Μπορεί να είναι μικρά, αλλά σίγουρα είναι και παντοδύναμα. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και με εντυπωσιακά επίπεδα βιταμίνης D, τα μανιτάρια μπορούν να κάνουν θαύματα στην άτονη επιδερμίδα και τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια –πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην συμπεριλάβετε στη διατροφή σας όσα περισσότερα μπορείτε. Με δεκάδες ποικιλίες για να επιλέξει κανείς, ζητήσαμε από τη δερματολόγο Nina Roos και τον διατροφολόγο Raphaël Gruman να μας εξηγήσουν γιατί αυτό το υλικό-κλειδί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία της επιδερμίδας.
Μανιτάρια για βελτίωση: πώς μας βοηθούν να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας υγιή;
Αποδεικνύεται, τελικά, ότι τα βατόμουρα δεν είναι τα μόνα που μπορούν να καυχιούνται πως κρατούν τα ηνία σε ό,τι αφορά τα αντιοξειδωτικά: τα μανιτάρια διαθέτουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτά τα πανίσχυρα μόρια, τα οποία καταπολεμούν την εξάπλωση των ελεύθερων ριζών κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας επιβραδύνοντας τη διαδικασία της οξείδωσης. Το αποτέλεσμα; Πιο σφριγηλή, πιο νεανική επιδερμίδα, ορατά πιο ανθεκτική ενάντια στις βλάβες που προκαλούνται από το εκθεσίωμα. Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos εξηγεί ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D των μανιταριών παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην αναδόμηση των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν τα μαλλιά, τα νύχια και την επιδερμίδα μας, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι παρακάτω συνταγές θα σας δώσουν μερικές ιδέες, αλλά, αν το εντελώς ωμό σας φαίνεται «τραβηγμένο», η Nina προτείνει τα αυγά, το γάλα και τα λιπαρά ψάρια σαν άλλα τρόφιμα με παρόμοια επίπεδα βιταμίνης D. Αν θέλετε να ανακτήσετε τη λάμψη σας, μια ομελέτα με μανιτάρια είναι μια (γρήγορη και εύκολη) καλή επιλογή, με τα σιτάκε, τις κανθαρέλες και τα λιγότερο γνωστά μανιτάρια μαϊτάκε να είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε βιταμίνη D. Ελάχιστος κόπος, μέγιστο όφελος –μας αρέσει.
Ωμά μανιτάρια: πιστέψτε μας, είναι καλή ιδέα
One of nature’s most versatile ingredients, mushrooms can be added to almost every recipe, from steaks to stir-fries to omelettes. Of course, we already know these babies are good cooked - particularly portobello mushrooms, whose vitamin D content is boosted when grilled or roasted - but have you ever considered eating them raw? Don’t judge: according to the experts, pairing your leafy greens with some chopped raw mushrooms and a drizzle of salad dressing (more on that below) is the ideal way to put the vitamin D they contain to work. Nutritionist Raphäel Gruman recommends simply slicing and dicing before adding to a salad in order to preserve the greatest possible amount of vitamins.
Raphaël explains that, as well as being one of the best sources of vitamin D out there, mushrooms’ nutrient content becomes even more effective when combined with foods high in fat. The reason? When it comes to their chemical composition, mushrooms are classed as ‘lipsoluble’. This means that their molecules dissolve when exposed to fat, meaning their vitamins and minerals can be processed more effectively by the body. This fun little fact explains why we’re often advised to prepare mushrooms by gently brushing any dirt off before use, rather than washing them. Thanks to their liposolubility, pairing mushrooms with other ingredients high in fat, such as salmon, or throwing in a salad just before adding a splash of vinaigrette will optimise the benefits vitamin D can bring to your skin, helping you to get the most out of your morels.
Προτεινόμενα προϊόντα
Η Slow Age, εμπλουτισμένη με Bifidus, ένα προϊόν προβιοτικών, συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού.Εμπλουτισμένη με Kombucha, η Κρέμα Ημέρας Idealia προσφέρει στην επιδερμίδα όλα τα οφέλη των πολυφαινολών, καθώς και του Νερού Μεταλλοποίησης της Vichy.