Οι πιο συχνές μορφές τριχόπτωσης: Όσα πρέπει να ξέρετε

Το άκουσμά της και μόνο συνοδεύεται, σχεδόν πάντα, από ένα κύμα πανικού. Κι όμως, πρόκειται καταρχήν για μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία, η οποία όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει πιο έντονη και να εξελιχθεί σε κατάσταση που ζητά λύση: ο λόγος για την τριχόπτωση, η οποία δεν είναι παρά η ολοκλήρωση του φυσιολογικού κύκλου ζωής της τρίχας μέσα από τον οποίο τα μαλλιά ανανεώνονται.


Ο κύκλος ζωής της τρίχαςΚάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής - όλες όμως ακολουθούν τις εξής τέσσερις φάσεις, με τη διάρκεια της κάθε μιας να εξαρτάται από την ηλικία, την παθολογία, διατροφικούς και ορμονικούς παράγοντες: η αναγενής φάση (ανάπτυξη) κατά την οποία το τριχοθυλάκιο τρέφεται μέσω της μικροκυκλοφορίας του αίματος επιτρέποντας την ανάπτυξη της τρίχας (διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια), ακολουθεί η καταγενής φάση (μεταβατική), κατά την οποία το τριχοθυλάκιο συρρικνώνεται, δεν τρέφεται πλέον και η ανάπτυξη της τρίχας σταματά (διαρκεί 2 έως 3 εβδομάδες), στη συνέχεια έρχεται η τελογενής φάση (τριχόπτωση) κατά την οποία η τρίχα που έχει μείνει χωρίς τροφή λεπταίνει και πέφτει και τέλος έρχεται η φάση της ύπνωσης, όπου ο βολβός της τρίχας παραμένει κενός και η τρίχα πέφτει (διαρκεί από 2 έως 12 μήνες). Κατά κανόνα χάνουμε καθημερινά περίπου 50 με 100 τρίχες, και το γεγονός ότι κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής (δεν συγχρονίζονται, δηλαδή, μεταξύ τους πράγμα που θα οδηγούσε σε μαζική πτώση) εξασφαλίζει ότι πάντα υπάρχουν μαλλιά στο τριχωτό.

Δυστυχώς αυτός ο κύκλος ζωής μπορεί να αποσυντονιστεί από φλεγμονώδεις παθήσεις που καταστρέφουν τα τριχοθυλάκια ή από κληρονομικές ή επίκτητες βλάβες στο στέλεχος της τρίχας. Αποτέλεσμα: η τριχόπτωση γίνεται πιο έντονη, οδηγώντας σε ορατή αραίωση των μαλλιών σταδιακή ή αιφνίδια και μαζική, ανάλογα με τον τύπο της. Μάλιστα, έρευνες της Vichy αποκάλυψαν έναν ακόμα ύπουλο εχθρό της τρίχας: ο λόγος για παράγοντες του Εκθεσιώματος όπως οι ορμόνες (ανδρογόνα), το οξειδωτικό στρες (από ρύπανση, κάπνισμα, UV), το ψυχολογικό στρες, που προκαλούν φλεγμονή στο τριχοθυλάκιο η οποία το αποδυναμώνει με αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξης τριχών- δηλαδή, της πρόωρης τριχόπτωσης.

 

Ποιοι τύποι τριχόπτωσης υπάρχουν;Η τριχόπτωση χωρίζεται σε δύο μεγάλες «κατηγορίες», την προσωρινή και την μόνιμη τριχόπτωση. Η προσωρινή τριχόπτωση (τελογενής), έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την αιφνίδια, μαζική απώλεια μαλλιών και παρατηρείται συνήθως περίπου 3 μήνες μετά από το συμβάν που την «πυροδότησε», όπως είναι για παράδειγμα το στρες (οποιασδήποτε αιτίας, πχ συναισθηματικό, μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση, μετά από δύσκολο τοκετό, εξαντλητική δίαιτα κ.α.), η περίοδος μετά τον τοκετό που «συνοδεύεται» από ορμονική ανισορροπία, η αλλαγή των εποχών (εποχική τριχόπτωση) όπου, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνεται ο αριθμός των τριχών που περνάνε στην τελογενή φάση, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, κάποιες σοβαρές δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το τριχωτό, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές (κυρίως χημειοθεραπευτικές, αλλά και αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά ή β-αναστολείς), διαταραχές που σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η μόνιμη τριχόπτωση, γνωστή και ως αλωπεκία, περιλαμβάνει:
 
-  Ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι κληρονομική και αποτελεί την πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αν και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, στους άντρες μπορεί να εκδηλωθεί πολύ νωρίς, ακόμα και μεταξύ 20-30 ετών ενώ στις γυναίκες είναι λιγότερη συχνή,  και γίνεται αισθητή κατά και μετά την εμμηνόπαυση.

-  Γυροειδής αλωπεκία, ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια θεωρώντας, λανθασμένα, πως είναι ξένα σώματα. Εκδηλώνεται αιφνιδιαστικά σε παιδιά και σε ενήλικες και προσβάλει όλες τις τρίχες του σώματος.

-  Ουλωτική αλωπεκία, αποτέλεσμα κάποιων σπάνιων διαταραχών οι οποίες καταστρέφουν το τριχοθυλάκιο και δημιουργούν ουλώδη ιστό στη θέση του όπου πλέον δεν αναπτύσσεται νέα τρίχα.

-  Τριχοτιλλομανία, μια συμπεριφορική διαταραχή κατά την οποία το άτομο τραβάει τα μαλλιά του ή τις τρίχες του επίμονα, μη μπορώντας να αντισταθεί στην παρόρμηση. Παρατηρείται πιο συχνά σε παιδιά, όμως αν αντιμετωπιστεί η ψυχολογική αιτία του προβλήματος, τα μαλλιά αναπτύσσονται ξανά.

-  Αλωπεκία γήρατος, μία ακόμα «απώλεια» που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για μια διάχυτη, μόνιμη αραίωση των μαλλιών σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού, η οποία γίνεται αντιληπτή σε άτομα άνω των 60 ετών, στα οποία δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Την κατάσταση επιβαρύνει και το γεγονός ότι τα λευκά μαλλιά (χαρακτηριστικό και αυτό της γήρανσης), είναι πιο αδύναμα και παρουσιάζουν μειωμένη μηχανική αντίσταση, ενώ είναι και πιο ευάλωτα στις εξωτερικές επιθέσεις, όπως η ακτινοβολία UV.

 

Στοχευμένη φροντίδα στη ρίζα του προβλήματοςΕάν ο ρυθμός τριχόπτωσης αρχίζει να σας προβληματίζει, το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναπροσαρμόσετε το haircare σας, με προϊόντα στοχευμένης δράσης. Ως ειδικός στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, τα εργαστήρια Dercos της Vichy αντιμετωπίζουν το τριχωτό με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται το υπόλοιπο δέρμα. Με δεδομένο ότι η υγεία των μαλλιών συνδέεται άμεσα με την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, η Dercos έχει αναπτύξει κλινικά αποδεδειγμένες λύσεις κατά της τριχόπτωσης- τόσο της εποχικής και της εγκατεστημένης, όσο και εκείνης που συνδέεται με το στρες- βασισμένες σε ισχυρά, δερματολογικά αναγνωρισμένα ενεργά συστατικά (με πρωταγωνιστή το Aminexil), σχεδιασμένα για την αναγέννηση και την ενδυνάμωση της επιδερμίδας του κεφαλιού:
 
Το Σαμπουάν για Τριχόπτωση Dercos Technique Energy είναι ένα δυναμωτικό σαμπουάν για κάθε τύπο μαλλιών. Η σύνθεσή του είναι εμπλουτισμένη με Aminexil, μόριο αναφοράς ενάντια στην τριχόπτωση, και Νιασιναμίδη που προσφέρει καταπράυνση. Ως το πρώτο βήμα εξειδικευμένης φροντίδας στο σπίτι κατά της τριχόπτωσης, ενισχύει τις ίνες της τρίχας, αυξάνει τον όγκο των μαλλιών με 24ωρη διάρκεια, προσφέρει εντατική αποτοξίνωση του τριχωτού από την ρίζα και πιο υγιή όψη. Αυτό το σαμπουάν μαλλιών είναι το ιδανικό συμπλήρωμα των προγραμμάτων Dercos Aminexil Clinical 5 για άντρες και γυναίκες.
 
Το Dercos Technique Aminexil Clinical 5 για Άντρες, είναι ένα εντατικό πρόγραμμα πολλαπλής στόχευσης κατά της αντρικής τριχόπτωσης. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους δερματολόγους της Vichy με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τόσο της εποχικής και της εγκατεστημένης τριχόπτωσης, όσο και της τριχόπτωσης που συνδέεται με το στρες και την κόπωση. Κάθε αμπούλα συνδυάζει Aminexil, για μείωση της τριχόπτωσης, Octeine για καταπράυνση του τριχωτού, Αργινίνη για ενδυνάμωση των μαλλιών και SP94 για ενίσχυση των ινών της τρίχας. Τα 5 ενεργά συστατικά αυτού του προγράμματος προσφέρουν κλινικά αποδεδειγμένη μείωση της τριχόπτωσης κατά 29%, ενδυνάμωση της τρίχας από τη ρίζα, δυνατά μαλλιά με μεγαλύτερη αντοχή, καταπράυνση του τριχωτού και μείωση των μικρο-ανισορροπιών.

Για την αντιμετώπιση της γυναικείας τριχόπτωσης, η Vichy υπογράφει το Dercos Technique Aminexil Clinical 5, ένα πρόγραμμα πολλαπλής στόχευσης κατά της εγκατεστημένης ή εποχικής τριχόπτωσης. Και εδώ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Aminexil, το μόριο αναφοράς κατά της τριχόπτωσης, το οποίο συνδυάζεται με Βιταμίνες Β3 & Β6 για ενίσχυση της αντοχής των μαλλιών, Octeine για καταπράυνση του τριχωτού, Αργινίνη για ενδυνάμωση των μαλλιών και SP94 για ενίσχυση των ινών της τρίχας. Εφαρμόζοντας μία αμπούλα την ημέρα, για 3 μήνες, το Aminexil Clinical 5 κατά της γυναικείας τριχόπτωσης, υπόσχεται μείωσή της κατά 29%, 3 φορές πιο δυνατά μαλλιά και 48% περισσότερο όγκο μακριάς διάρκειας.


Το εντατικό πρόγραμμα Aminexil Clinical 5 κατά της τριχόπτωσης δρα:


 
1. Στην ίνα της τρίχας: το SP94 (κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία), λειτουργεί σαν «τροφή» για την τρίχα ενδυναμώνοντάς την.
2.  Στο θύλακα της τρίχας: η κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία Aminexil δρα κατά της σκλήρυνσης των ινών κολλαγόνου που τον περιβάλλει, σταθεροποιώντας την τρίχα στο τριχωτό. Η αργινίνη διεγείρει την μικροκυκλοφορία βοηθώντας στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής.
3. Στο τριχωτό: το Octeine (κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία), συμβάλλει στην επαναφορά της ισορροπίας του μικροβιώματος και προσφέρει αντιοξειδωτική δράση. Σε συνδυασμό με το Ιαματικό Ηφαιστειακό νερό της Vichy, ενδυναμώνουν τον επιδερμιδικό φραγμό

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ