Η διατροφή μας έχει σημαντική επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, μεταξύ αυτών και στην υγεία του δέρματός μας. Επηρεάζει την ενυδάτωσή του, την εμφάνισή του, την ελαστικότητά του επιδρώντας και στην φυσιολογική πορεία της γήρανσης. Οι επιλογές που κάνουμε σε καθημερινό επίπεδο και το σύνολο των διατροφικών μας συνηθειών καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του δέρματος μας.
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιδραστική στην υγεία του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα χρειαζόμαστε:
Πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά έχουν ως βασικό ρόλο την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν το οξειδωτικό στρες που παρεμποδίζει την φυσιολογική λειτουργία πολλών οργάνων μας. Πέραν αυτού, συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών πορειών, όπως η σύνθεση κολλαγόνου που είναι ύψιστης σημασίας για την υγεία του δέρματος. Συνεπώς είναι σημαντικό να καταναλώνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, έντονων χρωμάτων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Επαρκή ενυδάτωση: Η επαρκής πρόσληψη νερού καθημερινά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία και την όψη του δέρματος. Με βάση πρόσφατες επιστημονικές μελέτες κατανάλωση ~2 λίτρων νερού την ημέρα επέφερε σημαντική βελτίωση στην ελαστικότητα και την πυκνότητα του δέρματος σε μόλις ένα μήνα! Μην ξεχνάτε ότι σημαντική ποσότητα νερού μπορεί να ληφθεί και μέσω των φρούτων, των λαχανικών αλλά και των ροφημάτων και αφεψημάτων που προσλαμβάνουμε καθημερινώς.
Κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν πολλά οφέλη στην υγεία, μεταξύ των οποίων και η καλύτερη ρύθμιση σακχάρου στο αίμα, φέρνοντας πιο ομαλές αυξήσεις γλυκόζης, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, επιδρούν θετικά στην γαστρεντερική υγεία, που ενδέχεται να επιδρά στη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Πρόσληψη καλών λιπαρών οξέων: Τα καλά λιπαρά οξέα, όπως τα γνωστά ω-3, είναι σημαντικά για πολλούς τομείς της υγείας μας. Τα λιπαρά είναι βασικό συστατικών των κυτταρικών μεμβρανών και απαραίτητα για την καλή λειτουργία τους. Τρόφιμα πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, γαύρος), το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (λιναρόσπορος, σπόροι chia, κολοκυθόσπορος).
Κάλυψη πρωτεϊνικών αναγκών: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναδόμηση του δέρματος, την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Τα τελευταία είναι βασικά δομικά συστατικά για την καλή υγεία του δέρματος. Συνεπώς, πρέπει να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει καθημερινά γιαούρτι, αυγά και συχνά μέσα στην εβδομάδα ψάρι αλλά και πουλερικά.
Η διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία του δέρματος, μπορεί όμως να επιδράσει και αρνητικά.
Υπερβολική κατανάλωση απλών σακχάρων: Η υπερβολική κατανάλωση απλών σακχάρων μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην υγεία του δέρματος λόγω του βιοχημικού φαινομένου της γλυκοζυλίωσης. Αυτό λαμβάνει χώρα όταν περίσσεια απλών σακχάρων ενώνονται με πρωτεΐνες ή λιπαρά και σχηματίζουν γλυκοτοξίνες, τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτά προκαλούν βλάβες σε κύτταρα και ιστούς με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής και την καταστροφή δομών όπως το κολλαγόνο.
Συχνή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων: Η συχνή προτίμηση τέτοιων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει αρχικά στην μειωμένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας λόγω αυξημένης πρόσληψης νατρίου, ζάχαρης, πρόσθετων και συντηρητικών. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην επιβάρυνση του οργανισμού, στην αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της δερματικής υγείας.
Αυξημένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ: έχουν την ιδιότητα σε μεγάλες ποσότητες να αφυδατώνουν τον οργανισμό, με αρνητικά αποτελέσματα στην όψη και υγεία του δέρματος.
Συμπερασματικά, η απάντηση για την καλύτερη υγεία του δέρματος είναι μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή. Τόσο εύκολο στη διατύπωση, τόσο απαιτητικό και συχνά δύσκολο όμως στην υλοποίηση στην καθημερινότητα μας. Η διατροφή θα εξασφαλίσει πλήθος αντιοξειδωτικών, επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, σύνθετων υδατανθράκων, καλών λιπαρών οξέων και μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων και αλκοόλ. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που η κατανάλωσή του εξασφαλίζει την βέλτιστη υγεία. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που πρέπει να αποκλειστεί πλήρως από τη διατροφή μας. Το πολυπόθητο ζητούμενο είναι η ισορροπία στη διατροφή μας, με την απαραίτητη πάντα γεύση και απόλαυση του φαγητού, αλλά και γνώμονα τη βέλτιστη θρέψη.