.

Πρώτα από όλα θα συνιστούσα να συμβουλευτούν ένα δερματολόγο. Η προτεινόμενη αγωγή από ένα επαγγελματία της φροντίδας του δέρματος ίσως αρκεί για να επιλύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, η ψυχολογική θεραπεία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει, αν η ασθενής έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η θεραπεία μπορεί να ενδυναμώσει ή να αποκαταστήσει την κλονισμένη αυτοεκτίμηση.

Η ΓΣΘ (Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία), έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις που σχετίζονται με προβλήματα αυτοπεποίθησης, γιατί στοχεύει στη ναρκισσιστική ευθραυστότητα και ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μια μεγαλύτερης διάρκειας και περισσότερο σε βάθος ψυχανάλυση, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική. 

Τέλος, δεν είμαι αντίθετη στην ύπνωση όταν ασκείται από έναν "αληθινό" ειδικό.

Θα απαντήσω με κάτι που έχει πει ο Γκαίτε: "Αν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, εμπνέετε εμπιστοσύνη και στους άλλους". Η έλλειψη αυτοπεποίθησης αναπόφευκτα αλλοιώνει τη σχέση σας με τον έξω κόσμο. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να περικλείει ηθελημένη απομόνωση, απομάκρυνση από την κοινωνία. Με κίνδυνο να επαναληφθώ, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο και για τον ίδιο λόγο, ένα διατροφολόγο καθώς ορισμένα δερματικά προβλήματα ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα διατροφικών διαταραχών. Τέλος, εάν το άτομο είναι ήδη απομονωμένο ή απόμακρο, πιστεύω ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να συμβουλευτεί ψυχολόγο.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ