Σιλικόνη για τα μαλλιά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όπως οποιαδήποτε άλλη περιοχή του δέρματος, το τριχωτό έρχεται αντιμέτωπο με μεταβολές και παθήσεις που, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτούν τόσο δερματολογική παρακολούθηση όσο και σωστή διαχείριση. Οι παθήσεις του τριχωτού διακρίνονται σε ποικίλες κατηγορίες ανάλογα με τον ιστό που προσβάλλουν ή την αιτία.

Οι λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιασικές), τα αυτοάνοσα και τα φλεγμονώδη νοσήματα (ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος), οι καλοήθεις μορφές καρκίνου του δέρματος κλπ. αποτελούν την πλειοψηφία των συχνότερων ιατρικών προβλημάτων του τριχωτού. Συνηθέστερη ασθένεια του τριχωτού είναι κατά πάσα πιθανότητα η ψωρίαση, η οποία ενίοτε συνδυάζεται με σοβαρής μορφής πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (που ίσως εκτείνεται σε όλο το πρόσωπο). Πέραν της αντιαισθητικής φύσης της (μεγάλα λέπια, ερυθρό τριχωτό), η ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών (περίπου 5 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ) καθώς συνεπάγεται διαρκή κνησμό. Επιπλέον, οι περιοχές του τριχωτού που προσβάλλονται από αυτή την ασθένεια παρουσιάζουν συχνά αλωπεκία (ψωριασική αλωπεκία): οι τρίχες στην προσβεβλημένη περιοχή παύουν να μεγαλώνουν. Μια συνήθης κατάσταση που είναι γνωστή στους περισσότερους γονείς, και για την οποία υπάρχουν αποτελεσματικές αλλά κουραστικές θεραπείες, είναι η μόλυνση του τριχωτού των παιδιών από ψείρες (Pediculosus capitis). Όσον αφορά στις ασθένειες του τριχωτού, τα διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται (ρετινοειδή, κορτικοειδή, ανθραλίνη, αντιμιτωτικά. ψωραλένια, UVA, αντιβακτηριακά, αντιμυκητιασικά...) επιφέρουν συχνά ανεπιθύμητες ενέργειες (δυσφορία στο τριχωτό, δυσκολία στον καλλωπισμό των μαλλιών, χρωματισμός δέρματος...).


Με πολλούς τρόπους τα καλλυντικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση ή και στην αποκατάσταση τόσο της άνεσης όσο και της αίσθησης σε πάσχον από τις παραπάνω παθήσεις τριχωτό, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου παρέχεται και χρειάζεται ένα προφιλ καλλυντικού «φιλικό στο τριχωτό της κεφαλής»  Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: το τριχωτό είναι μια ακόμα περιοχή του δέρματος όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί αιφνίδια αλλεργική αντίδραση κατά τη διαδικασία βαφής σε άτομα με ευαισθησία. Αυτό το συμβάν, μερικές φορές σοβαρής μορφής, μπορεί εύκολα να αποφευχθεί ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται από όλους τους κατασκευαστές.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Από τη φύση τους ή βάσει του σχεδιασμού τους, τα καλλυντικά προϊόντα δεν στοχεύουν στη θεραπεία της πάθησης. Μπορούν, ωστόσο, να προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες των διαφόρων φαρμακευτικών θεραπειών. Τα σαμπουάν, οι λοσιόν και οι μάσκες που αναπτύσσονται ως «φιλικά για το τριχωτό» είναι πολύτιμοι σύμμαχοι ενάντια στις παθήσεις του τριχωτού.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ