Session 4 - Εξετάσεις Εμμηνόπαυσης: Ποιες πρέπει να κάνουμε;

Άρθρο που γράφτηκε από:
Dr. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους

 

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι εντελώς φυσιολογικές και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται εξέταση αίματος για έλεγχο των επιπέδων ορμονών σας. Ωστόσο, μια εξέταση αίματος δεν θα σας δώσει απαραίτητα διάγνωση.

Η ικανότητα των ωοθηκών να παράγει ορμόνες σταδιακά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου - συγκεκριμένα, τα  οιστρογόνα. Η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί αύξηση των επιπέδων μιας άλλης ορμόνης, ορμόνης της  διέγερσης ωοθυλακίων (FSH) – ένας έλεγχος συνήθως μετρά αυτές τις δύο ορμόνες για να διαπιστώσει εάν μια γυναικά  βρίσκεται στο εύρος της εμμηνόπαυσης.

Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνονται ανάλογα με τα συμπτώματά  και τυχόν τρέχουσες ή προηγούμενες ιατρικές παθήσεις.

Άλλα πράγματα που ο γιατρός σας μπορεί να συμπεριλάβει στο αιματολογικό σας προφίλ  θα μπορούσε να είναι:

 

  • ορμόνες του θυρεοειδούς (TSH, T4) - εάν αυτές είναι εκτός εμβέλειας μπορεί να μιμηθεί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  • ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) για Κατανόηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος της εμμηνόπαυσης

 

Οι ορμόνες ανεβοκατεβαίνουν κυρίως κοντά στην περίοδο της  στην εμμηνόπαυσης. Επομένως, συχνά συνιστάται μια επαναληπτική εξέταση μετά από  4-6 εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν έχει αυξηθεί το πρώτο επίπεδο FSH - για να έχουμε  μια πιο ακριβή εικόνα. Εάν τα επίπεδα FSH αυξάνονται και στις δύο περιπτώσεις, τότε μπορεί να υποδηλώνει  ότι έχουμε να κάνουμε με μια γυναικά στην  εμμηνόπαυση.

 

Ορμόνες του θυρεοειδούς

 

Εάν οι ορμόνες του θυρεοειδούς  είναι εκτός εμβέλειας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ακανόνιστες περιόδους, αλλαγές βάρους, κόπωση, άγχος και ανησυχία - παρόμοια με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Επομένως, είναι καλή ιδέα να αποκλείσετε μια διαταραχή του θυρεοειδούς.

 

FSH

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα FSH  είναι ο ισχυρότερος δείκτης ότι έχουμε να κάνουμε με μια γυναίκα στην περιεμμηνοπαυσιακή ή εμμηνόπαυση - ειδικά εάν συνδυάζεται με περιόδους που λείπουν.

 

Οιστρογόνα

 

Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται καθώς κοντεύομε  στην εμμηνόπαυση - η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν. Εάν τα αποτελέσματά σας δείχνουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είστε περιεμμηνοπαυσιακή ή εμμηνόπαυση.

 

Ωχρινική ορμόνη (LH)

 

Τα επίπεδα της LH αυξάνονται καθώς φτάνετε στην εμμηνόπαυση. Τα αυξημένα επίπεδα LH, σε συνδυασμό με τα άλλα επίπεδα ορμονών σας, μπορεί να υποδηλώνουν ότι είστε περιεμμηνοπαυσιακή ή εμμηνόπαυση.

 

Η ορμόνη DHEA

 

Μια πολύ σημαντική εξέταση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η ορμόνη DHEA, μια ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και φαίνεται να επηρεάζει πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Όσο μεγαλώνουμε οι παραγωγή της ορμόνης αυτής φθίνει. Η διατήρηση των επιπέδων της ορμόνης αυτής στον οργανισμό είναι πολύ σημαντική, καθώς φαίνεται πως ανακουφίζει από τα συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η ατονία του δέρματος, οι εξάψεις καθώς και η κολπική ξηρότητα.

 

Η εμμηνόπαυση εκτός από το αναπαραγωγικό σύστημα, επηρεάζει επίσης:

  • Το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα.
  • Το νευρικό σύστημα.
  • Το ουροποιητικό σύστημα.
  • Το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Το μυοσκελετικό σύστημα.

 

Όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα και μείωση της ερωτικής επιθυμίας, εξάψεις, αυπνίες,  αύξηση σωματικού βάρους, διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, ακράτεια ούρων, αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων και μείωση της οστικής μάζας (οστεοπενία) με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος των οστών, συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

 

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν με τις απαραίτητες εξετάσεις. Ποιες είναι οι εξετάσεις αυτές;

  • Εξετάσεις ούρων και αίματος ώστε να εξακριβωθεί εάν μία γυναίκα έχει μπει ή εάν είναι κοντά στην εμμηνόπαυση.
  • Πυελική εξέταση - Τεστ Παπ
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας
  • Μαστογραφία
  • Έλεγχος λιπιδαιμικού προφίλ – καρδιαγγειακός κίνδυνος
  • Υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ