5 μύθοι για το κολλαγόνο: Συμβουλές από την Δρ. Schaaf

ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΝΕΙ ΣΦΡΙΓΗΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡ. SCHAAF ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ.

1. ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ – ΜΥΘΟΣ;

ΔΡ SCHAAF:

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το κολλαγόνο κυρίως ως δραστικό συστατικό σε αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης. Αυτή η δομική πρωτεΐνη δεν βοηθά μόνο στην καταπολέμηση των ρυτίδων και της απώλειας σφριγηλότητας –μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Βασικά, το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για όλο το σώμα, γιατί δίνει στους ιστούς τη δύναμη και την ελαστικότητά τους. Υποστηρίζει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά, τους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις. Αν το κολλαγόνο στο σώμα είναι σε ανεπαρκή επίπεδα, τα αποτελέσματα γίνονται γρήγορα αντιληπτά: η επιδερμίδα χάνει τη σφριγηλότητά της, τα μαλλιά χάνουν τη λάμψη τους, τα νύχια σπάνε εύκολα, και μπορεί να προκύψουν προβλήματα με το μυοσκελετικό. Γι' αυτό, χρησιμοποιούνται συχνά συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας, σκόνης ή πόσιμου κολλαγόνου, ώστε να αναπληρωθούν πιθανές ελλείψεις στον οργανισμό.

2. ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ – ΜΥΘΟΣ;

ΔΡ. SCHAAF

Αν θέλετε να συσφίγξετε την επιδερμίδα σας χρησιμοποιώντας κολλαγόνο, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ κολλαγόνου και πεπτιδίων κολλαγόνου. Το κολλαγόνο και τα πεπτίδια κολλαγόνου δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά συνδέονται στενά. Το κολλαγόνο είναι η ίδια η δομική πρωτεΐνη. Παράγεται από το σώμα, και αποτελείται από αμινοξέα που ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας πεπτιδικές αλυσίδες. Από την άλλη, τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι κολλαγόνο σε μορφή κλασμάτων. Κι αυτό ακριβώς είναι που τους δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα: τα πεπτίδια που προσλαμβάνονται είτε μέσω τοπικής εφαρμογής είτε ως συμπλήρωμα διατροφής μπορούν να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν καλύτερα από ό,τι το «κανονικό» κολλαγόνο, χάρη στο μικρό μοριακό μέγεθός τους. Τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν κολλαγόνο –και όχι πεπτίδια κολλαγόνου– δεν μπορούν να απορροφηθούν το ίδιο αποτελεσματικά από την επιδερμίδα λόγω του αρκετά μεγάλου μοριακού μεγέθους του κολλαγόνου.

3. ΤΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ 40 ΚΑΙ ΜΕΤΑ – ΜΥΘΟΣ;

Πώς η μείωση του κολλαγόνου οδηγεί στον σχηματισμό ρυτίδων καθώς μεγαλώνουμε

Νεανική επιδερμίδα
35+ ετών
45+ ετών
55+ ετών
Ίνες κολλαγόνου
Ινοβλάστες
Επιδερμίδα
Χόριο
Υποδερμίδα

Το στρώμα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα ονομάζεται χόριο, και αποτελείται κυρίως από συνδετικό ιστό και ελαστικές ίνες κολλαγόνου. Καθώς μεγαλώνουμε, οι ίνες κολλαγόνου στο χόριο μειώνονται. Η μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και αρχίζει να παρουσιάζει χαλάρωση.

ΔΡ. SCHAAF:

Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κολλαγόνο πολύ πριν από την ηλικία των 40 ετών, επειδή η φυσική διαδικασία γήρανσης του δέρματος ξεκινά αρκετά νωρίτερα –στα 20 μας. Καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται. Γνωρίζουμε πλέον ότι η φυσική μείωση της παραγωγής κολλαγόνου προχωρά κατά περίπου 1% ετησίως από την ηλικία των 25 και μετά. Αν και οι επιπτώσεις συνήθως γίνονται ορατές μεταξύ 30 και 40 ετών, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αόρατες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο πολύ νωρίτερα, χρησιμοποιώντας καινοτόμα προϊόντα περιποίησης με πεπτίδια κολλαγόνου. Άπαξ και αναπτυχθούν ρυτίδες κλπ., δεν είναι αδύνατο, αλλά σίγουρα είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές.

4. ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΔΡΑ ΑΜΕΣΑ – ΜΥΘΟΣ;

ΔΡ. SCHAAF:

Ως δομική πρωτεΐνη, το κολλαγόνο παίζει βασικό ρόλο στη δομή του δέρματος. Οι ίνες κολλαγόνου σχηματίζουν ένα σταθερό πλέγμα που δίνει στο δέρμα δύναμη και ελαστικότητα. Όσο περισσότερο μειώνεται η περιεκτικότητα του δέρματος σε κολλαγόνο –για παράδειγμα, λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης–, τόσο πιο ασταθής γίνεται αυτό το υποστηρικτικό πλέγμα. Ως συνέπεια, η επιδερμίδα χάνει τη νεανική της σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Η αντιστάθμιση αυτού μπορεί να πάρει χρόνο. Για μακροπρόθεσμα ορατά αποτελέσματα, θα πρέπει να έχετε υπομονή. Το πιο σημαντικό είναι η τακτική χρήση.

5. ΟΙ ΚΡΕΜΕΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ – ΜΥΘΟΣ;

ΔΡ. SCHAAF:

Ακούμε συνεχώς ότι το κολλαγόνο ως δραστικό συστατικό στις κρέμες περιποίησης δεν ωφελεί σε τίποτα –τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια. Το κολλαγόνο αποτελείται από μόρια που είναι πολύ μεγάλα για να διεισδύσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα. Οι κλασσικές κρέμες κολλαγόνου έχουν στην πραγματικότητα πολύ επιφανειακό αποτέλεσμα. Μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λεία και πιο σφριγηλή, αλλά αυτό δεν κρατά πολύ. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα προϊόντα με δραστικά συστατικά που έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν τη σύνθεση ινών κολλαγόνου στο δέρμα. Και εδώ πάντως, ο χρόνος και η υπομονή είναι το κλειδί για να αποκτήσετε πιο σφριγηλή και πιο ελαστική επιδερμίδα.

Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΒΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗ LIFTACTIV COLLAGEN SPECIALIST

«Χρησιμοποιώ τη LIFTACTIV Collagen Specialist Cream εδώ και δύο χρόνια, και πραγματικά είμαι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα! Η ελαστικότητα και η σφριγηλότητα της επιδερμίδας μου έχουν βελτιωθεί σημαντικά, και οι πρώτες ρυτίδες που είχα αρχίσει να βλέπω έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Για μέγιστο αποτέλεσμα σύσφιγξης, χρειάζεσαι πεπτίδια κολλαγόνου όπως μου είπαν. Νοιώθω πια πολύ πιο όμορφα με την επιδερμίδα μου! Αυτή η κρέμα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μου, δεν μπορώ πλέον να φανταστώ τη ρουτίνα περιποίησής μου χωρίς αυτή!».

Χρυσάνθη Καβάζη, ηθοποιός.

Η ηθοποιός και influencer Χρυσάνθη Καβάζη χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια τη LIFTACTIV Collagen Specialist Cream, και είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα. Εκτός από την κρέμα ημέρας, με 3 φορές περισσότερα πεπτίδια κολλαγόνου από ό,τι οι κλασσικές κρέμες, η καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς της περιλαμβάνει και την κρέμα νυκτός μας.

Όπως βλέπετε, το κολλαγόνο έχει πολυάριθμα οφέλη για όλο το σώμα. Επίσης, ως ενεργό συστατικό σε αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης, το κολλαγόνο μπορεί, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, να αποκαταστήσει τη φυσική σφριγηλότητα, ελαστικότητα και λάμψη της επιδερμίδας. Αν θέλετε λοιπόν να αντιστρέψετε τα σημάδια του χρόνου, μια κρέμα με πεπτίδια κολλαγόνου δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ