Φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση

Στα αίτια της τριχόπτωσης περιλαμβάνονται και κάποια φάρμακα.

 

Μια καθημερινή τριχόπτωση είναι φυσιολογική, με τον μέσο άνθρωπο να χάνει περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα. Οποιαδήποτε τριχόπτωση που υπερβαίνει τον αριθμό αυτόν είναι μη φυσιολογική και ονομάζεται αλωπεκία.
Τα αίτια της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν γενετικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εντούτοις, η τριχόπτωση μπορεί να αποτελεί και ανεπιθύμητη παρενέργεια κάποιων φαρμάκων. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αλωπεκία οφειλόμενη σε φάρμακα.

Όταν ένας άνθρωπος χάνει περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα. Όταν η τριχόπτωση υπερβαίνει τον αριθμό αυτόν δεν είναι φυσιολογική και μπορεί να εξελιχθεί σε αλωπεκία.

 

Οι διαφορετικοί μηχανισμοί δράσης των φαρμάκων που προκαλούν τριχόπτωση.

 

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση –σταδιακή ή αιφνίδια, διάχυτη ή τοπική–, τα οποία διαταράσσουν τον κύκλο ζωής των μαλλιών με διαφορετικούς τρόπους. Κάποια φάρμακα ενδέχεται να επιταχύνουν τη μετάβαση από την αναγενή (ανάπτυξη) στην τελογενή (αδράνεια) φάση. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, με τις ιντερφερόνες (βλ. παρακάτω). Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως τελογενής τριχόπτωση, προκαλεί διάχυτη και έντονη τριχόπτωση που παρουσιάζεται 2-4 μήνες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Άλλα φάρμακα μπορεί να διακόψουν πρόωρα τη φάση ανάπτυξης των μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση, η τριχόπτωση είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι στην τελογενή τριχόπτωση και εκδηλώνεται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ή εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αναγενής τριχόπτωση.

 

Ποια φάρμακα προκαλούν τριχόπτωση;

 

Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης οφειλόμενης σε φάρμακα είναι η αλωπεκία λόγω χημειοθεραπείας. Πολλές θεραπείες κατά του καρκίνου προκαλούν σημαντική ή ακόμα και πλήρη τριχόπτωση –με τη μορφή αναγενούς τριχόπτωσης– διαταράσσοντας τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης (μίτωση) των κυττάρων των τριχοθυλακίων.

Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν τελογενή τριχόπτωση λόγω των ιντερφερονών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Διάφορες μορφές αλωπεκίας μπορεί να προκαλέσουν και τα ανοσοκατασταλτικά. Μερικές φορές, τα μαλλιά πέφτουν ανά συστάδες, με μοτίβο παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται στη γυροειδή αλωπεκία. Άλλα ανοσοκατασταλτικά όπως κυκλοσπορίνη μπορεί να προκαλέσουν υπετρίχωση.

Άλλα φάρμακα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση είναι τα εξής: στατίνες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης· αντιμυκητιασικά· αντικαταθλιπτικά· αντιεπιληπτικά και λίθιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των διαταραχών της διάθεσης. Ωστόσο, σπανίως προκαλείται τριχόπτωση από τα φάρμακα αυτά.

 

Αντιμετώπιση της τριχόπτωσης που οφείλεται σε φάρμακα

 

Η τριχόπτωση λόγω φαρμάκων δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμη και τα μαλλιά επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις μακροχρόνιας θεραπείας, το σώμα μερικές φορές προσαρμόζεται και τα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται και πάλι κανονικά ακόμα κι αν ο ασθενής συνεχίζει να ακολουθεί τη θεραπεία.

Υπάρχουν δεκάδες φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Συνιστάτε να επισκεφθείτε τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ