Πού οφείλονται η ξηρότητα & οι μαύροι κύκλοι ματιών;

Η ξηρή επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι σύνηθες πρόβλημα για πολλές γυναίκες. Τι είναι αυτό, όμως, που προκαλεί ξηρότητα, σακούλες, και μαύρους κύκλους στην ευαίσθητη αυτή περιοχή; Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos να μας εξηγήσει.

 

Παράγοντες που ευθύνονται για την κουρασμένη όψη κάτω από τα μάτια


Το περίγραμμα των ματιών είναι ένα από τα σημεία του προσώπου με τη μεγαλύτερη ευαισθησία
, λόγω της εξαιρετικά ευαίσθητης επιδερμίδας της περιοχής αυτής –η οποία είναι έως και πέντε φορές πιο λεπτή από ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο.[1] 

Ως εκ τούτου, η περιοχή κάτω από τα μάτια είναι επιρρεπής στο πρήξιμο ή το οίδημα. Πολλές γυναίκες αναφέρουν επίσης τη συχνή εμφάνιση μαύρων κύκλων, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμούνται, καθώς και την ξηρότητα ή/και τον κνησμό.

 

Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι έως και
5 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΛΕΠΤΗ
από ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο.

 

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι απόρροια διαφόρων παραγόντων, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών.[2] Η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της επιδερμίδας μας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο ζωής μας, με το κάπνισμα, το στρες και την κόπωση να συμβάλλουν στην κουρασμένη όψη κάτω από τα μάτια. 
Η κακή κυκλοφορία μπορεί επίσης να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας το περίγραμμα των ματιών πιο μελανό ή προκαλώντας υπέρχρωση. Επιπλέον, η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι ιδιαιτέρως ευπαθής απέναντι στις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου, λόγω της λεπτής φύσης της. 

Όλα αυτά καθιστούν την περιοχή κάτω από τα μάτια εξαιρετικά επιρρεπή στην αφυδάτωση και την ξηρότητα.[3]

 

Πώς να καταπολεμήσετε την ξηρότητα και τους μαύρους κύκλους

 

Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos να μας δώσει τις συμβουλές της για τη βελτίωση της όψης του περιγράμματος των ματιών. «Η επιδερμίδα είναι ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να δούμε τι συμβαίνει σε άλλα σημεία του σώματός μας. Αν λοιπόν κάτι δεν πάει καλά με τη γενικότερη υγεία μας, εκεί θα γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια.» Σε ό,τι αφορά την περιοχή των ματιών, η Nina μας υπενθυμίζει ότι ο τρόπος ζωής έχει σπουδαίο αντίκτυπο στην εμφάνισή μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το κάπνισμα και η έλλειψη ύπνου πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.

 

"Η επιδερμίδα είναι ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να δούμε τι συμβαίνει σε άλλα σημεία του σώματός μας. Αν λοιπόν κάτι δεν πάει καλά με τη γενικότερη υγεία μας, εκεί θα γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια."

Dr. Nina Roos, dermatologist

 

Για τα πρωινά μετά τις νύχτες εκείνες που ίσως το παρακάνατε λιγάκι, το μασάζ προσώπου μπορεί να βελτιώσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια, καθώς η τόνωση της κυκλοφορίας μειώνει σημαντικά την κατακράτηση νερού. Κατά την επιλογή μιας κρέμας ματιών, η Nina συνιστά να διαλέξετε μία εμπλουτισμένη με υαλουρονικό οξύ που θα σας εξασφαλίσει μια δόση εντατικής ενυδάτωσης.[4] 

Αναζητήστε πιο λεπτόρρευστες υφές, ώστε να μην φορτώσετε υπερβολικά την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Επίσης, επιλέξτε συστατικά που διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία (όπως η καφεΐνη ή το ginkgo biloba), που θα τονώσουν και θα φωτίσουν την επιδερμίδα σας.

 

Sources:
[1] Dhanalaxmi UR, Pralhad SP. Evaluation of clinical efficacy and safety of under eye cream in the treatment of under eye dark circle and pigmentation in J Indian Med. 2009;103:115–20.

[2] Goldberg, R.A. et al. ‘What causes eyelid bags? Analysis of 114 consecutive patients’ in Plastic and reconstructive surgery.  15;115(5) pp. 1395-402 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15809605/]
[3] Pilkington, S. et al. ‘The Tricky Tear Trough’ in The Journal of clinical and aesthetic dermatology 8.9 (2008) pp. 39-47 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4587894/]
[4] Alsaad, S.M. et al. ‘Periocular hyperpigmentation: a review of etiology and current treatment options’ in Journal of Drugs in Dermatology 12.2 (2013) pp. 154-157 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377386/]

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ