Πώς να απαλλαγείτε από την πιτυρίδα οριστικά και γρήγορα

Ένας στους δύο άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες υποφέρουν από πιτυρίδα. Διαβάστε συμβουλές των ειδικών σχετικά με το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές τις νιφάδες και να αποκτήσετε υγιές τριχωτό της κεφαλής, από την επόμενη κιόλας φορά που θα λούσετε τα μαλλιά σας.

Τι είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, όπως αναφέρεται στη δερματολογία, αποτελεί κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής που επηρεάζει το 40% με 60% των ενηλίκων παγκοσμίως(1). Πρόκειται για υπερβολικό ξεφλούδισμα (απολέπιση) του τριχωτού της κεφαλής όπου, αντί να απελευθερώσει μόνο ένα κύτταρο, (ένα ώριμο κερατινοκύτταρο) το τριχωτό της κεφαλής δημιουργεί μεγαλύτερες, ορατές συγκεντρώσεις εκατοντάδων ή χιλιάδων κυττάρων. Ευρεία μελέτη που διενεργήθηκε σε περισσότερες από 20.000 γυναίκες ηλικίας 15 έως 75 ετών, διαπίστωσε ότι η πιτυρίδα είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιών 15 έως 34 ετών και πως μετά την ηλικία των 45 ετών, η συχνότητα εμφάνισης μειώνεται(2).

Το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής και η πιτυρίδα
Για να κατανοήσουμε τους λόγους που έχουμε πιτυρίδα, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι το τριχωτό της κεφαλής φιλοξενεί έναν δικό του κόσμο. Κάθε τετραγωνικό εκατοστό φιλοξενεί από 10.000 έως 100 εκατομμύρια μικροοργανισμούς, κυρίως βακτήρια και ζυμομύκητες(3). Αυτό το οικοσύστημα αναφέρεται ως μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής. Η έρευνα επέτρεψε στους ειδικούς να εντοπίσουν ποιος από αυτούς τους μικροοργανισμούς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πιτυρίδα: ένα συγκεκριμένο στέλεχος ζυμομύκητα που ονομάζεται Malassezia. Αυτός ο ζυμομύκητας βρέθηκε να κυριαρχεί στο μικροβίωμα στο τριχωτό της κεφαλής ατόμων με πιτυρίδα(4).

Αναγνωρίζοντας τα δύο είδη πιτυρίδας
Υπάρχουν δύο είδη πιτυρίδας. Η ξηρή πιτυρίδα και η λιπαρή πιτυρίδα, γνωστή ως κολλώδης πιτυρίδα, για τον αυτονόητο λόγο ότι τείνει να κολλάει στο τριχωτό της κεφαλής. Η ξηρή πιτυρίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από λέπια λεπτά, υπόλευκα ή γκρίζα, τείνει να απομακρύνεται ελεύθερα. Η λιπαρή ή κολλώδης πιτυρίδα, από την άλλη, όπου πιο παχιές, πιο κολλώδεις και πιο λιπαρές νιφάδες συσσωρεύονται η μία πάνω στην άλλη, εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερπαραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής.  Η κολλώδης πιτυρίδα είναι γενικά επανεμφανιζόμενη, καθώς το σμήγμα προάγει την ανάπτυξη του ζυμομύκητα Malassezia, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Και οι δύο τύποι πιτυρίδας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Εξερευνώντας τους λόγους εμφάνισης της πιτυρίδας;
Η πιτυρίδα εμφανίζεται για διάφορους λόγους.  Αρχικά, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για ψωρίαση, μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, όταν η έντονη απολέπιση μπορεί να συνοδεύεται από ερεθισμένη ερυθρότητα. Διάφοροι παράγοντες: από το άγχος έως τις ορμονικές μεταβολές, τη διαταραχή της ισορροπίας του pH του δέρματος, την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής από την θέρμανση του χειμώνα, όλοι οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με την πιτυρίδα και το ευνοϊκό περιβάλλον του τριχωτού της κεφαλής για αποικισμό από τον ζυμομύκητα Malassezia. Στην πραγματικότητα, ο χειμώνας είναι γνωστός ως η «εποχή της πιτυρίδας» σε εύκρατες περιοχές(5), ενώ η ξηρή περίοδος επιδεινώνει την πιτυρίδα, για παράδειγμα, στην Ταϊλάνδη(6).

Πώς να απαλλαχθώ γρήγορα από την πιτυρίδα;

Είναι σημαντικό να επαναφέρετε την ισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής. Σταματήστε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας. Τα σαμπουάν που είναι πολύ επιθετικά για το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να προκαλέσουν ξηρότηα, ερεθισμό και υπερβολική παραγωγή σμήγματος, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ο ζυμομύκητας malassezia ευδοκιμεί. Οι επιθετικές συνθέσεις δημιουργούν ευαισθησία, προκαλώντας φλεγμονή και νέες εξάρσεις πιτυρίδας. Οπότε, αφήστε το τριχωτό της κεφαλής σας να ξεκουραστεί. Σταματήστε για λίγο να χρησιμοποιείτε τα περιττά προϊόντα styling. Δοκιμάστε ένα ήπιο σαμπουάν και μαλακτικό, κατά προτίμηση με σύνθεση κατά της πιτυρίδας και ουδέτερο pH.

Επιλέξτε ένα σαμπουάν για την καταπολέμηση της πιτυρίδας που δρα γρήγορα και αποτελεσματικά.
Για να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, προτιμήστε σαμπουάν που έχουν στη σύνθεσή τους δερματολογικά δραστικά συστατικά με αποδεδειγμένη αντιπιτυριδική δράση, όπως το δισουλφίδιο του σεληνίου, το κορυφαίο δραστικό συστατικό στα προϊόντα κατά της πιτυρίδας της Vichy, για να απομακρύνετε τις νιφάδες από το τριχωτό της κεφαλής σας από το πρώτο λούσιμο. Άλλα δραστικά συστατικά περιλαμβάνουν τον ψευδάργυρο και την ολαμινική πιροκτόνη, τα οποία έχουν γνωστή αντιμυκητιασική δράση κατά των ζυμομυκήτων. Από την επόμενη κι όλας ημέρα μετά την πρώτη χρήση, μια αντιπιτυριδική σύνθεση θα καταπραΰνει το ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής με κνησμό. Μετά τη δεύτερη χρήση, θα πρέπει να υπάρχει εμφανής μείωση των νιφάδων τόσο στα μαλλιά όσο και στο κεφάλι, χάρη στη μείωση του ζυμομύκητα malassezia, χωρίς να έχουν επηρεαστεί οι υπόλοιποι φυσιολογικοί μικροοργανισμοί του τριχωτού της κεφαλής Χρησιμοποιώντας αυτά τα σαμπουάν, το τριχωτό της κεφαλής με πιτυρίδα απαλλάσσεται εμφανώς από τις νιφάδες.

Απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής για επίμονη πιτυρίδα
Ο γρηγορότερος τρόπος για την εξάλειψη της επίμονης πιτυρίδας είναι η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η τεχνική βοηθά στην αφαίρεση των μεγάλων, κιτρινωπών νιφάδων που κολλούν στο τριχωτό της κεφαλής και τις ρίζες.  Οι θεραπείες απολέπισης, σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, μπορούν να απομακρύνουν αυτά τα λιπαρά έλαια που έχουν συσσωματωθεί σε νιφάδες και να αναζωογονήσουν το τριχωτό της κεφαλής σας. Αναζητήστε προϊόντα απολέπισης με φυσικά απολεπιστικά συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ, για να εξαλείψετε σε βάθος χρόνου τη λιπαρή, επίμονη πιτυρίδα.

Καλό ξέβγαλμα.
Μπορεί, επίσης, να πρέπει να σκεφτείτε τον τρόπο που πλένετε τα μαλλιά σας. Βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε πλήρως τα μαλλιά σας μετά το πλύσιμο, καθώς τα υπολείμματα προϊόντων μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Προσέξτε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής. Επιλέγετε συνθέσεις που δεν περιέχουν θειικά άλατα ή οινόπνευμα και αποφεύγετε εντελώς τις γνωστές ερεθιστικές ουσίες, όπως τα αιθέρια έλαια και τα αφρώδη συστατικά. Εάν η πιτυρίδα σας επιμένει, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

1. D Saint-Leger. Dandruff (Pityriasis capitis simplex): of yeasts and men. In: The science of hair care. C Bouillon and J Wilkinson Eds. Taylor and Francis, Boca Raton London New York Singapore. Chapter 21, 609-632, 2005. And J R Schwartz et al. A comprehensive pathophysiology of dandruff and Seborrheic Dermatitis - towards a more precise definition of scalp health. Acterdermvenerol 2013.
2. Πηγή: Beauty trackWomen 12 pays (2016) & beauty track Men 6 pays (2013), IPSOS pour L’Oréal Recherche. Focus Europe et USA: more than 20000 femmes, 15 à 75 ans. b. Bilan antipelliculaires - CMI- mai 2012
3. Saint-Léger, Clavaud C. et al., The Human Scalp and Related Cosmetic Care Products, Basic Science for Modern Cosmetic Dermatology, Penguin books, 13: 167-178, 2015.
4. Mc Ginley et al. Quantitative microbiology of the scalp in non dandruff, dandruff, and seborrheic dermatitis. J Invest Dermatol, 64:401405, 1975.
5. Robbins C.R. et al., Dandruff, Scalp flaking and Scalp Care, Chemical and Physical Behaviour of Human Hair, Springer, 5th ed., 6:11, 420, 2012.
6. Harding C. R.et al., Dandruff: a condition characterized by decreased levels of intercellular lipids in scalp stratum corneum and impaired barrier Function. Arch Dermatol Res. 294: 221-230, 2002.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ