Πόσο συχνά να επισκέπτομαι τον γυναικολόγο στην εμμηνόπαυση;

Κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να επισκέπτεστε συχνότερα τον γυναικολόγο σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή ίσως έχετε περισσότερες απορίες, ανησυχίες ή παρατηρείτε περισσότερες αλλαγές στο σώμα σας, επομένως αισθάνεστε ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Δρ Lorraine Maitrot

Γυναικολόγος

Το σώμα σας αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση

Η ερώτηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται μια γυναίκα τον γυναικολόγο της είναι ήδη δύσκολη όταν είστε 20 ή 30 ετών. Επομένως, καθώς μεγαλώνει, κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τη διαδικασία γήρανσης και τελικά την εμμηνόπαυση.
Σε κάθε περίπτωση, λόγω των πολλών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση, οι επισκέψεις στον γυναικολόγο θα είναι υποχρεωτικές και ο ρυθμός εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το πώς αισθάνεται το σώμα σας.

Για να καταλάβετε τη λογική που προτείνονται τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο σας, ακολουθούν μερικές επεξηγήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα.
Η εμμηνόπαυση προκύπτει όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν και λόγω αυτού διακόπτεται η περίοδος. Αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες φυσιολογικές αλλαγές, όπως μη τακτική έμμηνος ρύση, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν έως και 6 μήνες ή περισσότερο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και τελικά να σταματήσει οριστικά. Λόγω της ασταθούς απώλειας περιόδου, οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές στις σεξουαλικές σχέσεις τους, καθώς δεν σημαίνει ότι κατά τη μη τακτική περίοδος μπορούμε να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Οι διαταραχές του κύκλου μπορεί να συνοδεύονται από εξάψεις, αύξηση βάρους ή κολπική ξηρότητα.

Συνεχίστε να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας για να παρακολουθείτε την εμμηνόπαυσή σας

Ως εκ τούτου, για να ρυθμιστεί αυτή η αλλαγή στο γυναικείο’ σώμα με ασφάλεια και υπό ιατρικό έλεγχο, οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας. Οι εξετάσεις παρέχουν πλήρη κλινική εξέταση, τη συνταγογράφηση τυχόν θεραπειών και τον έλεγχο για γυναικολογικές παθήσεις ή βλάβες στο μαστό.
Εάν η αλλαγή είναι ομαλή, συνιστάται η επίσκεψη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αλλά συχνότερα εάν οι γυναίκες αισθάνονται ότι το σώμα τους συνεχίζει να αλλάζει επίμονα.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται κατά μέσο όρο γύρω στην ηλικία των 50 ετών(1). Συνοδεύεται επίσης από φυσικές αλλαγές (εξάψεις, κολπική ξηρότητα), σωματικές αλλαγές (αύξηση βάρους, αλλαγές στο σχήμα του σώματος) ή/και ψυχολογικές αλλαγές (εναλλαγές της διάθεσης, προβλήματα ύπνου).
Μέχρι και το 80% των γυναικών παρουσιάζουν εξάψεις(2), οι οποίες αποτελούν τον κύριο λόγο για την εφαρμογή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Εάν η εμμηνόπαυση εμφανιστεί πριν από την ηλικία των 40 ετών, ονομάζεται πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια(3), η οποία δεν αποτελεί φυσιολογική κατάσταση και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ
● Οι περίοδοι μπορεί να σταματήσουν γύρω στην ηλικία των 51 ετών κατά μέσο όρο
● Έλεγχος με τον γυναικολόγο, επειδή η είσοδος στην εμμηνόπαυση δε’ σημαίνει ελεύθερο σεξ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
● Γυναικολογικός έλεγχος – μία φορά τον χρόνο ή συχνότερα εάν η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη
● Είναι υποχρεωτικό να ζητάτε πλήρη κλινική εξέταση, συνταγογράφηση τυχόν θεραπειών και έλεγχο για γυναικολογικές παθήσεις ή ανωμαλίες του μαστού.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1.    Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1
2.    Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3.    Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ