ΑΠΟ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΤΡΙΧΩΤΟ, ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ
Ανισορροπία πληθυσμών μικροοργανισμών
Πιτυρίδα εμφανίζεται όταν οι 3 αυτοί παράγοντες βρίσκονται σε ανισορροπία.
- Staphylo
coccus spp - Propioni
bacterium spp - Malassezia restricta
Υγιές Τριχωτό
Τριχωτό με πιτυρίδα
Εξέλιξη των 3 βασικών μικροοργανισμών
στο φαινόμενο της πιτυρίδας
ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΜΗΓΜΑ;
Ένα μείγμα σκουαλενίου, τριγλυκεριδίων, και εστέρων κηρών.
Το σμήγμα αποτελεί την τροφή των ζυμομυκήτων και των βακτηρίων.
Οι περισσότερες ζυμομύκητες Malassezia χρειάζονται απαραιτήτως λιπίδια για να αναπτυχθούν, γι’ αυτό τρέφονται με τα τριγλυκερίδια που υπάρχουν στο τριχωτό.
Μόλις αυτά απορροφηθούν, εκκρίνουν ένζυμα που μετατρέπουν τα τριγλυκερίδια σε λιπαρά οξέα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υπεροξείδωση σκουαλενίου και προκαλεί φλεγμονή.
ALTERED BARRIER
Η λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού επιτελείται από τα κερατινοκύτταρα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους μέσω της μεσοκυττάριας ουσίας που αποτελείται από λιπίδια. Όταν η λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού διαταράσσεται, η συνδετική αυτή μεσοκυττάρια ουσία μεταβάλλεται και η διαδικασία αποκόλλησης των κερατινοκυττάρων διαταράσσεται.
Ο επιδερμιδικός φραγμός γίνεται πιο διαπερατός απέναντι σε μικροοργανισμούς, εξωτερικούς παράγοντες και άλλες ερεθιστικές ουσίες. Προκαλείται φλεγμονή, η οποία διαταράσσει περαιτέρω τον δερματικό φραγμό. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος συνεχούς φλεγμονής στο τριχωτό.