Τριχωτό κεφαλής ανάλογα με τις εθνικότητες
«Όλοι είμαστε το ίδιο, όλοι είμαστε διαφορετικοί!», όπως λένε διάσημοι εθνογενετιστές. Ένα κοινό DNA, ένα ανθρώπινο είδος. Ωστόσο, ο νέος τομέας της επιγενετικής (ενός κλάδου που δεν αποκωδικοποιεί γονίδια, αλλά περιγράφει τη διαφορετική δραστηριότητα ή έκφρασή τους μεταξύ των ανθρώπων) επιτρέπει την καταγραφή των παραλλαγών εντός της ίδιας κατανομής. Μολονότι η δομή του τριχωτού είναι συγκρίσιμη, η σμηγματογόνος παραγωγή διαφέρει ανά εθνική ομάδα, με την υψηλότερη έκκριση σμήγματος να απαντάται σε άτομα αφρικανικής / αφροαμερικανικής και καυκάσιας καταγωγής και τη χαμηλότερη σε άτομα ασιατικής (και κυρίως ινδικής) καταγωγής.
Όπως είδαμε προηγουμένως, ο επιπολασμός της ευαισθησίας στο τριχωτό ή της πιτυρίδας παρουσιάζει διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας. Το σχήμα των τριχοθυλακίων, που αγκυρώνονται βαθιά μέσα στο τριχωτό, ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων: σε κάποιους τα τριχοθυλάκια εκφύονται ευθεία σαν «I», σε κάποιους είναι καμπύλα και σε άλλους εντελώς συνεστραμμένα. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το τελικό σχήμα των μαλλιών, από ίσια και κυματιστά μέχρι τελείως σγουρά ανά τον πλανήτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης, η πυκνότητα και το πάχος των μαλλιών ποικίλλουν επίσης. Οι άνθρωποι καυκάσιας καταγωγής παρουσιάζουν μεγαλύτερη πυκνότητα, υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, και πολύ πιο λεπτά μαλλιά. Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής παρουσιάζουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι άνθρωποι ασιατικής καταγωγής έχουν τα πιο χονδρά μαλλιά αλλά μικρότερης πυκνότητας από ό,τι οι άνθρωποι καυκάσιας καταγωγής. Η εκδήλωση και η ανάπτυξη αλωπεκίας, καθώς και το γκριζάρισμα των μαλλιών ακολουθούν τα ίδια αυτά πολύπλευρα μοτίβα. Επίσης, η εθνική καταγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα: οι συνήθειες περιποίησης του τριχωτού ή των μαλλιών ποικίλλουν σημαντικά από κουλτούρα σε κουλτούρα. Κάποιες ομάδες εφαρμόζουν έλαια στο τριχωτό τους (οι Ινδοί χρησιμοποιούν έλαιο Neem, οι Αφροαμερικανοί χρησιμοποιούν συχνά κηρώδεις συνθέσεις), ενώ οι Καυκάσιοι προτιμούν το «φυσικό» τριχωτό. Το ίδιο ισχύει και για τη συχνότητα του λουσίματος που κυμαίνεται από μία φορά την ημέρα μέχρι μία φορά την εβδομάδα φτάνοντας ενίοτε μέχρι και δύο φορές την ημέρα για τις Κορεάτισσες. Επομένως, η κουλτούρα και οι συνήθειες καλλωπισμού συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής/βιολογικής πολυμορφίας που απορρέει από την εθνική καταγωγή των ανθρώπων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η εξαιρετικά ευρεία παλέτα φυσικών παραλλαγών ή πολιτισμικών συνηθειών σε ό,τι αφορά την περιποίηση του τριχωτού & των μαλλιών μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί εκπληκτικό βοήθημα για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων, τέλεια προσαρμοσμένων σε κάθε τοπική συνθήκη. Με λίγα λόγια, για την υιοθέτηση της προσέγγισης «Glocal» που προτείνει να σκέφτεσαι παγκόσμια και να ενεργείς τοπικά.