Ανησυχείτε για το μέλλον των μαλλιών σας, τώρα που μπήκατε στην εμμηνόπαυση; Παρακάτω ξεχωρίζουμε την πραγματικότητα από τους μύθους που κυκλοφορούν σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στα μαλλιά σας.
Τα μαλλιά γίνονται πιο εύθραυστα μετά την εμμηνόπαυση: ΣΩΣΤΟ
Κάποιες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στην αντοχή και την ποιότητα των μαλλιών τους, καθώς οδεύουν προς τα 50. Η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση των επιπέδων ανδρογόνων στο σώμα μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον βραχύτερο κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και την αποδυνάμωση των μαλλιών. Αυτές οι ορμονικές μεταβολές, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που επέρχονται στον τρόπο ζωής, καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε τα μαλλιά σας εν όψει της εμμηνόπαυσης.
Οι ορμονικές μεταβολές συνεπάγονται μαλλιά με τάση αραίωσης: ΣΩΣΤΟ… ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ
Μολονότι πολλές γυναίκες, καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, διαπιστώνουν αλλαγές στο πάχος και τον φυσικό όγκο των τριχών των μαλλιών τους, η ηλικία των 50 δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμο της αραίωσης! Είναι αλήθεια ότι οι μεταβολές των ορμονικών επιπέδων ενδέχεται να επηρεάσουν το μήκος και τη διάμετρο των τριχοθυλακίων[1]. Ωστόσο, η σωστή διατροφή και ο προσεγμένος τρόπος ζωής μπορούν να ασκήσουν θετική επίδραση στην ποιότητα της τρίχας. Φροντίστε να προσλαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη –υπεύθυνη για την παραγωγή κερατίνης– και σίδηρο, ο οποίος ενισχύει τη ροή του αίματος, καθώς και να ασκείστε τακτικά. Σημαντικός αριθμός γυναικών αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη κούραση ή/και κόπωση, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή η έλλειψη ενέργειας οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αναπροσαρμογές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό, κάτι που καθιστά την άσκηση ακόμα πιο απαραίτητη για την αντιμετώπιση του στρες που προκαλείται από την αίσθηση κόπωσης.
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18844710/
Η εμμηνόπαυση κάνει τα μαλλιά να πέφτουν: ΛΑΘΟΣ
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Εντούτοις, όπως προαναφέρθηκε, οι γυναίκες ενδέχεται μεν να παρατηρήσουν αποδυνάμωση των μαλλιών τους ή αλλαγές στην ποιότητά τους κατά την εμμηνόπαυση, χωρίς όμως να παρουσιάσουν οπωσδήποτε και τριχόπτωση. Παρ’ όλα αυτά, η κόπωση ή το στρες μπορεί επίσης να επιφέρουν αλλαγές στην ποιότητα της τρίχας, συμπεριλαμβανομένης της σποραδικής ή της μακροχρόνιας τριχόπτωσης. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ώστε να αποκλείσετε κάποια πιθανή διαταραχή του θυρεοειδούς, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση.