Τριχόπτωση & Διατροφή: Πως σχετίζονται;

Οι δίαιτες είναι μια από τις πιθανές αιτίες τριχόπτωσης.

 

Όπως και οι τρίχες στο σώμα μας, τα μαλλιά στο τριχωτό μας ανανεώνονται συνεχώς. Η απώλεια 50 με 100 τριχών την ημέρα είναι, λοιπόν, απολύτως φυσιολογική.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να αρχίσουμε να χάνουμε περισσότερα μαλλιά. Τα αίτια της μη φυσιολογικής αυτής τριχόπτωσης είναι ποικίλα και συνδέονται κυρίως με κληρονομικούς, ορμονικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μερικές φορές, αιτία τριχόπτωσης μπορεί να αποτελέσει και μια περιοριστική δίαιτα, καθώς η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.

 

Αναστρέψιμη διάχυτη τριχόπτωση

 

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν έντονη και ξαφνική τριχόπτωση λίγους μήνες αφού ξεκινήσουν μια περιοριστική δίαιτα. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως τελογενής τριχόπτωση, έχει διάχυτη μορφή και, στην προκειμένη περίπτωση, σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή. Ευτυχώς, τα μαλλιά αναπτύσσονται και πάλι κανονικά μόλις σταματήσει η δίαιτα.

 

Διατροφική ανεπάρκεια και στρες, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής δίαιτας

 

Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Τα προβλήματα αυτά συνοδεύονται από ιατρικές και ψυχολογικές συνέπειες, καθώς και από συχνά δερματολογικά συμπτώματα όπως ξηροδερμία, τελογενή τριχόπτωση, και χνούδι που καλύπτει διάφορες περιοχές του σώματος.

Από την άλλη, οι περιοριστικές δίαιτες, π.χ. οι χαμηλές σε υδατάνθρακα δίαιτες ή η κετογονική δίαιτα, μπορούν μεν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, αλλά ταυτόχρονα να επιφέρουν παρενέργειες όπως τριχόπτωση.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια δίαιτα που στερείται γενικώς απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, όπως είναι οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ή οι βιταμίνες Β και D, μπορεί να προκαλέσει διατροφική ανεπάρκεια, οι οποία επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη των μαλλιών. Η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί, μάλιστα, να κάνει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα, ακόμα κι αν δεν ακολουθείται κάποια περιοριστική δίαιτα.

Μια δίαιτα, με τους περιορισμούς που θέτει και τους –πολλές φορές– μη ρεαλιστικούς στόχους  ως προς την απώλεια βάρους, μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία τριχόπτωσης λόγω του στρες και της κόπωσης που συνεπάγεται. Είναι, δε, γνωστό ότι οι δύο αυτοί παράγοντες ενδέχεται ακόμα και μεμονωμένα να συνιστούν αίτια τριχόπτωσης.

 

Ποια τρόφιμα μπορούν να αποτρέψουν την τριχόπτωση;

 

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, διότι αποτελεί άμεση πηγή πρόσληψης όλων των θρεπτικών στοιχείων (πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία) που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ακόμα κι όταν προσέχουμε το βάρος μας.

Οι ακόλουθες ομάδες τροφίμων, εφόσον καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, είναι σημαντικές για την πρόληψη της τριχόπτωσης:

  • Πρωτεΐνες (ψάρια, κρέας, αυγά και όσπρια), οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή κερατίνης στην τρίχα·
  • Υδατάνθρακες (αμυλούχα τρόφιμα και δημητριακά), οι οποίοι αποτελούν πηγή ενέργειας για την ανάπτυξη των μαλλιών·
  • Λίπη και έλαια, τα οποία απαντώνται εκ φύσεως στη δομή της τρίχας·
  • Σίδηρος (κόκκινο κρέας και κάποια ψάρια)·
  • Βιταμίνες (από φρούτα και λαχανικά), οι οποίες είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

 

Πηγές:
https://misuse.ncbi.nlm.nih.gov/error/abuse.shtml
https://hal.univ-lorraine.fr/hal-01733956
https://misuse.ncbi.nlm.nih.gov/error/abuse.shtml
https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01291607/document

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ