OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Σωστό ή λάθος: μύθοι σχετικά με την πιτυρίδα

Η πιτυρίδα επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες; Παίζουν ρόλο στον επιπολασμό της πιτυρίδας η ηλικία, το περιβάλλον, ή ακόμα και ο τρόπος ζωής; Παρακάτω ξεδιαλύνουμε την πραγματικότητα από τους μύθους.

Σωστό ή λάθος: μύθοι σχετικά με την πιτυρίδα

Σωστό ή λάθος: οι γυναίκες παρουσιάζουν πιτυρίδα πιο συχνά από ό,τι οι άνδρες


ΛΑΘΟΣ:

Η πιτυρίδα συνδέεται με την ανισορροπία του μικροβιώματος, η οποία επέρχεται ταχύτερα στις περιοχές που είναι πλούσιες σε σμήγμα. Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λιπαρής πιτυρίδας, που προσκολλάται στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή παχιών φολίδων. Μελέτες έχουν δείξει ότι, σε γενικές γραμμές, η πιτυρίδα επηρεάζει συχνότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες[1]. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι ορισμένες εθνοτικές ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης πιτυρίδας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη, ο επιπολασμός της πιτυρίδας κυμαίνεται σε ποσοστά 81–95% για τους Αφροαμερικανούς, 66–82% για τους Καυκάσιους, και 30–42% για τους Κινέζους.[2]Μάθετε περισσότερα για τη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους πιτυρίδας.

Σωστό ή λάθος: είχα πιτυρίδα μία φορά, άρα θα έχω για πάντα


ΣΩΣΤΟ… ΠΕΡΙΠΟΥ:

Όπως γνωρίζουμε, η πιτυρίδα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων του ζυμομύκητα malassezia, ο οποίος απαντάται στο τριχωτό της κεφαλής σχεδόν όλων των ανθρώπων. Υπό την έννοια αυτή, η πιτυρίδα μπορεί να περιγραφεί σαν μια υποτροπιάζουσα πάθηση. Ωστόσο, η πιτυρίδα μπορεί να σχετίζεται και με τα επίπεδα σμήγματος στο τριχωτό· επομένως, είναι πιθανό η πιτυρίδα να επανεμφανιστεί σε περιόδους της ζωής μας κατά τις οποίες η παραγωγή σμήγματος είναι πιο αυξημένη από ό,τι συνήθως –για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Σωστό ή λάθος: το περιβάλλον επηρεάζει την πιτυρίδα


ΣΩΣΤΟ… ΠΕΡΙΠΟΥ:

Μολονότι μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου, η πιτυρίδα συνδέεται και με ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες. Η ηλικία, το στρες, ακόμα και τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό μας ενδέχεται να επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισής της. Όταν ο ζυμομύκητας malassezia συνδυάζεται με τα αυξημένα επίπεδα σμήγματος, λιπαρές φολίδες αρχίζουν να σχηματίζονται. Αυτό, με τη σειρά, του, ευνοεί τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του malassezia στο τριχωτό της κεφαλής, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Η όλη κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους ανθρώπους με αυξημένη παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό (για παράδειγμα, τους εφήβους) ή για όσους υποφέρουν από στρες –το οποίο αποδυναμώνει τις φυσικές άμυνες του σώματος και μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες δερματικές διαταραχές.

Πηγές:

[1]Manuel, F. et al, ‘A New Postulate on Two Stages of Dandruff: A Clinical Perspective’ στο International journal of Trichology3.1 (2011) σ. 3-6 [Προσβάσιμο στο:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3129121/]

[2]Borda, L. et al, ‘Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review’ στο Journal of Clinical and Investigative Dermatology 3.2 (2015) 10.13188/2373-1044.1000019. [Προσβάσιμο στο:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/]

go to top