Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πολλά σπυράκια
Ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα της ακμής. Όταν καταναλώνονται προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό ενθαρρύνει την παραγωγή σμήγματος κι έτσι μπορούν να προκληθούν πολλά σπυράκια.
Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που διασπώνται γρήγορα στο σώμα, όπως το λευκό ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, το λευκό ρύζι, τα κουλούρια, τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα κέικ μπορούν να αυξήσουν τη σοβαρότητα ενός ξεσπάσματος ακμής[2].
Το γάλα έχει αναγνωριστεί ότι έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό με τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς προέρχεται συχνά από κυοφορούσες αγελάδες και περιέχει ορμόνες που μπορούν να πυροδοτήσουν την παραγωγή σμήγματος[3]. Οι αυξητικές ορμόνες που μπορεί να βρίσκονται στο γάλα μπορούν να ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα φραγμένους πόρους[4]. Δοκιμάστε να μειώσετε την πρόσληψη γάλακτος και σκεφτείτε ως εναλλακτική ένα συμπλήρωμα ασβεστίου ή να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως χυμό πορτοκαλιού, γάλα σόγιας, τόφου, αμύγδαλα, σπανάκι και μπρόκολο[5].
Υπάρχουν ορισμένες λεγόμενες «υγιεινές τροφές» που έχουν και αυτές εξακριβωθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής. Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, όπως το γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή το τυρί με χαμηλά λιπαρά, συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για να συμπληρώσουν τη γεύση και συνεπώς μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή[6].
Επιπρόσθετα, οι χυμοί και τα smoothies έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα τα ολόκληρα φρούτα να αποτελούν καλύτερη επιλογή.
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λιπαρά τρόφιμα δεν προκαλούν ακμή και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυξάνουν την εμφάνισή της[7].
Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τα βακτήρια και τις λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν σε κηλίδες ακμής.