Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα κατά την εμμηνόπαυση

Άρθρο που γράφτηκε από:
Dr. Karolina Kopeć

 

Κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται δραστικά. Αυτό σημαίνει ότι κυριαρχεί η τεστοστερόνη.

 

Εννοείται ότι παραμένετε γυναίκα και, μάλιστα, μια υπέροχη γυναίκα, απλώς η ανδρική σας πλευρά θέλει να κάνει κι αυτή αισθητή την παρουσία της. Θα σας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

 

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα;

 

Τα ανθρώπινα τριχοθυλάκια παράγουν διαφόρων ειδών τρίχες. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών έχουν τριχοθυλάκια στο πρόσωπό τους, τα οποία κανονικά παράγουν μαλακές, αδιόρατες τρίχες.

Μπορεί να εμφανιστούν πάνω από τα χείλη, στη γνάθο και στο πηγούνι. Η τριχοφυΐα αυτή οφείλεται στη μείωση του επιπέδου γυναικείων ορμονών. Ωστόσο μπορεί να μην μειωθεί η μικρή ποσότητα τεστοστερόνης που παράγει ο γυναικείος οργανισμός– αυτό θα πει τύχη! Ανδρικές ορμόνες παράγουν και τα επινεφρίδια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι, κατά την εμμηνόπαυση υπάρχει ανισορροπία στα επίπεδα ανδρικών και γυναικείων ορμονών. Το σχετικό πλεόνασμα ανδρικών ορμονών μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση "λιγότερο διακριτικών" τριχών στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με το "British Journal of Dermatology", σε μια ομάδα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών:

  • 39% παρουσίαζαν υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και, κυρίως, στο πηγούνι. Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο "Menopausal Health" το 2009 σημείωνε ότι σε μια ομάδα 656 Αμερικανίδων ηλικίας 50-79 ετών:
  • διαπιστώθηκε αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο στο 33% των γυναικών ηλικίας 50 -59 ετών
  • και στο 54% των γυναικών ηλικίας 60-69 ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην τριχοφυΐα του προσώπου μεταξύ γυναικών καυκάσιας και αφροαμερικανικής καταγωγής. Εννοείται ότι δεν θέλετε να σας συμβεί αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι βοηθά να ξέρετε ότι είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και ότι υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σας ενημερώσουν και να σας βοηθήσουν.

 

Τα βασικά που πρέπει να θυμάστε

 

Η τριχοφυΐα στο πρόσωπο κατά την εμμηνόπαυση αποτελεί συχνό φαινόμενο. Μάλιστα υπάρχει εξήγηση, αφού κάποιες τρίχες σχετίζονται με τις ορμόνες, και η παραγωγή των ορμονών σας έχει διαταραχθεί αυτή την περίοδο.

Οπότε έχουμε και λέμε, κρέμα τοπικής χρήσης, αποτρίχωση με κερί, αποτρίχωση με λέιζερ, επιλέξτε μέθοδο και εξαφανίστε τις!

 

39% των γυναικών παρουσιάζουν υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο

 

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν ορισμένες επιλογές αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος ανάλογα με τη σοβαρότητά του. Εάν η τριχοφυΐα είναι υπερβολική και σας ενοχλεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά μια κρέμα που επιβραδύνει την ανάπτυξη των τριχών. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης είναι η αποτρίχωση με κερί, η ηλεκτρόλυση που καταστρέφει τα τριχοθυλάκια ή η αποτρίχωση με λέιζερ. Εμείς πάντως σας προτείνουμε να απαλλαγείτε από αυτές και να μην τις ξανασκεφτείτε ποτέ!

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ