OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

SKINCONSULTAI

Η εξατομικευμένη ανάλυση γήρανσης του δέρματος που αναπτύχθηκε από δερματολόγους, και λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Κάνε τη διάγνωση τώρα
Skinconsult

Γιατί η ρύπανση επιτυγχάνει τη γήρανση της επιδερμίδας

Ατέλειες; Καφέ κηλίδες; Ρυτίδες; Μια από τις αιτίες μπορεί να είναι και η ρύπανση. Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos να μας εξηγήσει πώς η ρύπανση επιταχύνει τη γήρανση της επιδερμίδας.

Γιατί η ρύπανση επιτυγχάνει τη γήρανση της επιδερμίδας

Πώς η ρύπανση βλάπτει την επιδερμίδα


Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύπανση μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.[1] Έρευνα που διεξήχθη στο Μεξικό και την Κίνα από τη L'Oréal κατέδειξε τη μείωση της ενυδάτωσης και την αύξηση της παραγωγής σμήγματος μεταξύ ατόμων που εκτίθενται συχνά στη ρύπανση. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η ρύπανση συνδέεται τόσο με τις υπερχρώσεις και τις καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα, όσο και με την καταστροφή του όζοντος –που ευθύνεται, μεταξύ άλλων, και για τον καρκίνο του δέρματος.[2]

Ο τρόπος ζωής μας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς η ρύπανση επηρεάζει την επιδερμίδα μας

Dr. Nina Roos, dermatologist


Και σαν αυτά να μην ήταν ήδη αρκετά, η ρύπανση γίνεται διπλά επιβλαβής σε συνδυασμό με την ακτινοβολία UV. 

Όταν συνδυάζεται με την έκθεση στον ήλιο, ο επιβλαβής αντίκτυπος της ρύπανσης μετατρέπεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «φωτορύπανση» [3][4], προκαλώντας οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. 

Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos μας λέει: «Ο τρόπος ζωής μας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς η ρύπανση επηρεάζει την επιδερμίδα μας. Αυτό το «διπλό αποτέλεσμα» μπορεί να επέλθει όχι μόνο από τις ακτίνες UV αλλά και από τον καπνό του τσιγάρου που, σε συνδυασμό με τη ρύπανση, βλάπτουν την επιδερμίδα.»

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις της ρύπανσης


Σε ό,τι αφορά τις βλάβες που σχετίζονται με τη ρύπανση ή την ακτινοβολία UV, η προσαρμογή της διατροφής και του προγράμματος περιποίησης σας –στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης– μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα κόκκινα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σχηματίζονται από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και καταστρέφουν τα κύτταρα της επιδερμίδας. 

Πιο συγκεκριμένα, η Nina συνιστά να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό του προσώπου σας, ώστε να απομακρύνετε κάθε ίχνος των ρύπων και των ακαθαρσιών που συσσωρεύονται λόγω της ρύπανσης –είτε μακιγιάρεστε σε καθημερινή βάση είτε όχι. Επίσης, είναι σημαντικό να φοράτε αντιηλιακό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για να προστατεύετε την επιδερμίδα σας από τις βλαβερές επιπτώσεις των ακτινών UV που, όπως είπαμε παραπάνω, επιδεινώνουν τις συνέπειες της ρύπανσης. Ωστόσο, αν δεν αφαιρεθούν σωστά με μια λοσιόν ή ένα τζελ καθαρισμού, οι συνθέσεις με SPF μπορεί να μείνουν προσκολλημένες στην επιδερμίδα. Φροντίστε λοιπόν να καθαρίζετε σε βάθος την επιδερμίδα σας, για να απομακρύνετε τα κατάλοιπα αντιηλιακού, καθώς και τις τοξίνες που προκαλούνται από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα. 

Επιπλέον, η απολέπιση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των μαύρων στιγμάτων και των σκούρων κηλίδων, καθώς και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται κουρασμένη ή θαμπή. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η Βιταμίνη C βοηθά στη μείωση των καφέ κηλίδων που εμφανίζονται λόγω της έκθεσης στη ρύπανση· έτσι, αν η τραχιά υφή και ο ανομοιόμορφος τόνος είναι το βασικό σας μέλημα, δοκιμάστε να επιλέξετε ένα απολεπιστικό με Βιταμίνη C, για πιο φωτεινή, πιο λεία επιδερμίδα. Τα προϊόντα με Βιταμίνη C μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων και της θαμπάδας. Αξίζει, επομένως, να δοκιμάσετε ένα στοχευμένο αντιοξειδωτικό booster, όπως το LiftActiv Antioxidant & Anti-Fatigue Fresh Shot της Vichy, που αποκαθιστά την ομοιογένεια και τη λάμψη της κουρασμένης επιδερμίδας. [5]


Πηγές:

[1] A Vierkötter. ‘Environmental pollution and skin aging’ [πρωτότυπο άρθρο στα γερμανικά] στο Der Hautarzt; Zeitschrift für Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete 62.8 (2011) σ. 577-581. [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656109]

[2] Goldsmith, L.A ‘Skin effects of air pollution’ στο Otolaryngology and head and neck surgery 114.2 (1996) σ. 217-219 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8637736]

[3] Pham, D.-M., B. Boussouira, D. Moyal, and Q.l. Nguyen. "Oxidization of squalene, a human skin lipid: a new and reliable marker of environmental pollution studies." International Journal of Cosmetic Science 37.4 (2015): 357-65. Web.

[4] Soeur, J., Belaïdi, J. P., Chollet, C., Denat, L., Dimitrov, A., Jones, C., ... & Erdmann, D. (2017). Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1. Journal of Dermatological Science, 86(2), 162-169.

[5] Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ στο Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) σ. 143-146 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

 • {Όνομα_Προϊόντος}

  LIFTACTIV ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

  Antioxidant and Anti-Fatigue Fresh Shot Serum Προσώπου

  Serum Προσώπου

  Αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα ενάντια στα σημάδια κούρασης, με βιταμίνη C*. Αποτελέσματα σε 10 ημέρες.

 • {Όνομα_Προϊόντος}
 • ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

  Πρόσωπο

  3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

  Η άργιλος χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, ιδίως σε ό,τι αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας. Ωστόσο, οι μάσκες αργίλου για το πρόσωπο εξακολουθούν να περιβάλλονται από αρκετούς μύθους. Παρακάτω εξετάζουμε τρεις συνηθισμένες παρανοήσεις, για να σας βοηθήσουμε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από όλα όσα έχει να σας προσφέρει η μάσκα σας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

  Πρόσωπο

  Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

  Το στρες δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας ευεξία: αν δεν κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε, μπορεί να αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στην υγεία του σώματός μας. Παρακάτω εξετάζουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι πρέπει να πάρετε τα πράγματα πιο χαλαρά.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  go to top