Πιτυρίδα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Μπορεί να μην είναι ένα πρόβλημα απειλητικό για τα μαλλιά, σίγουρα όμως είναι μια κατάσταση που προκαλεί αμηχανία: ο λόγος για την πιτυρίδα, μια κοινή πάθηση του τριχωτού που απασχολεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και κάνει αισθητή την παρουσία της με τη μορφή κιτρινωπών νιφάδων που πέφτουν κατά το βούρτσισμα. Σε αντίθεση με τις λευκές νιφάδες της ξηροδερμίας, οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι παχιές, κολλώδεις, λιπαρές, δημιουργούν μια λιπαρή μεμβράνη πάνω στην επιδερμίδα του κεφαλιού και «συνοδεύονται» από κνησμό.

 

Όσον αφορά στα αίτια που την πυροδοτούν, η επιστημονική κοινότητα έχει διαπιστώσει πως η πιτυρίδα δεν σχετίζεται καθόλου με την υγιεινή του κεφαλιού, δηλαδή με το συχνό ή όχι λούσιμο, ξεκαθαρίζοντας μια για πάντα αυτόν τον «διάσημο» beauty μύθο. Η επιδερμίδα έχει τον δικό της ρυθμό ανανέωσης μέσα από τον οποίο απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά της. Η πιτυρίδα εμφανίζεται όταν παρουσιάζεται αυξημένη κυτταρική ανανέωση που δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο ρυθμό απόπτωσης, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής με τη γνωστή μορφή μεγάλων, λιπαρών νιφάδων. Μπορεί, λοιπόν, να μη σχετίζεται με την υγιεινή του τριχωτού, συνδέεται όμως άμεσα με την υγεία του στην οποία έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους οι ειδικοί. Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού είναι:

 

-Το μικροβίωμα, η φυσιολογική δηλαδή χλωρίδα μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια του τριχωτού, τέλεια προσαρμοσμένοι σε αυτό το περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξή τους, με μικροκοιλότητες, υγρασία, καλή θερμοκρασία, άφθονα θρεπτικά συστατικά. Σχεδόν το ήμισυ αυτού του πληθυσμού μικροοργανισμών είναι ο Malassezia spp, ένας ζυμομύκητας που προτιμά τις λιπαρές περιοχές του δέρματός μας και που ενοχοποιείται για την εμφάνιση της πιτυρίδας.

 

Το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες και ανεβαίνει στην επιφάνεια του τριχωτού (σημειώστε πως η παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό είναι πιο άφθονη από οπουδήποτε αλλού στο σώμα!) και αποτελεί την... αγαπημένη τροφή του ζυμομύκητα Malassezia spp. Όταν η παραγωγή σμήγματος είναι αυξημένη, δημιουργείται ένα περιβάλλον λιπαρότητας που ευνοεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό αυτού του ζυμομύκητα, γεγονός που διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης. Τότε, τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται, κολλάνε μεταξύ τους και αναμειγνύονται με την περίσσεια σμήγματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των χαρακτηριστικών λιπαρών νιφάδων της πιτυρίδας.


Ο φραγμός του τριχωτού (ο γνωστός επιδερμιδικός φραγμός που είναι ένα από τα πιο hot topics στο skincare αυτή τη στιγμή), ο οποίος όταν διαταράσσεται οι πιθανότητες εμφάνισης πιτυρίδας υπερπολλαπλασιάζονται.

 

Πιτυρίδα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά;Η πιτυρίδα είναι μια χρόνια κατάσταση που δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Όμως η συστηματική χρήση των κατάλληλων προϊόντων μπορεί σίγουρα να τη θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει στο ελάχιστο τις εξάρσεις της. Με πολυετείς έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα του τριχωτού, η Vichy μέσα από την εξειδικευμένη δερματολογική σειρά Dercos Technique προτείνει λύσεις τόσο αποτελεσματικές που τις συνιστούν και οι δερματολόγοι:

 

- Το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά και Λιπαρά μαλλιά, καταπολεμά την πιτυρίδα στην πηγή της. Στην καρδιά της σύνθεσής του κλείνει έναν ισχυρό συνεργιστικό συνδυασμό δερματολογικών ενεργών συστατικών και συγκεκριμένα: 1% Selenium DS (Δισουλφίδιο του Σεληνίου) για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και 1% Σαλικυλικό Οξύ για απομάκρυνση των νιφάδων από το τριχωτό. Έξι κλινικές μελέτες, 3 μελέτες παρατήρησης και δοκιμές σε πάνω από 2.600 καταναλωτές απέδειξαν ότι το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά και Λιπαρά μαλλιά απομακρύνει το 100% των ορατών νιφάδων*, εξισορροπεί το μικροβίωμα μετά από 4 εβδομάδες χρήσης**, καταπραύνει το τριχωτό ανακουφίζοντας από τον κνησμό και την αίσθηση δυσφορίας ενώ προσφέρει δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας. ***

 

- Πιτυρίδα, ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστεί και στα ξηρά μαλλιά. Η απάντηση της Vichy είναι το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Ξηρά Μαλλιά. Ειδικά μελετημένη να επανεξισορροπεί το μικροβίωμα, η σύνθεσή του συνδυάζει 1% Selenium DS με αντιμυκητιακή δράση και 1% Σαλικυλικό οξύ, συστατικό με κερατολυτική δράση για την εξάλλειψη των νιφάδων. Το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Ξηρά Μαλλιά έχει κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: καταπολεμά την πιτυρίδα στην πηγή της, απομακρύνει το 100% των ορατών νιφάδων*, προσφέρει δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας **, επανεξισσοροπεί το μικροβίωμα μετά από 4 εβδομάδες ενώ καταπραύνει άμεσα το τριχωτό, ανακουφίζοντάς το από τον κνησμό.

 

Και τα δύο αυτά σαμπουάν στοχευμένης δράσης κατά της πιτυρίδας από τη σειρά Dercos Technique είναι ευχάριστα στη χρήση, κάνουν πλούσιο αφρό και ξεβγάζονται εύκολα, δεν αφήνουν κατάλοιπα, έχουν ευχάριστο άρωμα ενώ είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση και σε ευαίσθητο τριχωτό.


 
* Δοκιμή καταναλωτών σε 262 άτομα, μετά από 2 εβδομάδες συστηματικής χρήσης – Ιταλία.
**Κλινική μελέτη με παρακολούθηση των κύριων μικροοργανισμών που εμπλέκονται στην πιτυρίδα – 56 άτομα, 3 εφαρμογές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες.
***Κλινική μελέτη σε 45 άτομα, μετά από 4 εβδομάδες χρήσης και 6 εβδομάδες παραμονής χωρίς θεραπεία.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ