Δώστε προσοχή στον γλυκαιμικό δείκτη
Υπάρχουν πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν τον κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων (όπως διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο), καρδιαγγειακών παθήσεων (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση), καρκίνου του μαστού και οστεοπόρωσης σε γυναίκες στην εμμηνοπαυσιακή περίοδο(1).
Η οστεοπόρωση επηρεάζει μία στις τρεις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες(2).
Όπως μπορείτε να μαντέψετε, υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν αλλά και πολλά που μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία αυτή την περίοδο της ζωής. Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να προσέχετε τον γλυκαιμικό δείκτη της διατροφής σας. Προϊόντα και γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ > 65) πρέπει να αποφεύγονται(3).
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης; Καθορίζει το ποσοστό της αύξησης της γλυκόζης του αίματος σε σύγκριση με την αύξηση μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας υδατανθράκων με την καθαρή γλυκόζη(4). Ωστόσο, δεν είναι σημαντική μόνο η ίδια η τιμή του δείκτη. Ο θρυμματισμός και η άλεση των κόκκων των δημητριακών επηρεάζει την αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη, π.χ. οι νιφάδες καλαμποκιού που παρασκευάζονται από αλεύρι υψηλής επεξεργασίας έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η υψηλή θερμοκρασία και ο χρόνος θερμικής επεξεργασίας συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του ΓΔ του προϊόντος. Ο γλυκαιμικός δείκτης του κανονικά μαγειρεμένου λευκού ρυζιού είναι 64, ενώ ο ΓΔ του παραψημένου ρυζιού φτάνει το - 90. Τα λίπη επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση από το πεπτικό σύστημα και έτσι παρατείνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Επίσης, η ωρίμανση των φρούτων και των λαχανικών αλλάζει τον γλυκαιμικό τους δείκτη.
Για παράδειγμα, οι ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από αυτές που είναι ακόμα πράσινες. Ως εκ τούτου, η διατροφή σας θα πρέπει να αποκλείει τα προϊόντα από αλεύρι υψηλής επεξεργασίας (λευκό ψωμί), τα προϊόντα αμύλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες (πατάτες, λευκό ρύζι) και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε εύπεπτους υδατάνθρακες (γλυκά, κέικ, μπισκότα, ζαχαρούχα ποτά)(5). Η διατροφή πρέπει επίσης να είναι χαμηλή σε αλάτι γιατί η υπερβολική ποσότητά του συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρτασης και πρηξίματος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε: επεξεργασμένα τρόφιμα, μπέικιν πάουντερ, ζωμούς κύβου, στιγμιαίες σούπες, αλμυρά σνακ όπως πρέτσελ, ποπ κορν ή πατατάκια, μπέικον, καπνιστά ψάρια και κρέας, τουρσί και κονσέρβες λαχανικών και φρούτων. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την προσθήκη αλατιού στα γεύματα(6).