Το γάλα είναι ένα αμφιλεγόμενο ρόφημα που συχνά κατηγορείται ότι προκαλεί ακμή. Είναι τα λιπαρά; Οι ορμόνες; Η δυσανεξία στη λακτόζη; Η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Eygenie Auvinet μας ενημερώνει σχετικά.
Το αν προτιμάτε το αποβουτυρωμένο ή το γάλα "2%" αντί για το πλήρες γάλα, δεν έχει σχέση με την ομορφιά της επιδερμίδας!
Τα δερματικά προβλήματα που συνδέονται με την κατανάλωση γάλακτος οφείλονται κυρίως στις ορμόνες που περιέχει το γάλα. Όταν αλληλεπιδρούν με τις ανθρώπινες ορμόνες, διεγείρουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό στους σμηγματογόνους αδένες. Το επιπλέον σμήγμα που παράγεται , φράζει τους πόρους του δέρματος και προκαλεί σπυράκια .
Αντί να πίνετε αγελαδινό γάλα, συνιστώ το κατσικίσιο ή το πρόβειο γάλα, τα οποία και τα δύο, περιέχουν λιγότερες ορμόνες. Εάν τα σπυράκια επιμένουν, σημαίνει ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κάτι άλλο. Πιο συχνά υποδηλώνει μια υπερδιαπερατότητα του τοιχώματος των εντέρων που έχουν ευαισθησία στη λακτόζη.
Για να είμαι πιο ακριβής, το λεπτό έντερο γίνεται πορώδες και επιτρέπει σε μόρια τα οποία, φυσιολογικά, δεν απορροφώνται, όπως είναι τα μακρομόρια ή περίσσεια ποσότητα πρωτεϊνών, να περάσουν μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαπερατότητα προκαλεί διάφορες διαταραχές, μεταξύ των οποίων και δερματικές αντιδράσεις.
Καθόλου! Η εντερική υπερδιαπερατότητα, δεν είναι ασθένεια. Στην αρχή βέβαια θα πρέπει κανείς να σταματήσει να τρώει τις τροφές που ευθύνονται γι αυτήν τη διαταραχή, συγκεκριμένα το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να περιορίσει τη φλεγμονή και την εντερική υπερδιαπερατότητα.
Με τον καιρό, τα σπυράκια θα εξαφανιστούν.
Τότε θα μπορείτε σταδιακά να επανεισαγάγετε το γάλα στο διαιτολόγιό σας, αρχικά σε μείγματα και παρασκευάσματα και να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα. Τα πάντα είναι ζήτημα συχνότητας. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν γάλα σχεδόν καθημερινά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα εμφάνισης ατελειών . Άλλοι, κάθε εβδομάδα. Η αντιμετώπιση της τροφικής δυσανεξίας είναι πάντα ένα ζήτημα εξαιρετικά προσωπικό.