Γαλακτοκομικά προϊόντα και ακμή: Υπάρχει συσχετισμός;

Φταίει το γάλα στον καφέ σας για τα σπυράκια σας; Διερευνούμε τη σύνθετη σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής και τι σημαίνει αυτό για το δέρμα σας.

Τι είναι η ακμή και γιατί κάποια άτομα υποφέρουν από αυτή;

'Εχετε αναρωτηθεί εάν το γάλα θα μπορούσε να προκαλεί τα σπυράκια σας; Σύμφωνα με την επιστήμη, οι φήμες μπορεί να είναι αληθινές. Έρευνες προτείνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής. Αλλά πριν απορρίψετε όλα τα γαλακτοκομικά για χάρη της επιδερμίδας σας, διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς αυτά μπορούν ή δεν μπορούν να σας επηρεάσουν, αλλά και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τις εξάρσεις ακμής.

Τι είναι η ακμή και γιατί κάποια άτομα υποφέρουν από αυτήν;

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση στην οποία τα έλαια παγιδεύονται μέσα στους πόρους και τους φράζουν(1). Τα βακτήρια αναπτύσσονται, προκαλώντας φλεγμονή και κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα. Τα ακριβή αίτια της ακμής δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, αλλά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της ακμής. Οι ορμόνες, η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, το συναισθηματικό στρες και το μικροβίωμα του δέρματος είναι μερικά μόνο από αυτά.
Παράγοντες που συμβάλλουν, όπως τα γονίδια και οι τύποι δέρματος παίζουν επίσης ρόλο, αλλά το γιατί κάποιοι από εμάς είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό και άλλοι όχι, είναι λιγότερο σαφές. Ένας άλλος πιθανός παράγοντας είναι η διατροφή, με τις έρευνες να προτείνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ακμής, ειδικά μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά(2).

Πώς σχετίζονται τα γαλακτοκομικά με όλα αυτά;

Έχει αποδειχθεί πως τα γαλακτοκομικά ενεργοποιούν την παραγωγή σμήγματος, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην έξαρση της ακμής. Εδώ είναι’ σημαντικό να επισημάνουμε ότι το σμήγμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας, καθώς την ενυδατώνει και βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού επιδερμιδικού φραγμού(3). Ωστόσο, μια ανισορροπία στην παραγωγή του σμήγματος ή υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα(4). Σε αυτό το σημείο έρχονται τα γαλακτοκομικά.

Όταν το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της ινσουλίνης, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το συκώτι να παράγει ένα είδος αυξητικής ορμόνης.
Αυτή η ορμόνη οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σμήγματος και ακολούθως σε φραγμένους πόρους.

Για να μην αναφέρουμε, πως η πλειονότητα από το γάλα που καταναλώνεται, προέρχεται ίσως από εγκυμονούσες αγελάδες και περιέχει πιθανώς πληθώρα αυξητικών ορμονών, παρόμοιες με την ινσουλίνη(6).

Ενώ είναι ιδανική για την ανάπτυξη των νεογέννητων αγελάδων, η παρουσία αυτής της ορμόνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όσους έχουν επιδερμίδα με τάση ακμής, καθώς μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος και να προκαλέσει φλεγμονή.

Είναι το γάλα το μόνο γαλακτοκομικό προϊόν που μπορεί να προκαλέσει ακμή;

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δείχνουν πως το γάλα είναι πιο στενά συνδεδεμένο με το ξέσπασμα της ακμής, σε σύγκριση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η σύνδεση μεταξύ του τυριού και του γιαουρτιού με την ακμή δεν είναι επιβεβαιωμένη. Αντιθέτως, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν την επιδερμίδα(7).

Και προτού επιλέξετε το γάλα με χαμηλά λιπαρά/αποβουτυρωμένο γάλα, είναι’ σημαντικό να σημειωθεί πως αυτές οι εναλλακτικές έχουν αποδειχθεί πως επίσης προκαλούν ξέσπασμα ακμής(8). Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία αφαίρεσης των λιπαρών από το γάλα συχνά αφαιρεί υγιεινά λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όντας πιο επεξεργασμένα από το γάλα με πλήρη λιπαρά, έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ορμονών. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συναντάται στο γάλα με χαμηλά λιπαρά/αποβουτυρωμένο γάλα, θεωρείται πως ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης και συμβάλλει στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος(9).

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ακμή;

Αν υποφέρετε από ακμή ή έχετε επιδερμίδα με τάση ακμής, μπορεί να αξίζει να σταματήσετε τα γαλακτοκομικά για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της ακμής σας περιλαμβάνουν:    Χρησιμοποιείστε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα.
Αυτά τα προϊόντα όχι μόνο επιτρέπουν στην επιδερμίδα σας να αναπνέει, αλλά επίσης κρατάνε τους πόρους σας ανοιχτούς.

Αποφεύγετε την υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας
Μπορεί για όσους πάσχουν από ακμή να είναι δελεαστική η συχνή απολέπιση, ελπίζοντας να απομακρύνουν την περισσή λιπαρότητα που υπάρχει στην επιδερμίδα. Αλλά όπως η υπερβολική απολέπιση μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, η οποία ενθαρρύνει την παραγωγή σμήγματος, αυτό μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω σε εξάρσεις ακμής.  

Διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο με μια ελαφριά μη φαγεσωρογόνο ενυδατική φροντίδα.
Να θυμάστε ότι ακόμη και η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση (καθώς η αυξημένη λιπαρότητα δεν σημαίνει ότι η επιδερμίδα είναι και ενυδατωμένη).
Υπάρχουν επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε, για να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε τις εξάρσεις ακμής, που περιλαμβάνουν:

Προσέχετε την υγιεινή σας
Αλλάζετε τακτικά τη μαξιλαροθήκη και τα σεντόνια για να ελαχιστοποιήσετε τα βακτήρια που συγκεντρώνονται εκεί.

Πίνετε πολύ νερό
Εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη ενυδάτωσης που προσφέρει, το νερό ενισχύει επίσης τη ροή του αίματος στο σώμα και στο δέρμα.

Ενσωματώστε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως τα καρύδια, τα αβοκάντο, τον λιναρόσπορο και τον σολομό
Αυτές οι τροφές μπορούν να ελέγξουν τη διαδικασία που ευθύνεται για την παραγωγή σμήγματος και τη φλεγμονή, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εξάρσεων ακμής. Πιο καθαρό δέρμα; Ναι παρακαλώ.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1. Kucharska, A. κ.ά., "Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris" in Advances στο Dermatology and Allergology 33.2 (2016) σελ. 81-86
2. Ulvestad, M. κ.ά., "Acne and dairy products in adolescence: results from a Norwegian longitudinal study" στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 31.3 (2017) σελ. 530-535
3. Pappas, A. κ.ά., 'Sebum analysis of individuals with and without acne' στο Dermato Endocrinology 1.3 (2009) σελ. 1576161
4. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" στο Dermato Endocrinology 1.5 (2009) σελ. 262-267
5. Bowe, W.P. "Growing evidence suggests possible link between diet and acne" στο American Academy of Dermatology Association (2013)
6. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" στο Dermato Endocrinology 1.5 (2009) σελ. 262-267
7. Bowe, W.P. κ.ά., 'Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?' στο Gut Pathogens 3.1 (2011)
8. LaRosa, C.L. κ.ά., "Consumption of dairy in teenagers with and without acne" στο American Academy of Dermatology 75.2 (2016) σελ. 318-322
9. Danby, F.W. "Acne: Diet and acnegenesis" στο Indian Dermatology Online Journal (2011) 2.1 σελ.2-5

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ