OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Previous

Τελογενής Τριχόπτωση & η Κατάλληλη Διατροφή μετά τον Τοκετό

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι σύνηθες φαινόμενο

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι τεράστιες ποσότητες οιστρογόνων που παράγονται από τον οργανισμό αποτρέπουν τη μετάβαση των μαλλιών στην τελογενή φάση του κύκλου ζωής τους. Έτσι, τα μαλλιά παραμένουν  στην αναγενή φάση (στάδιο ανάπτυξης), με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο όμορφα και πιο πλούσια. Μετά τη γέννηση του παιδιού, η ορμονική επανεξισορρόπηση (μείωση των επιπέδων οιστρογόνων) πυροδοτεί την ξαφνική μετάβαση στην τελογενή φάση (στάδιο αδράνειας), με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικής τριχόπτωσης κατά τους επόμενους 2-3 μήνες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται περίπου στο 90% των νέων μητέρων.

Μολονότι αυτή η αλωπεκία μετά τον τοκετό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, και αποτελεί μια από τις αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς είναι απολύτως φυσιολογική και προσωρινή.

Η διατροφή μπορεί να είναι αιτία τριχόπτωσης

Η κύρια αιτία της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό είναι ορμονικής φύσης. Πολλές φορές, ωστόσο, αιτία τριχόπτωσης μπορεί να αποτελούν και άλλοι παράγοντες που παρατηρούνται συνήθως μετά τη γέννηση ενός παιδιού, όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου και οι αλλαγές στη διατροφή.

Πράγματι, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, καθώς τους παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία (πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία) που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό, μια μη ισορροπημένη διατροφή, η μια δίαιτα αδυνατίσματος που πολλές νέες μητέρες επιλέγουν να ακολουθήσουν μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες και να επιδεινώσει την τριχόπτωση μετά τον τοκετό.

Η καλύτερη διατροφή κατά της τριχόπτωσης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται και πάλι κανονικά 6-8 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, οπότε η φαρμακευτική θεραπεία για την τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι συνήθως περιττή. Ωστόσο, η προσαρμογή της διατροφής μπορεί να επιβραδύνει αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, είναι καλό να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα (με αλμυρά σνακ ή γλυκά, για παράδειγμα) και να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή –ιδίως αν προσπαθείτε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά πρέπει να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες:

  • Πρωτεΐνες (εμπεριέχονται στα ψάρια, το κρέας, τα αυγά και τα όσπρια)·
  • Υδατάνθρακες (δημητριακά και σιτηρά ολικής αλέσεως)·
  • Λιπίδια (π.χ. ελαιόλαδο)·
  • Σίδηρος (στις πηγές περιλαμβάνονται το κόκκινο κρέας και κάποια ψάρια).

Βιταμίνες κατά της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό

Μεταξύ των βιταμινών που είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών, την πρωτιά στη λίστα καταλαμβάνουν οι βιταμίνες Β:

  • Βιταμίνη Β3: βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις ρίζες των μαλλιών. Απαντάται στα αμύγδαλα, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα κουκιά, το μαύρο ραπανάκι, τον μαϊντανό και τη λαχανίδα·
  • Βιταμίνη Β5 (ή παντοθενικό οξύ): ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών. Υπάρχει στη σελινόριζα, το κουνουπίδι, τα φουντούκια και τα καρύδια, το σκόρδο και το αβοκάντο·
  • Βιταμίνη Β6: ενισχύει τη δράση των άλλων βιταμινών και επίσης ενδυναμώνει την τρίχα. Πηγή βιταμίνης Β6 είναι τα πουλερικά, οι αποξηραμένες μπανάνες, οι ηλιόσποροι, το λάχανο, το σπανάκι και οι ντομάτες·
  • Βιταμίνη Β8: ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό. Υπάρχει στη μαγιά μπύρας, τα μανιτάρια, τα όσπρια, τη λαχανίδα, τα αμύγδαλα, τις ντομάτες και τους βλαστούς·
  • Βιταμίνη B12: ενισχύει την ανανέωση των τριχοθυλακίων. Υπάρχει στο κρέας, τα εντόσθια, το ψάρι, τα πουλερικά και την άλγη σπιρουλίνα.


Στις βιταμίνες κατά της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό μπορεί να συμπεριληφθεί και η βιταμίνη D. Απαντάται στο μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια, τα εντόσθια, τα αυγά, το τυρί και το βούτυρο.

Αν η διατροφή σας είναι υγιεινή και, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζετε να παρατηρείτε έντονη τριχόπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Εκείνος ή εκείνη μπορεί να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με τον τύπο τριχόπτωσής σας μετά τον τοκετό.

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι συχνή. Ονομάζεται τελογενής τριχόπτωση, και είναι αναστρέψιμη. Μια διατροφή που να προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_15_What_diet_to_adopt_after_delivery.jpg