Απώλεια μαλλιών: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν

Όλοι χάνουμε μαλλιά, καθημερινά – αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, καθώς προβλέπεται από τον κύκλο ζωής της τρίχας. Πιο συγκεκριμένα, οι φάσεις του τριχοθυλακίου στα φυσιολογικά μαλλιά είναι:

Φάση 1η: Αναγενής (ανάπτυξη). Διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια και σε αυτό το διάστημα το τριχοθυλάκιο τρέφεται μέσω της μικροκυκλοφορίας του αίματος, επιτρέποντας την ανάπτυξη της τρίχας.
Φάση 2η: Καταγενής (μεταβατική), Σε αυτή τη φάση που διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες, το τριχοθυλάκιο συρρικνώνεται, δεν τρέφεται πλέον, και η ανάπτυξη της τρίχας σταματά. 
Φάση 3η: Τελογενής (τριχόπτωση). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης (3 μήνες), η τρίχα μένει χωρίς τροφή, πεθαίνει και πέφτει. 
Φάση 4η: Ύπνωση. Ο βολβός της τρίχας παραμένει κενός, η τρίχα πέφτει. Η φάση αυτή διαρκεί 2 με 12 μήνες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η καθημερινή απώλεια μαλλιών υπολογίζεται σε 50 με 100 τρίχες, μια απώλεια η οποία δεν γίνεται αισθητή, δεν επηρεάζει δηλαδή τον συνολικό όγκο των μαλλιών, γιατί κάθε τρίχα που έχουμε στο κεφάλι μας βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του κύκλου ζωής. Όταν όμως ο αριθμός των τριχών που πέφτουν αρχίσει να αυξάνεται έντονα και να επιμένει, τότε χρειάζεται να διερευνηθούν τα αίτια της τριχόπτωσης και να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Πότε θα πρέπει να σας απασχολήσει η απώλεια μαλλιών;

Όταν το κολλαγόνο που περιβάλλει το τριχοθυλάκιο σκληραίνει, τότε η ρίζα της τρίχας γίνεται άκαμπτη και τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον βολβό της τρίχας, συμπιέζονται. Αποτέλεσμα: το τριχοθυλάκιο δεν τρέφεται σωστά, η τρίχα αποδυναμώνεται και λεπταίνει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η σκλήρυνση του κολλαγόνου εμποδίζει την βαθιά και ισχυρή αγκύρωση του βολβού στο χόριο με αποτέλεσμα η ρίζα να γίνεται αδύναμη και επιρρεπής στην πτώση.

Αυτός είναι ένας εντελώς διαφορετικός μηχανισμός από τον φυσιολογικό κύκλο ζωής της τρίχας που περιλαμβάνει και την πτώση της. Για αυτό οι ειδικοί τονίζουν πως δεν θα πρέπει να συγχέεται η φυσιολογική, καθημερινή απώλεια μαλλιών με την αλωπεκία (μόνιμη τριχόπτωση) η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε να αποκαλυφθούν και περιοχές του τριχωτού. 

Όσον αφορά στους διαφορετικούς τύπους τριχόπτωσης, υπάρχει: 

Η τελογενής ή προσωρινή τριχόπτωση, η οποία χαρακτηρίζεται από αιφνίδια και μαζική απώλεια μαλλιών λόγω της πρώιμης εισόδου τους στην τελογενή φάση. Παρατηρείται περίπου 3 μήνες μετά από κάποιο συμβάν πυροδότησης όπως είναι το στρες, η περίοδος μετά τον τοκετό, η αλλαγή των εποχών, η έκθεση στη ρύπανση, η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών λόγω ελλιπούς διατροφής, ενδοκρινείς διαταραχές όπως υπερθυρεοειδισμός, σοβαρές δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το τριχωτό, φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και οι χημειοθεραπείες. 
Η αλωπεκία, η μόνιμη τριχόπτωση δηλαδή,  διακρίνεται σε: 

- Ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και είναι κληρονομική.
- Γυροειδή αλωπεκία, ένα αυτοάνοσο νόσημα που συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και χαρακτηρίζεται από κατά τόπους τριχόπτωση σε παιδιά και ενήλικες.
- Ουλωτική αλωπεκία, η οποία προκαλείται από ορισμένες σπάνιες διαταραχές που καταστρέφουν το τριχοθυλάκιο και δημιουργούν ουλώδη ιστό.
- Τριχοτιλλομανία, μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο τραβά τα μαλλιά του με αποτέλεσμα την εμφάνιση τριχόπτωσης στο τριχωτό ή στο σώμα.
- Αλωπεκία γήρατος ή αραίωση σχετιζόμενη με την ηλικία, μια μόνιμη διάχυτη αραίωση των μαλλιών σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού, η οποία παρουσιάζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας. 
Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση; 

Η αλωπεκία αποτελεί συχνό λόγο επίσκεψης στον δερματολόγο, αφού επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού. Καθώς η τριχόπτωση είναι πολυπαραγοντική (ορμόνες, στρες, τρόπος ζωής κλπ), απαιτεί μια πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ιατρικές οδηγίες συνιστάται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση που να συνδυάζει από του στόματος φάρμακα, ιατρικές διαδικασίες και πρωτόκολλα δερμοκαλλυντικής περιποίησης χωρίς συνταγή γιατρού, για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. 

Για τη μείωση της τριχόπτωσης η Dercos έχει αναπτύξει κλινικώς αποδεδειγμένες λύσεις, εμπλουτισμένες με το μόριο αναφοράς κατά της τριχόπτωσης, το Aminexil, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και τη μείωση του αριθμού τριχών στην τελογενή φάση (φάση αδράνειας). Άλλωστε, οι δερματολόγοι το προτείνουν ως μονοθεραπεία ή για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των ιατρικών πρωτοκόλλων κατά της τριχόπτωσης. 
Λύση Dercos: Ολοκληρωμένο Πρωτόκολλο κατά της Τριχόπτωσης

Χάρη στην εξειδίκευσή της στο τριχωτό και στα μαλλιά, σε συνεργασία με δερματολόγους, η Dercos έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δερμοκαλλυντικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης το οποίο συνδυάζει το Σαμπουάν Energy+ με το Πρόγραμμα Aminexil Clinical 5. Στις συνθέσεις πρωταγωνιστεί ένας ισχυρός συνδυασμός δερματολογικών ενεργών συστατικών και συγκεκριμένα το Aminexil, μόριο αναφοράς κατά της τριχόπτωσης, και η Νιασιναμίδη, ενεργό συστατικά που αποδεδειγμένα προσφέρει καταπράυνση και επανεξισορροπεί το τριχωτό.  
Βήμα 1ο

Dercos Energy+ Stimulating Shampoo

Αυτό το δυναμωτικό σαμπουάν, με την απολαυστική περλέ υφή, είναι ιδανικό για κάθε τύπο μαλλιών. Η ισχυρή σύνθεσή του είναι εμπλουτισμένη με Aminexil, Νιασιναμίδη, AHA και Βιταμίνη Ε προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης με υψηλή αποτελεσματικότητα. Συγκεκριμένα προσφέρει: 
- 47% πιο δυνατή τρίχα
 - 19% αύξηση της μάζας των μαλλιών
- Όγκο που διαρκεί 24 ώρες
- Συνολικά πιο υγιές τριχωτό, με βαθιά αποτοξίνωση από τις ρίζες. 

Βήμα 2ο

Dercos Aminexil Clinical 5 Πρόγραμμα Πολλαπλής Στόχευσης κατά της Τριχόπτωσης

Αυτή η προηγμένη θεραπεία με αμπούλες τοπικής εφαρμογής δρα στα 5 αναγνωρισμένα σημεία που πρέπει να στοχευτούν για την επιβράδυνση της τριχόπτωσης και συγκεκριμένα:

- Στην ίνα της τρίχας με το SP94, ένα πατενταρισμένο μόριο που λειτουργεί ως «τροφή» για την τρίχα, ενεργοποιώντας το χτίσιμο δυνατού «κορμού»
- Στον θύλακα της τρίχας όπου καταπολεμά τη σκλήρυνση του κολλαγόνου που τον περιβάλλει και σταθεροποιεί την τρίχα στο τριχωτό με το πανίσχυρο Aminexil. Την ίδια στιγμή, διεγείρει και την μικρο-κυκλοφορία με τη βοήθεια της Αργινίνης
- Στο τριχωτό της κεφαλής με το μόριο Octeine (κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία) που επαναφέρει την ισορροπία του μικροβιώματος ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση ενάντια στους παράγοντες του εκθεσιώματος, και το Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy που ενισχύει την αντοχή του τριχωτού ενδυναμώνοντας τον επιδερμιδικό φραγμό.

Οι αμπούλες κατά της τριχόπτωσης Aminexil Clinical 5 για Άντρες είναι ενισχυμένες με Καφείνη ενώ οι Aminexil Clinical 5 για Γυναίκες περιέχουν επιπλέον Vitamin PP και Vitamin B6. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση της εποχικής, ελαφριάς τριχόπτωσης ως αγωγή εφόδου για 6 εβδομάδες ή για την επίμονη, έντονη τριχόπτωση, ως αγωγή εφόδου για 6 εβδομάδες και αγωγή συντήρησης για 7 εβδομάδες. Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα του Aminexil Clinical 5  σε πραγματικές συνθήκες χρήσης αποδεικνύεται από τους αριθμούς: 92% βελτίωση της τριχόπτωσης στις γυναίκες και 80% στους άντρες, 98% υψηλή ανοχή στις γυναίκες και 91% στους άντρες.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ