Οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα μαλλιά σας

Μήπως τα μαλλιά σας φαίνονται θαμπά ή λιπαρά χωρίς λόγο; Η αιτία μπορεί να είναι η ρύπανση. Παρακάτω εξετάζουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της στα μαλλιά και το τριχωτό, καθώς και τους καλύτερους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

 

Τα μαλλιά είναι ευάλωτα απέναντι σε μια αόρατη απειλή που επηρεάζει τους πάντες και βρίσκεται παντού γύρω μας: τη ρύπανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύπανση, πηγή αυξανόμενης ανησυχίας, έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά και στο τριχωτό αλλοιώνοντας την όψη της τρίχας και, κατά συνέπεια, καταστρέφοντάς την(1). Να πώς.

 

Ποιους κυρίως επηρεάζει η ρύπανση;

 

Η πιο κοινή μορφή ρύπανσης είναι η ατμοσφαιρική -σκεφτείτε, για παράδειγμα, τους ρύπους των αυτοκινήτων, τις βιομηχανικές δραστηριότητες, και το νέφος. Ως εκ τούτου, αν ζείτε σε κάποια πόλη ή αστική περιοχή, οι κίνδυνοι της ρύπανσης είναι υψηλότεροι. Προτού, όμως, αποκηρύξετε μια για πάντα τη ζωή στην πόλη, θυμηθείτε ότι τα μαλλιά σας έρχονται αντιμέτωπα με επιθετικούς παράγοντες καταπόνησης κάθε φορά που βγαίνετε έξω και, ιδίως, που εκτίθεστε στην ακτινοβολία UV –η οποία ασκεί δυσμενή επίδραση στις πρωτεΐνες της τρίχας(2). Στα πολύ μολυσμένα περιβάλλοντα, ενδέχεται να υπάρχουν υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων (στα οποία περιλαμβάνονται μικροσκοπικά σωμάτια αιθάλης, σκόνης και ρύπων) που, σε συνδυασμό με τον καπνό και άλλους αέριους ρύπους, βλάπτουν τα μαλλιά.

"η ρύπανση (με τη μορφή λεπτών σωματιδίων αργιλίου, χαλκού, σιδήρου, κ.α. προσκολλάται στο τριχωτό, προκαλεί βλάβες και ερεθισμούς"

 

Πώς επηρεάζει η ρύπανση τα μαλλιά και το τριχωτό;

 

Η ρύπανση επηρεάζει τα μαλλιά με δύο τρόπους: επηρεάζοντας το τριχωτό και την ίδια την τρίχα. Πρώτον, όταν η ρύπανση (με τη μορφή λεπτών σωματιδίων αργιλίου, χαλκού, σιδήρου, κ.α.(1)) προσκολλάται στο τριχωτό, προκαλεί βλάβες και ερεθισμούς. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως κνησμός ή ξηρότητα στο τριχωτό (με την εμφάνιση δερματικών παθήσεων όπως η πιτυρίδα ή η δερματίτιδα). Μπορεί ακόμη να επηρεάσει την ποιότητα και την υφή των μαλλιών αποδυναμώνοντας την τρίχα και κάνοντάς την επιρρεπή στην ψαλίδα και το σπάσιμο. Επίσης, μπορεί να μεταβάλει την όψη των μαλλιών, τα οποία γίνονται θαμπά και εύθραυστα, με αυξημένο φριζάρισμα ή στατικό ηλεκτρισμό (3). Όλοι αυτοί οι παράγοντες σηματοδοτούν άσχημα νέα για τα μαλλιά. 

Δεύτερον, μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος της ρύπανσης είναι ορατός, καθώς οι ρύποι προσκολλώνται στην τρίχα μειώνοντας τη λάμψη και την απαλότητά της. Περαιτέρω μελέτες αποκάλυψαν ότι η ρύπανση διεισδύει ακόμα πιο βαθιά, επηρεάζοντας την εσωτερική δομή της τρίχας(1). Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η ρύπανση αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την ευαισθησία του τριχωτού, η οποία ενδέχεται να σχετίζεται με τριχόπτωση(4). Αυτό συμβαίνει όταν το τριχωτό καταπονείται σε μεγάλο βαθμό από τη συσσώρευση ορισμένων βαρέων μετάλλων, τα οποία διαταράσσουν τον κύκλο ζωής της τρίχας. Κι αν χρειάζεστε κι άλλες αποδείξεις ότι η ρύπανση κάνει κακό στα μαλλιά σας, μελέτες δείχνουν επίσης ότι, στους ανθρώπους που χάνουν τα μαλλιά τους ή εμφανίζουν τριχόπτωση, υπάρχει συχνά υψηλότερη συγκέντρωση μολύβδου, χαλκού και καδμίου (και τα τρία συνδέονται με τη ρύπανση) στα τριχοθυλάκιά τους και χαμηλότερη συγκέντρωση ψευδαργύρου (συνδέεται με την ανάπτυξη των μαλλιών), σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν τριχόπτωση(5).

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τις επιπτώσεις της ρύπανσης;

 

Μολονότι είναι αδύνατον να διασφαλίσετε ότι τα μαλλιά σας δεν θα έρθουν αντιμέτωπα με τη ρύπανση, υπάρχουν μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε για να τα προετοιμάσετε κατάλληλα. Ακολουθήστε τα παρακάτω 5 βήματα, για να εξασφαλίσετε τη σωστή προστασία των μαλλιών σας: 

Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης με δράση ενάντια στη ρύπανση
Τα προϊόντα περιποίησης με δράση ενάντια στη ρύπανση, όπως το σαμπουάν Mineral Soft, που περιέχει συστατικά που απομακρύνουν τους ρύπους από τα μαλλιά και προλαμβάνουν την προσκόλλησή τους στην τρίχα και στο τριχωτό. Καθαρίζει το τριχωτό και την τρίχα, αφήνοντας τα μαλλιά πιο ανάλαφρα και με περισσότερο όγκο.

Υιοθετήστε μια προσέγγιση «όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο» σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε
Τα βαριά προϊόντα, όπως οι λακ, τα τζελ και οι κρέμες για όγκο, μπορεί να κρατούν το χτένισμά σας σταθερό, όμως ταυτόχρονα έλκουν και παγιδεύουν τους ρύπους. Προτιμήστε πιο μινιμαλιστικά, ελαφριά προϊόντα πολλαπλών οφελών, και προσφέρετε τακτικά στα μαλλιά σας μια αναζωογονητική αποτοξίνωση. 

Μην λούζεστε πολύ συχνά

Το να αραιώσετε τα λουσίματα για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων μπορεί να σας ακούγεται αντιφατικό. Ωστόσο, το υπερβολικά συχνό λούσιμο ενδέχεται να αφυδατώσει τα μαλλιά σας, καθώς απομακρύνει το σμήγμα –ένα φυσικό έλαιο που είναι ωφέλιμο για τα μαλλιά. Όταν καταστρέφεται η προστατευτική αυτή ασπίδα, τα μαλλιά γίνονται πιο ευπαθή στην καταπόνηση κατά την έκθεσή τους στη ρύπανση και την ακτινοβολία UV. Είναι λοιπόν καλό να λούζεστε λιγότερο συχνά, ώστε να διατηρήσετε το σμήγμα σε φυσιολογικά επίπεδα και να εξασφαλίσετε την αποτελεσματική λειτουργία του. Αλλά μην φοβάστε! Υπάρχει μια εύκολη και αποτελεσματική λύση που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανάμεσα στα λουσίματα, για να κρατάτε τα μαλλιά σας γεμάτα φρεσκάδα και λάμψη υγείας: το ξηρό σαμπουάν, και, πιο συγκεκριμένα, ένα με συστατικά κατά της ρύπανσης, όπως το Mineral Soft.

Ενυδατώστε τα μαλλιά σας
Τα μαλλιά σας μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από τη σωστή ενυδάτωση, και ένα ενυδατικό προϊόν είναι ιδανικό για τα ξηρά μαλλιά που φαίνονται φριζαρισμένα και εύθραυστα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μαλακτική κρέμα μαλλιών, μάσκες και έλαια, καθώς αυτά θα αναπληρώσουν τα επίπεδα υγρασίας και θρεπτικών συστατικών βοηθώντας τα μαλλιά σας να ανακτήσουν τη λάμψη και την απαλότητά τους.

Αποφύγετε τη θερμότηταΤα εργαλεία που χρησιμοποιούν θερμότητα, όπως το πιστολάκι και το σίδερο ισιώματος, μπορεί να είναι σκληρά για τα μαλλιά και να επιδεινώσουν την καταπόνησή τους. Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε ένα προϊόν θερμοπροστασίας κάθε φορά που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε εργαλεία styling, και προσπαθήστε να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα μαλλιά σας θα σας ευγνωμονούν.

 

ΠΗΓΕΣ:


1. Grosvenor, AJ. et al., 'Oxidative Modification in Human Hair: The Effect of the Levels of Cu (II) Ions, UV Exposure and Hair Pigmentation' στο Photochemistry and Photobiology (2015) 10.1111/php.12537. [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26451514]
2. Sebetić, K. 'UV damage of the hair' στο Collegium Antropologicum (2008) 32.2 σ. 16365 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138021]
3. Galliano, A. et al, 'Particulate matter adheres to human hair exposed to severe aerial pollution: consequences for certain hair surface properties.' στο International Journal of Cosmetic Sciences (2017) 39.6 σ. 610-616 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28748540]
4. Misery, L. et al, 'Sensitive scalp: does this condition exist? An epidemiological study' στο Contact Dermatitis (2008) σ. 58.4 [Προσβάσιμο στο: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0536.2007.01288.x]
5. Ching-Huang, L. et al, 'Androgenic Alopecia Is Associated with Less Dietary Soy, Higher Blood Vanadium and rs1160312 1 Polymorphism in Taiwanese Communities' στο PLOS One (2013) 8.12 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875420/]

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ