Ψάχνετε λίγη… μαγειρική έμπνευση, για να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας την τονωτική «δόση» που έχει τόση ανάγκη; Ρίξτε μια ματιά σε μερικές σπουδαίες τροφές, πλούσιες σε Βιταμίνη C, για λαμπερή, υγιή επιδερμίδα με πιο νεανική όψη.
Γιατί μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C είναι τόσο σημαντική για την επιδερμίδα;
Είναι ευρέως γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή είναι το καλύτερο καύσιμο για τον οργανισμό μας –όμως οι τροφές που είναι πλούσιες σε Βιταμίνη C είναι απαραίτητες και για την επιδερμίδα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν εφαρμόζεται τοπικά στην επιδερμίδα, η Βιταμίνη C βοηθά σχεδόν στα πάντα, από την υπέρχρωση μέχρι τα σημάδια που οφείλονται στην ακτινοβολία UV[1],[2] – ιδίως όταν χρησιμοποιείται μαζί με αντιηλιακή προστασία.[3] Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, η Βιταμίνη C συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, της ουσίας που εξασφαλίζει στην επιδερμίδα όμορφη, νεανική όψη.[4] Τα εντυπωσιακά αυτά οφέλη καθιστούν τη Βιταμίνη C συστατικό-κλειδί σε ό,τι αφορά στη μακροπρόθεσμη υγιή, λαμπερή, νεανική όψη της επιδερμίδας. Φυσικά, η Βιταμίνη C δεν είναι απλώς ένα δημοφιλές συστατικό των προϊόντων περιποίησης· είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι, για να μπορέσει η επιδερμίδα σας να ωφεληθεί από όλη την ευεργετική δράση της Βιταμίνης C, πρέπει να φροντίζετε να της την παρέχετε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
, η Βιταμίνη C συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, της ουσίας που εξασφαλίζει στην επιδερμίδα όμορφη, νεανική όψη.
Μαγειρεύοντας και αποθηκεύοντας τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C
Ποιοι είναι λοιπόν οι καλύτεροι τρόποι να μαγειρεύετε και να φυλάσσετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C; Σε γενικές γραμμές, οι πλούσιες σε Βιταμίνη C τροφές είναι καλό να μαγειρεύονται όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.[5] Μπορεί να σας φανεί αυτονόητο, αλλά τα πορτοκάλια είναι η επιτομή της Βιταμίνης C – και όχι άδικα. Και ο λόγος; Το χρώμα τους. Τα εντυπωσιακά επίπεδα β-καροτενίου που εμπεριέχουν (η πορτοκαλί χρωστική ουσία στην οποία χρωστούν το ζωηρό τους χρώμα) είναι η απόδειξη ότι τα πορτοκάλια είναι εξαιρετικές πηγές Βιταμίνης C. Σε ό,τι αφορά το μαγείρεμά τους, ωστόσο, σίγουρα δεν θα βρείτε τίποτα πιο ιδανικό από ένα κλασσικό κι αγαπημένο ποτήρι πορτοκαλάδα. Ο διατροφολόγος Raphaël Gruman εξηγεί ότι τα πορτοκάλια επηρεάζονται από τη θερμοκρασία, κάτι που σημαίνει ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως και τη θερμότητα. Είναι επομένως καλύτερο, αν μπορείτε, να τα καταναλώνετε ωμά.
Σημαντική πηγή Βιταμίνης C είναι και οι ντομάτες. Μια γρήγορη, σπιτική σάλτσα ζυμαρικών είναι μακράν πιο υγιεινή επιλογή από τα έτοιμα προϊόντα, που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μην την παραβράσετε ωστόσο, καθώς, και σε αυτήν την περίπτωση, η υψηλή θερμοκρασία θα μειώσει σημαντικά τα επίπεδά της σε Βιταμίνη C· φτιάξτε μια σάλτσα με ελαφρώς αλεσμένη ντομάτα, μαγειρεμένη για λίγο στην κατσαρόλα.
Τέλος, τα καρότα – που, όπως και τα πορτοκάλια, οφείλουν το ζωηρό τους χρώμα στο β-καροτένιο – δεν περιέχουν μόνο Βιταμίνη C, αλλά είναι και εξαιρετική πηγή Προβιταμίνης Α, η οποία είναι γνωστή για τη δράση της ενάντια στα ορατά σημάδια γήρανσης. Και πάλι, τα καρότα είναι καλό να καταναλώνονται ωμά. Για μια τέλεια δόση Βιταμίνης C, δοκιμάστε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας τριμμένα ή κομμένα σε λεπτές λωρίδες· εναλλακτικά, φτιάξτε με αυτά ένα χούμους, για ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ. Αν ψάχνετε λίγη έμπνευση για το τι να ετοιμάσετε αυτήν την εβδομάδα, μάθετε πώς να ξεδιπλώσετε όλο σας το ταλέντο στην κουζίνα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μερικές από τις οποίες είναι επίσης εξαιρετικές πηγές Βιταμίνης C.
Πηγές:
[1] Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ στο Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) σ. 143-146 [Προσβάσιμοστο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]
[2] Fitzpatrick R.E., Rostan E.F. ‘Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage’ στο Dermatological Surgery 28.3 (2002) σ. 231-236 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896774]
[3] Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ στο Acta dermato-venereologica 76.4 (1996) σ. 264-268 [Προσβάσιμο στο:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869680/]
[4] Boyera, N. Galey, I. and Bernard, B.A. ‘Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts’ στο Internet Journal of Cosmetic Science 20.3 (1998) σ. 151-158 [Προσβάσιμο στο: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/]
[5] http://www.livestrong.com/article/547867-what-does-cooking-do-to-vitamin-c/: Βλέπε απόσπασμα από το Office of Dietary Supplements του National Institute of Health.