OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

7 αθλήματα φιλικά προς την εμμηνόπαυση


Αν μας μοιάζετε έστω και λιγάκι, τότε σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια θα έχετε πάρει αρκετές φορές την απόφαση να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση. Στην αρχή σας αρέσει η ιδέα, αγοράζετε τον εξοπλισμό, πληρώνετε τη συνδρομή… όμως μετά μπαίνει στη μέση η καθημερινότητα και όλο αυτό καταλήγει κάπως άδοξα. Σωστά; Χάνετε μερικές προπονήσεις, σιγά σιγά αυτές γίνονται όλο και πιο αραιές και, χωρίς να το καταλάβετε, δεν αντέχετε καν τη σκέψη να επιστρέψετε στα μαθήματα γιατί φοβάστε ότι θα νοιώσετε ντροπή. Συμβαίνει σε όλες μας. Αυτές οι, κατά τα άλλα καλές, αποφάσεις γρήγορα ξεχνιούνται, όταν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και η ζωή σας πολυάσχολη. Αυτή τη φορά, όμως, το να κρατηθείτε σε φόρμα και να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Γι’ αυτό αξίζει να επιμείνετε.

Ποιο άθλημα είναι καλύτερο για την εμμηνόπαυση;


Το καλύτερο είναι απλώς αυτό που δεν θα εγκαταλείψετε. Το κλειδί είναι να βρείτε κάτι που θα σας δίνει κίνητρο. Κάτι που δεν θα το αποφεύγετε, αλλά θα γίνει δεύτερη φύση σας. Δεν αρκεί απλώς να το κάνετε, πρέπει να το κάνετε τακτικά. Έτσι, μολονότι είναι σημαντικό να βρείτε μια δραστηριότητα που θα την απολαμβάνετε και να πηγαίνετε κάπου που θα σας δίνει ώθηση, πρέπει, πάνω από όλα, να βρίσκετε τον χρόνο και να αφοσιωθείτε σε αυτό ιδανικά 2-4 φορές την εβδομάδα.

Τα καλά νέα είναι ότι κανένα άθλημα δεν είναι καλύτερο από κάποιο άλλο. Το καλύτερο θα ήταν να συνδυάσετε δύο συμπληρωματικές δραστηριότητες βάσει της ακόλουθης αρχής: ένα άθλημα αντοχής και υψηλής έντασης και ένα με πιο ήπια δραστηριότητα.

Ποιο άθλημα αντοχής για την εμμηνόπαυση;


Επιλέξτε ένα άθλημα αντοχής που θα δυναμώσει
την καρδιά, θα κάψει θερμίδες και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και εξασκήστε το για 30 με 45 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα.

Τρέξιμο
Μια από τις αποτελεσματικότερες μορφές άσκησης για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ιδίως χάρη στην επίδραση που ασκεί η επαφή με το έδαφος, η οποία δυναμώνει τα οστά και ταυτόχρονα ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Προσέξτε, ωστόσο, να επιλέξετε τα σωστά αθλητικά παπούτσια, κατάλληλα για τα πόδια και τον διασκελισμό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, για μία με δυόμιση ώρες συνολικά και με μέτριο ρυθμό (ίσα για να νοιώσετε ένα ελαφρύ λαχάνιασμα), αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Περπάτημα
Με τα κατάλληλα παπούτσια, και με ταχύτητα 5-6 χλμ/ώρα, το περπάτημα είναι πραγματικά μια πολύ καλή μορφή άσκησης, χωρίς καθόλου αντενδείξεις. Μια πολύ καλή επιλογή για να αρχίσετε να κινήστε ξανά, αν έχετε αφήσει την άσκηση εδώ και πολλά χρόνια και θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι που δεν είναι πολύ απαιτητικό. Επενδύστε σε έναν βηματομετρητή και στοχεύστε στα 10.000 βήματα κάθε μέρα. Κολύμβηση
Το κολύμπι είναι πολύ αποτελεσματικό, καθώς γυμνάζει τόσο τους μύες του κορμού όσο και τα πόδια. Το σώμα υποστηρίζεται από το νερό, κάτι που σημαίνει ότι προστατεύονται οι ευάλωτες αρθρώσεις, όμως δεν βελτιώνεται η μυϊκή μάζα.

Ποδηλασία
Αν το τρέξιμο είναι πολύ «σκληρό» για τις αρθρώσεις σας, η ποδηλασία είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να γυμνάσετε τους  μύες των ποδιών, των γλουτών και της πλάτης, καθώς και τους κοιλιακούς και τους μύες του περινέου. Εντούτοις, το ποδήλατο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην οστική μάζα.

Ποιο ήπιο άθλημα να επιλέξετε για την εμμηνόπαυση;


Πέραν του αθλήματος αντοχής, προσθέστε δύο φορές την εβδομάδα από μία ώρα μια πιο ήπια δραστηριότητα, που θα βελτιώσει την ευλυγισία και την ισορροπία σας και θα τονώσει τους μύες σε βάθος ενισχύοντας τα οστά.

Γιόγκα 
Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της δοκιμασμένης αυτής μορφής άσκησης είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο. Καθένας μπορεί να ασχοληθεί με τη γιόγκα, ακόμα και οι αρχάριοι! Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα για να επιλέξετε, περισσότερο ή λιγότερο ενεργητικά, πιο έντονα ή για πιο προχωρημένους, ανάλογα με την αρέσκεια και τις ανάγκες σας. Σε γενικές γραμμές, η γιόγκα συμβάλλει στην ευκαμψία των αρθρώσεων, διατηρεί την ευλυγισία, ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την ισορροπία, ενισχύει τους μύες του κορμού, και βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Και, φυσικά, έχουν αποδειχθεί πολλάκις τα ευεργετικά της αποτελέσματα ενάντια στο στρες και το άγχος.

Πιλάτες
Μολονότι μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τη γιόγκα – βελτίωση της ευελιξίας και της ισορροπίας, τόνωση των μυών του κορμού – το πιλάτες επικεντρώνεται ειδικά στους κοιλιακούς και στους μύες του περινέου… πολύ σημαντικό μπόνους!

go to top