Ακμή και άγχος: Συμβουλές για να διατηρείτε την ηρεμία σας

'Ερευνες δείχνουν σημαντικό συσχετισμό μεταξύ άγχους και ακμής. Μάθετε πώς μπορεί να επηρεάζει ο τρόπος ζωής σας την υγεία της επιδερμίδας σας.

Πώς επηρεάζει το άγχος την ακμή;

Γνωρίζουμε ότι τα εξωτερικά στοιχεία που βρίσκονται στο περιβάλλον μας έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν το μέλλον του δέρματός μας.

  • Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου, ίσως φαίνονται προφανείς ένοχοι όταν πρόκειται για την επιδείνωση της ακμής, ωστόσο είναι σημαντικό να μην υποτιμάται η επίδραση που μπορεί να έχει το άγχος στην υγεία του δέρματος.
  • Καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία μας από βακτήρια και επιβλαβή εξωτερικά στοιχεία, καθιστώντας το έναν καλό δείκτη της γενικής υγείας μας.
  • Δυστυχώς, το άγχος έχει την ικανότητα να επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά του δέρματος. Συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα άγχους με επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής.[1]

Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους για διαχείριση της ακμής

  • Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του άγχους, η θεραπεύτρια χαλάρωσης Nathalie Saulnier, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ του εξωτερικού στρες, όπως το άγχος που σχετίζεται με την εργασία ή τις πιέσεις που συνδέονται με την οικογένεια ή τη ζωή στο σπίτι, και το «εσωτερικό» στρες, το οποίο είναι συχνά αποτέλεσμα κακής αυτοπεποίθησης ή αδυναμίας επίτευξης στόχων.
  • Εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε με το άγχος στην εργασία σας ή στο σπίτι, ρίξτε μια ματιά στις εξειδικευμένες συμβουλές της Nathalie, για το πώς να μειώσετε τα συναισθήματα του άγχους. Η ακμή μπορεί συχνά να έχει σημαντική επίδραση στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια επανεμφανιζόμενων ή επίμονων εξανθημάτων. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: όσο πιο ορατά γίνονται τα συμπτώματα της ακμής, τόσο πιο πιθανό είναι να πλήξουν την αυτοπεποίθησή μας, οδηγώντας σε όλο και μεγαλύτερο εσωτερικό άγχος καθώς οι εξάρσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για αντιμετώπιση του άγχους που σχετίζεται με το δέρμα όπως και όποτε προκύπτει, ως συμπληρωματικό βήμα στην αγωγή για την ακμή σας.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

[1] G. Yosipovitch, M. Tang, A.G. Dawn, M. Chen, C.L. Goh, Y. Huak, L. Seng, ‘Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents’ in Acta Derm Venereol (2007) 87 (2), pp. 135-9.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ