Τι είναι η ορμονική ακμή και πώς να την αντιμετωπίσετε

Νομίζατε ότι αφήσατε τα δερματικά προβλήματά σας στην εφηβεία; Ξανασκεφθείτε το. Για πολλές γυναίκες, η έμμηνος ρύση συνδέεται με εξάρσεις ακμής. Βρείτε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το διορθώσετε γρήγορα.

Τι είναι η ορμονική ακμή και γιατί επηρεάζει τις γυναίκες;

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από σπυράκια. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από ακμή είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των αντρών, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες(1). Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των πολλών ορμονικών αλλαγών που βιώνουν στη διάρκεια της ζωής τους. Είναι’ ευρέως διαδεδομένο ότι τα σπυράκια επηρεάζουν μόνο όσους έχουν λιπαρό δέρμα. Παρόλα αυτά, αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς συχνά αυτοί που είναι επιρρεπείς στην ακμή μπορεί να πάσχουν από ξηρότητα στην επιδερμίδα(2).

Η αρχική ανάπτυξη στην εφηβεία, συμπίπτει με την αύξηση της διέγερσης των υποδοχέων ανδρογόνων και προκαλεί περισσότερο σμήγμα. Παρόλα αυτά, επειδή ο έμμηνος κύκλος και οι ορμονικές αλλαγές συνδέονται, η ακμή στις ενήλικες γυναίκες μερικές φορές αναφέρεται ως ορμονική ακμή(1).

Γιατί εμφανίζεται η ορμονική ακμή;

Υπάρχει πλήθος ορμονών που σχετίζονται με την ύπαρξη ακμής. Η ορμονική ακμή συνδέεται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος(3). Πολλά άτομα που υποφέρουν από ακμή παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η οποία οφείλεται στη δραστηριότητα του τριχοσμηγματογόνου θύλακα(4). Πιστεύεται ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη σπυριών σε ενήλικες γυναίκες(5). Επιπλέον, πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα προεμμηνορροϊκής ακμής, εξαιτίας ορμονών όπως τα οιστρογόνα (υπεύθυνα για την ανάπτυξη και ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος) και η προγεστερόνη (η οποία εμπλέκεται στον έμμηνο κύκλο και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Πώς ξέρετε ότι υποφέρετε από ορμονική ακμή;

Η ορμονική ακμή δεν είναι ίδια για όλους. Είναι σημαντικό’ να προσδιορίσετε την αιτία των εξάρσεων (είτε πρόκειται για λόγους ορμονικούς, λάθος επιλογή περιποίησης, κληρονομικότητα, άγχος ή κάποια φαρμακευτική αγωγή) ώστε να την αντιμετωπίσετε. Η υποτροπιάζουσα ακμή παρατηρείται στο 75-85% των ενήλικων γυναικών, ενώ η όψιμη ακμή είναι λιγότερο συχνή και αναπτύσσεται στο 20-40% των περιπτώσεων(2). Μπορούμε’ να πούμε ότι υπάρχει’ υψηλή συσχέτιση μεταξύ όσων υπέφεραν από εφηβική ακμή και ορμονική ακμή, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Μπορεί να υποφέρετε από ορμονική ακμή εάν:

Οι εξάρσεις εμφανίζονται γύρω από το πηγούνι και το περίγραμμα
Εάν έχετε’ παρατηρήσει συγκέντρωση από σπυράκια στην περιοχή χαμηλά στο πρόσωπό σας, είναι πιθανόν’ να είναι ορμονικό. Η περίσσεια ορμονών στο σώμα σας διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην περιοχή του πηγουνιού. Άλλες περιοχές που μπορεί να υποδεικνύουν αυτόν τον τύπο ακμής περιλαμβάνουν την πλαϊνή πλευρά του προσώπου σας και/ή κατά μήκος του λαιμού(2).

Οι εξάρσεις σας είναι επίπονες κύστες παρά μαύρα και λευκά στίγματα.
Εκτός του ότι είναι πιο αισθητά από άλλους τύπους σπυριών, είναι’ συνήθως πιο επώδυνα και ευαίσθητα στην αφή. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση λιπαρότητας για μια περίοδο ημερών ή εβδομάδων και μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Η έξαρση εμφανίζεται μία φορά τον μήνα.
Η ορμονική ακμή συχνά εμφανίζεται σε ορμονικό κύκλο, ακολουθώντας τον έμμηνο κύκλο. Τείνουν να εμφανίζονται στο ίδιο σημείο, επειδή ένας συγκεκριμένος πόρος έχει μεγεθυνθεί από ένα προηγούμενο σπυράκι.

Οι εξάρσεις συμβαίνουν όταν βρίσκεστε σε κατάσταση στρες
Η κορτιζόλη, γνωστή ως η ορμόνη του στρες, είναι αυξημένη, το οποίο αποτελεί ένδειξη φλεγμονής που συνήθως συναντάται στην ακμή.

Η ορμονική ακμή διαφέρει από την εφηβική ακμή; N/A

Ναι, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ορμονική ακμή διαφέρει από την εφηβική ακμή στο ότι παρουσιάζεται με βαθιές, ήπιες έως μέτριες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις, που εντοπίζονται στο κάτω τρίτο του προσώπου, στο πηγούνι και στον λαιμό(5). 

Ενώ η εφηβική ακμή μπορεί να εμφανιστεί ως λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα και επώδυνα σπυράκια σε πρόσωπο, λαιμό, ώμους, στήθος, πλάτη, ώμους και στο άνω μέρος των χεριών.

Ποια’ είναι η καλύτερη φροντίδα περιποίησης για την ορμονική ακμή;

1. Βρείτε μια φροντίδα περιποίησης που σας ικανοποιεί και κρατήστε την.
2. Χρησιμοποιήστε μόνο μη φαγεσωρογόνα προϊόντα για να μειώσετε το ρίσκο των φραγμένων πόρων.
3. Ιδανικά ακολουθήστε ένα πρόγραμμα με προϊόντα καθαρισμού, ήπιας απολέπισης και χρήσης καθημερινά, για να απολεπίσετε τα νεκρά κύτταρα ώστε να αποτρέψετε το φράξιμο των πόρων.
4. Πλύνετε το πρόσωπό σας το πρωί και το απόγευμα για να διατηρήσετε το δέρμα καθαρό από ρύπους, λιπαρότητα και βακτήρια…

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1. Ebede, T.L. κ.ά., 'Hormonal Treatment of Acne in Women' στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2.12 (2009) σελ. 16-22
2. Zeichner, J.A. κ.ά., 'Emerging Issues in Adult Female Acne' στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.1 (2017) σελ. 37-46
3. Elsaie, M.L. 'Hormonal treatment of acne vulgaris: an update' in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 9 (2016) σελ.241-248
4. Ghosh, S. κ.ά., 'Profiling and Hormonal Therapy for Acne στο Women' in Indian Journal of Dermatology 59.2 (2014) σελ. 107-115
5. Geller, L. κ.ά., 'Perimenstrual Flare of Adult Acne' στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.8 (2014) σελ. 30-34

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ