Πώς φεύγει η πιτυρίδα;

Μπορεί να μην αποτελεί μια «επικίνδυνη» κατάσταση για το δέρμα, όμως σίγουρα μας φέρνει σε αμήχανη θέση και γίνεται ένα επιπρόσθετο άγχος στην εμφάνισή μας: ο λόγος για την πιτυρίδα, ένα βιολογικό φαινόμενο που εκδηλώνεται στο τριχωτό της κεφαλής με μεγάλες κιτρινωπές νιφάδες, οι οποίες συνοδεύονται από ερεθισμό και αίσθηση κνησμού.

 

Ποιες είναι οι αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνισή της;

 

Ο καταρχήν «ένοχος» είναι ο ζυμομύκητας Malassezia, ο οποίος ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα της επιδερμίδας του κεφαλιού. Αποτελεί μέρος του μικροβιώματος, του αόρατου “οικοσυστήματος” ζωντανών μικροοργανισμών, η ισορροπία του οποίου είναι απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού. Όταν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες η ισορροπία αυτή διαταραχτεί, η ανάπτυξη του ζυμομύκητα Malassezia παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οδηγώντας στην εμφάνιση της πιτυρίδας. Αυτό συμβαίνει όταν βρεθεί σε ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάπτυξή του περιβάλλον όπου η παραγωγή σμήγματος είναι έντονη, μια που το συγκεκριμένο είδος μύκητα “τρέφεται” από τα τριγλυκερίδια που υπάρχουν στο τριχωτό.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεκινάει ένας φρενήρης κύκλος όπου τα νεκρά κύτταρα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες πέφτουν από την επιδερμίδα του κεφαλιού κάθε 28 μέρες, τώρα αναγκάζονται να πέσουν πιο γρήγορα, κολλάνε μεταξύ τους και εγκλωβίζονται στο σμήγμα. Έτσι σχηματίζονται αυτές οι μεγάλες, κιτρινωπές νιφάδες πάνω στο τριχωτό, οι οποίες αλλοιώνουν τον δερματικό φραγμό καθιστώντας τον πιο διαπερατό από τους μικροοργανισμούς, τους εξωτερικούς παράγοντες και τις διάφορες ερεθιστικές ουσίες.


Αποτέλεσμα: δημιουργία φλεγμονής, η οποία διαταράσσει ακόμα περισσότερο τον δερματικό φραγμό, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο φλεγμονωδών αντιδράσεων στο τριχωτό. Επιπλέον παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πιτυρίδα είναι η γενετική προδιάθεση καθώς έχει αποδειχτεί ότι η διαταραχή του δερματικού φραγμού μπορεί να είναι (και) κληρονομική, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση της πιτυρίδας, το στρες ή άλλοι συναισθηματικοί παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα καθώς και η περιποίηση του τριχωτού με ακατάλληλα προϊόντα.

 

Αν και η πιτυρίδα δεν θεραπεύεται, υπάρχει τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο και η επανεμφάνισή της να αποφευχθεί μέσω ενός προγράμματος συντήρησης με ένα ειδικά μελετημένοαντιπιτυριδικόσαμπουάν.Μάλιστα, οι σύγχρονες, εξειδικευμένες συνθέσεις κατά της πιτυρίδας, επικεντρώνουν βέβαια τη δράση τους στο τριχωτό του κεφαλιού όπου υπάρχει το πρόβλημα όμως παράλληλα περιποιούνται την τρίχα μέχρι την άκρη, με στόχο την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών συνολικά. 


Συγκεκριμένα, το Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά & Λιπαρά μαλλιά της σειράς Dercos Technique, έχει σύνθεση για εντατικό καθαρισμό και απομακρύνει τις ορατές νιφάδες από την πρώτη χρήση. Ταυτόχρονα προσφέρει δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας, θέτοντάς τη υπό έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα και χαρίζοντας μια ανακουφιστική αίσθηση άνεσης. Ειδικά μελετημένο για τα ξηρά μαλλιά,  το Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Ξηρά Μαλλιά της σειράς Dercos Technique απομακρύνει έως και το 100% των ορατών νιφάδων και συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος, με κλινικά αποδεδειγμένη δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας.


Για τα ιδιαίτερα απαιτητικά, ευαίσθητα μαλλιά αλλά και το ευαίσθητο τριχωτό του κεφαλιού, η Dercos Technique υπογράφει το Σαμπουάν χωρίς Θειικά Άλατα για Πιτυρίδα & Ξηροδερμία, που χαρίζει απαλά και μεταξένια μαλλιά, με δροσερό άρωμα λουλουδιών και αίσθηση φρεσκάδας. Κατάλληλο για χρήση αρκετές φορές την εβδομάδα, απομακρύνει την πιτυρίδα και το 100% των ορατών νιφάδων ενώ καταπραΰνει το τριχωτό και συμβάλλει στην ανακούφισης της αίσθησης κνησμού.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ