OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

SKINCONSULTAI

Η εξατομικευμένη ανάλυση γήρανσης του δέρματος που αναπτύχθηκε από δερματολόγους, και λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Κάνε τη διάγνωση τώρα
Skinconsult

Πώς το οξειδωτικό στρες βλάπτει την επιδερμίδα μας

Τι είναι το οξειδωτικό στρες, τι επιπτώσεις έχει στο μέλλον της επιδερμίδα σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα θέλετε να ξέρετε.

Πώς το οξειδωτικό στρες βλάπτει την επιδερμίδα μας

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πού οφείλεται;


Το οξειδωτικό στρες, μια βιολογική διαδικασία που πλήττει την ακεραιότητα των κυττάρων σε όλο μας το σώμα, σχετίζεται με ποικίλους παράγοντες, όπως τη ρύπανση, το κάπνισμα και η έλλειψη ύπνου. Είναι μια από τις κυριότερες αιτίες γήρανσης του οργανισμού. Στο επίπεδο της επιδερμίδας, επιταχύνει τα ορατά σημάδια γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, όταν η ρύπανση συνδυάζεται με την ακτινοβολία UV – συχνά αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος – οι επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες εντείνονται, ευνοώντας την εξάπλωση των ελεύθερων ριζών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή και άτονη. Πού ακριβώς, όμως, οφείλεται το οξειδωτικό στρες;[1]

. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα υφίσταται οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που επηρεάζει το DNA των δερματικών κυττάρων – και άρα τους μηχανισμούς λειτουργίας τους.

Dr. Nina Roos, Dermatologist

Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos να μας εξηγήσει πώς προκαλείται οξειδωτικό στρες. Η Δρ. Roos μας λέει: «Τα μολυσμένα σωματίδια αέρα και οι ακτίνες UVA εντείνουν την οξείδωση των κυττάρων, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των ελεύθερων ριζών. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα υφίσταται οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που επηρεάζει το DNA των δερματικών κυττάρων – και άρα τους μηχανισμούς λειτουργίας τους. Λόγω, λοιπόν, της απελευθέρωσης αυτών των μορίων, η επιδερμίδα εμφανίζει φλεγμονή, που γίνεται ορατή μέσω διαφόρων συμπτωμάτων, όπως η ερυθρότητα και η αυξημένη ευαισθησία.»

Πώς το οξειδωτικό στρες επηρεάζει την επιδερμίδα;


Ζητήσαμε από τη
Nina να μας περιγράψει μερικούς από τους πιο ορατούς τρόπους, με τους οποίους η επιδερμίδα ανταποκρίνεται στο οξειδωτικό στρες. Πέραν του σχηματισμού ρυτίδων και λεπτών γραμμών, η επιδερμίδα που υπόκειται στις βλάβες των ελεύθερων ριζών παρουσιάζει απώλεια της σφριγηλότητάς της, κάτι που την καθιστά λιγότερο ελαστική. Οι βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κηλίδων γήρανσης, καθώς και τις πιθανές αντιδράσεις στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, που μπορεί να περιλαμβάνουν την ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

Εκτός από τις γενικές αυτές επιπτώσεις, ορισμένα σημεία του σώματός μας συνήθως εκτίθενται περισσότερο στους παράγοντες του εκθεσιώματος – παράγοντες που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Η Nina λέει ότι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και το ντεκολτέ συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από το οξειδωτικό στρες. Ως εκ τούτου, ο ρόλος των αντιοξειδωτικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και άρα για την επιβράδυνση της επιταχυνόμενης γήρανσης.

Πηγές:
[1] Sundelin, T., Lekander, M. ‘Cues of Fatigue: Effects of Sleep Deprivation on Facial Appearance’ στο Sleep 36.9 (2013) σ. 1355-1360 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738045/]

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

Πρόσωπο

3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

Η άργιλος χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, ιδίως σε ό,τι αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας. Ωστόσο, οι μάσκες αργίλου για το πρόσωπο εξακολουθούν να περιβάλλονται από αρκετούς μύθους. Παρακάτω εξετάζουμε τρεις συνηθισμένες παρανοήσεις, για να σας βοηθήσουμε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από όλα όσα έχει να σας προσφέρει η μάσκα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

Πρόσωπο

Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

Το στρες δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας ευεξία: αν δεν κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε, μπορεί να αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στην υγεία του σώματός μας. Παρακάτω εξετάζουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι πρέπει να πάρετε τα πράγματα πιο χαλαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

go to top