Μπορούν τα τρόφιμα να προκαλέσουν ακμή στο δέρμα;

Η σχέση μεταξύ ακμής και διατροφής συχνά παρερμηνεύεται. Διερευνούμε εάν υπάρχουν είδη τροφίμων που μπορούν να αυξήσουν τον επιπολασμό της ακμής και πώς προκύπτει αυτό.

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πολλά σπυράκια

Μολονότι οι διατροφικές επιλογές σας δεν καθορίζουν εάν το δέρμα σας πάσχει ή όχι από ακμή, έχουν την ικανότητα να επιδεινώνουν τα σπυράκια, τα εξανθήματα, το λιπαρό δέρμα ή μια προϋπάρχουσα κατάσταση ακμής[1]. Καθώς η ακμή επηρεάζει τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, είναι λογικό ότι πρέπει να περιορίσουμε τις τροφές που προκαλούν υπερδιέγερση των συγκεκριμένων αδένων, αν έχουμε στόχο να μειώσουμε τα σημάδια ακμής. Ίσως αξίζει να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειές σας για να διαπιστώσετε εάν κάποια άλλα τρόφιμα επηρεάζουν τη σοβαρότητα της ακμής σας.

Ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα της ακμής. Όταν καταναλώνονται προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό ενθαρρύνει την παραγωγή σμήγματος κι έτσι μπορούν να προκληθούν πολλά σπυράκια.

Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που διασπώνται γρήγορα στο σώμα, όπως το λευκό ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, το λευκό ρύζι, τα κουλούρια, τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα κέικ μπορούν να αυξήσουν τη σοβαρότητα ενός ξεσπάσματος ακμής[2].

Το γάλα έχει αναγνωριστεί ότι έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό με τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς προέρχεται συχνά από κυοφορούσες αγελάδες και περιέχει ορμόνες που μπορούν να πυροδοτήσουν την παραγωγή σμήγματος[3]. Οι αυξητικές ορμόνες που μπορεί να βρίσκονται στο γάλα μπορούν να ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα φραγμένους πόρους[4]. Δοκιμάστε να μειώσετε την πρόσληψη γάλακτος και σκεφτείτε ως εναλλακτική ένα συμπλήρωμα ασβεστίου ή να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως χυμό πορτοκαλιού, γάλα σόγιας, τόφου, αμύγδαλα, σπανάκι και μπρόκολο[5].

Υπάρχουν ορισμένες λεγόμενες «υγιεινές τροφές» που έχουν και αυτές εξακριβωθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής. Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, όπως το γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή το τυρί με χαμηλά λιπαρά, συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για να συμπληρώσουν τη γεύση και συνεπώς μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή[6].
Επιπρόσθετα, οι χυμοί και τα smoothies έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα τα ολόκληρα φρούτα να αποτελούν καλύτερη επιλογή.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λιπαρά τρόφιμα δεν προκαλούν ακμή και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυξάνουν την εμφάνισή της[7].
Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τα βακτήρια και τις λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν σε κηλίδες ακμής.

Τρόφιμα που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των σημαδιών της ακμής

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη - τα περισσότερα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα περισσότερα φρούτα - μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σμήγματος, καθώς περιέχουν β-καροτένιο, πρόσθετα από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ουσιών από τον οργανισμό, οι οποίες αν δεν απομακρυνθούν, μπορεί να ευνοήσουν την ακμή. Για ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, δοκιμάστε σολωμό, σαρδέλες, καρύδια και λιναρόσπορο[8]. Το πράσινο τσάι και τα μούρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι, το ξινολάχανο, τη μαύρη σοκολάτα, τα τουρσιά, το kimchi και το τσάι kombucha μειώνουν τη φλεγμονή στο έντερο και μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο καθαρή επιδερμίδα.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
[7] Kucharska, A. et al, 'Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris' in Postepy Dermatology Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
[2] Katta, R. et al, 'Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7.7 (2014) pp. 46-51
[3] Katta, R. et al, 'Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7.7 (2014) pp. 46-51
[4] Pappas, A. 'The relationship of diet and acne' in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
[5] Ross, A.C. ‘ Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D in Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium’ (2011)
[6] Katta, R. et al, 'Diet and acne: an exploratory survey study of patient beliefs' in Dermatology Practical & Conceptual 6.2 (2016) pp. 21-27
[7] Kucharska, A. et al, 'Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris' in Postepy Dermatology Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
[8] Pappas, A, 'The relationship of diet and acne' in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ