Ακμή και περίοδος: Η σχέση μεταξύ τους

Ο μηνιαίος κύκλος μιας γυναίκας, ρυθμίζεται από ορμόνες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν έξαρση της ακμής. Η Δρ. Brigite Letombe, από το CHRU (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο) της Lille στη Γαλλία, αναφέρεται στις φάσεις που ορίζουν την έμμηνο ρύση και τις επιπτώσεις τους στο δέρμα.

Δεν ισχύει πάντα, είναι όμως πολύ πιθανό. Ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκονται, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακμή σε έξαρση. Άλλες εμφανίζουν πρήξιμο. Άλλες αισθάνονται ότι το στήθος τους γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητο. Πίσω από τα συμπτώματα αυτά βρίσκονται πάντα οι ορμόνες!

Ο μηνιαίος κύκλος διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες. Αρχίζει την πρώτη ημέρα της περιόδου και μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: την ωοθυλακική φάση (1η έως 13η ημέρα), την ωορρηξία (14η ημέρα) και την ωχρινική φάση (14η έως 28η ημέρα). Στη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης το ωάριο αναπτύσσεται μέσα στο θυλάκιο. 

Μετά την ωορηξία (αφού το ωάριο φύγει από την ωοθήκη), το ωοθυλάκιο σχηματίζει ένα μικρό αδένα ο οποίος ονομάζεται ωχρό σωμάτιο και αυτή είναι η ωχρινική φάση. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το ωχρό σωμάτιο εξαφανίζεται έπειτα από 12 ημέρες, τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν και η γυναίκα έχει και πάλι την περίοδό της. 

Σε υπερευαίσθητες γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με τις διαφορετικές φάσεις του κύκλου ενδέχεται να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής. 
Σε γενικές γραμμές, οι ατέλειες αυτές εμφανίζονται ακριβώς πριν την έμμηνο ρύση και θεωρούνται μέρος αυτού που αποκαλείται προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, PMS.

Η πιο ριζική παρέμβαση είναι το χάπι γιατί "σταματά" τη λειτουργία του κύκλου. Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετατρέπει τον κύκλο, σε κύκλο σε ύπνωση. Αν ο κύκλος βρίσκεται σε ύπνωση, εξαφανίζονται οι ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις διάφορες φάσεις και μαζί τους οι εξάρσεις ακμής. Οι γυναίκες που δεν θέλουν να πάρουν το χάπι μπορούν να αναζητήσουν κρέμες και άλλες τοπικές δερματολογικές αγωγές.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ