OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Σιλικόνη για τα μαλλιά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σωστή φροντίδα των μαλλιών δεν περιλαμβάνει μόνο το λούσιμο και το τακτικό κόψιμο. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης, εξετάζουμε παρακάτω τη σιλικόνη.

Σιλικόνη για τα μαλλιά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η σιλικόνη;


Οι σιλικόνες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας και των μαλλιών· ωστόσο, η παρουσία τους στα σαμπουάν και τις μαλακτικές κρέμες έχει αποτελέσει αμφιλεγόμενο ζήτημα. Στην περιποίηση των μαλλιών, συγκεκριμένα, οι σιλικόνες συνιστούν μια ομάδα υδρόφοβων συστατικών (αδιάβροχα) που λειτουργούν σαν… «καπαρντίνα» για τα μαλλιά σφραγίζοντας την υγρασία και αφήνοντας τα μαλλιά λεία, μεταξένια και λαμπερά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σιλικόνης, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την εφαρμογή, την ικανότητα προσκόλλησης και την ικανότητα έκπλυσης (1). Οι σιλικόνες θωρακίζουν το περιτρίχιο (το εξωτερικό στρώμα της τρίχας) και κάνουν τα μαλλιά λιγότερο πορώδη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία τους από τη θερμότητα και τον στατικό ηλεκτρισμό(2)


80%των γυναικών απάντησαν ότι γνωρίζουν
τι περιέχουν τα καλλυντικά τους

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες σιλικόνες;

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι σιλικόνης, και συγκεκριμένα:
- η διμεθικόνη
- και η αμοδιμεθικόνη

Η διμεθικόνη κάνει τα μαλλιά λαμπερά, λεία και απαλά. Επίσης, ενισχύει την αντανάκλαση του φωτός στα μαλλιά και μειώνει το φριζάρισμα. Η αμοδιμεθικόνη είναι ένας τύπος έξυπνης σιλικόνης που προσκολλάται στην τρίχα επανορθώνοντας τα κατεστραμμένα τμήματά της. Λειτουργεί ως εξής: όταν η τρίχα είναι αρνητικά φορτισμένη, προκαλείται απώθηση δημιουργώντας φριζάρισμα· καθώς οι αμινο-ομάδες έχουν θετικό φορτίο, οι δύο ενώσεις έλκονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τα λεία, όμορφα μαλλιά. Επιπλέον, αυτός ο τύπος σιλικόνης κάνει τα μαλλιά πιο ευκολοχτένιστα, κάτι που τον καθιστά ιδανική προσθήκη στις μαλακτικές κρέμες.

Γιατί χρησιμοποιούνται σιλικόνες;


Οι σιλικόνες χρησιμοποιούνται ευρέως, γιατί δεν αλλοιώνουν τη δράση των άλλων συστατικών της σύνθεσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με άλλες μαλακτικές ή επιφανειοδραστικές ουσίες. Επιπλέον, χάρη στην εξαιρετικά ήπια δράση τους, δεν διαταράσσουν την ισορροπία των ινών ή των πρωτεϊνών της τρίχας (κερατίνη). Άλλος ένας λόγος που χρησιμοποιούνται είναι γιατί δεν επηρεάζουν άλλες αγωγές που μπορεί να εφαρμοστούν στα μαλλιά (όπως η βαφή). Αντ’ αυτού, επανορθώνουν και προλαμβάνουν τις καθημερινές καταπονήσεις που υφίσταται η τρίχα, εξασφαλίζοντας θρέψη και απαλότητα στα μαλλιά και διευκολύνοντας το φορμάρισμά τους.

Κάποιοι καταναλωτές προτιμούν προϊόντα χωρίς σιλικόνη, καθώς αυτά προσφέρουν διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα. Η σειρά περιποίησης Dercos Detox, χωρίς σιλικόνη, αφήνει τα μαλλιά ανάλαφρα και είναι ιδανική για όσους προτιμούν προϊόντα με λιγότερα συστατικά. Άλλη μια περίπτωση όπου τα προϊόντα χωρίς σιλικόνη μπορούν να φανούν χρήσιμα είναι πριν από τη βαφή, καθώς μερικοί κομμωτές προτιμούν να εφαρμόζουν το χρώμα σε μαλλιά όσο το δυνατόν πιο ανάλαφρα, χωρίς την επικάλυψη που δημιουργεί η σιλικόνη.

Ποιος ο ρόλος των σιλικονών στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών;


Οι σιλικόνες ενσωματώνονται στη σύνθεση των προϊόντων περιποίησης λόγω της μοναδικής τους ικανότητας να προσφέρουν στα μαλλιά λάμψη, λείανση και απαλότητα. Στα σαμπουάν, παρέχουν λάμψη και απαλότητα στα μαλλιά, χωρίς να τα βαραίνουν. Επίσης, απωθούν το νερό δημιουργώντας ένα ανάλαφρο πέπλο που αγκαλιάζει την τρίχα και σφραγίζει την υγρασία. Σημαντική είναι η λειτουργία τους και στις μαλακτικές κρέμες, μέσω των οποίων παρέχουν στα μαλλιά λείανση και απαλότητα.

Οι σιλικόνες που περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών είναι ασφαλείς και προσαρμοσμένες στις καλλυντικές ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα.

Γιατί οι σιλικόνες έχουν κακή φήμη;


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι, λόγω της επικαλυπτικής δράσης τους, οι σιλικόνες προκαλούν συσσώρευση. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, διότι οι σιλικόνες, ως συστατικό της σύνθεσης προϊόντων περιποίησης, δεν συσσωρεύονται στα μαλλιά. Άλλη μια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι οι σιλικόνες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο τριχωτό ή στα μαλλιά. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι σιλικόνες έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον;


Οι σιλικόνες είναι ασφαλείς για τους καταναλωτές, όμως δεν βιοδιασπώνται εύκολα στο περιβάλλον. Γι’ αυτό, τα εργαστήριά μας εργάζονται πάνω στον εντοπισμό τόσο νέων τύπων σιλικόνης που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες ποσότητες και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη βιοδιασπασιμότητα, όσο και εναλλακτικών λύσεων για τη σιλικόνη που να προσφέρουν παρόμοια οφέλη στα μαλλιά και, ταυτόχρονα, να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Οι σιλικόνες ενέχουν κινδύνους για την υγεία;


Η L’Oréal προσφέρει ασφαλή, αποτελεσματικά, και υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε με απόλυτη σιγουριά. Σήμερα, οι καταναλωτές ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και είναι ενημερωμένοι για τα συστατικά που πρέπει να αναζητούν. Σύμφωνα με μελέτες, μάλιστα, το 80% των γυναικών απάντησαν ότι γνωρίζουν τι περιέχουν τα καλλυντικά τους(3). Για τη L’Oréal, η ασφάλεια τόσο των συστατικών όσο και των ίδιων των συνθέσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όλα της τα προϊόντα. Προτού ενσωματωθεί στην εκάστοτε σύνθεση, κάθε συστατικό υποβάλλεται απαραιτήτως σε αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειάς του.

ΠΗΓΕΣ:


1. Dias, M.F.R.G. 'Hair Cosmetics: An Overview' στο International Journal of Trichology (2015) 7.1 σ. 2-15 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/]
2. Draelos, Z.D. 'Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing' στο International Journal of Trichology (2010) 2.1 σ. 24-29 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002407/]
3. Τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας L’Oreal, 2017

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

go to top