Συμπτώματα Εμμηνόπαυσης: Η επιδερμίδα μου αλλάζει;

Άρθρο που γράφτηκε από:
Dr. Karolina Kopeć

 

Όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση, προκαλούνται διάφορες αλλαγές στο σώμα, στην ψυχολογία και την επιδερμίδα σας.

 

Είναι το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και, παρ' όλο που αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την εμμηνόπαυση και να αισθανθείτε πιο δυνατή. Στο παρακάτω άρθρο, η δερματολόγος μας Karolin Koniac περιγράφει τις διάφορες αλλαγές που θα αισθανθείτε και θα δείτε στην επιδερμίδα σας, όπως η απώλεια ελαστικότητας, και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν. Μπορεί να μην παρουσιάσετε όλα αυτά τα συμπτώματα, καθώς η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι, αλλά επειδή κάθε γυναίκα θα περάσει την εμμηνόπαυση, εμείς είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε.

 

Ποια είναι τα διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα σας;

 

Τα συμπτώματα στην επιδερμίδα διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της εμμηνόπαυσης, αλλά αυτό που παρατηρείται σε μόνιμη βάση είναι η απώλεια ενυδάτωσης.

 

Η εμμηνόπαυση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αισθητές αλλαγές στο σώμα, στην επιδερμίδα και τα μαλλιά σας για τις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένη! Κατ' αρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι η μείωση της λειτουργίας των ωοθηκών προκαλεί ορμονική ανισορροπία, η οποία επηρεάζει τις φυσικές βιολογικές διαδικασίες της επιδερμίδας. Ο περισσότερος χρόνος που απαιτείται για την κυτταρική ανανέωση, η μειωμένη ανάπλαση και ενυδάτωση, η απώλεια κολλαγόνουκαι ελαστικών ινών προκαλούν αλλαγές στην ποιότητα της επιδερμίδας. Αυτές οι αλλαγές είναι μεν εμφανείς, αλλά μπορούν να διορθωθούν!

Τα πρώτα συμπτώματα που σχετίζονται συνήθως με τις μεταβολές των ορμονικών επιπέδων είναι:

  • Ξηρότητα - μπορεί να παρατηρήσετε ότι η επιδερμίδα είναι τραχιά, μερικές φορές παρουσιάζει κνησμό, έχει θαμπή όψη και την αισθάνεστε τραχιά κατά το άγγιγμα.
  • Λέπτυνση - υπάρχουν περισσότερες ορατές ρυτίδες, ιδίως στην περιοχή των ματιών και των χειλιών.
  • Ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας - η επιδερμίδα σας είναι επιρρεπής σε ερεθισμούς, κοκκινίλες και αίσθηση καύσου. Γι’ αυτό, πρέπει να επιλέγετε πιο προσεκτικά τα προϊόντα φροντίδας που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Προϋπάρχουσα ακμή που μπορεί να επιδεινωθεί ή να επανεμφανιστεί εξαιτίας της διαταραχής του ορμονικού ισοζυγίου.
  • Βλάβες από τον ήλιο, όπως πανάδες – πιθανότατα, που σχετίζονται με τις επιπτώσεις που είχε η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία τα προηγούμενα χρόνια.
  • Χαλάρωση επιδερμίδας -- Καθώς μειώνεται το κολλαγόνο, η επιδερμίδα αρχίζει να χάνει τη σφριγηλότητά της.
  • Σχηματίζονται εύκολα μελανιές, οι οποίες οφείλονται στη σταδιακή λέπτυνση της επιδερμίδας εξαιτίας της απώλειας κολλαγόνου, γλυκοζαμινογλυκανών (GAG) και νερού.
  • Η τριχοφυΐα αυξάνεται στο πρόσωπο και μειώνεται στο τριχωτό του κεφαλιού - μπορεί να δείτε τρίχες πάνω από τα χείλη, στη γραμμή της γνάθου και στο πηγούνι, ενώ στο τριχωτό οι τρίχες αραιώνουν και μερικές φορές παρατηρείται υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών.

 

Τα βασικά που πρέπει να θυμάστε για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα σας

 

Συχνά, οι αλλαγές στον οργανισμό σας έχουν αντίκτυπο στην επιδερμίδα σας, καθώς το δέρμα αποτελεί το πιο εκτεθειμένο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και το όργανο που επουλώνεται και προστατεύεται πιο εύκολα, αφού μπορούμε να το περιποιούμαστε απευθείας τοπικά. Γι' αυτό και παίζουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο τα προϊόντα που επιλέγετε για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας αυτή την σημαντική χρονική περίοδο της ζωής σας.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ