Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Ποιες οι αλλαγές στην επιδερμίδα;

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης συνοδεύεται από διάφορες αλλαγές στο σώμα, την ψυχολογία και την επιδερμίδα σας. Είναι η αρχή μιας νέας φάσης της ζωής σας και, γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο σώμα σας, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τις αλλαγές αυτές.

Δρ Karolina Kopeć

Δερματολόγος

Τα διαφορετικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στο δέρμα σας

Στο παρακάτω άρθρο, η ειδικός μας Karolina Kopeć περιγράφει τις διαφορετικές αλλαγές που θα βιώσετε και θα δείτε στο δέρμα σας, όπως η απώλεια ελαστικότητας, ενώ εξηγεί γιατί συμβαίνουν οι αλλαγές αυτές. Ίσως να μην αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα συμπτώματα καθώς η εμμηνόπαυση είναι ένα πολύ προσωπικό ταξίδι, ωστόσο καθώς κάθε γυναίκα θα το περάσει, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία. Μπορεί να προκαλέσει κάποιες αισθητές αλλαγές στο σώμα, το δέρμα και στα μαλλιά σας, για τις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένες! Για αρχή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μείωση της λειτουργίας των ωοθηκών προκαλεί ορμονική ανισορροπία η οποία επηρεάζει τις φυσικές βιολογικές διεργασίες του δέρματος. Ο μεγαλύτερος χρόνος ανανέωσης των κυττάρων, η μειωμένη ανανέωση και ενυδάτωση, η απώλεια κολλαγόνου και ο επαναπροσανατολισμός των ελαστικών ινών οδηγούν σε απογοητευτικές αλλαγές στην ποιότητα του δέρματος. Απογοητευτικές αλλά όχι μη επανορθώσιμες!

Τα πρώτα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την αλλαγή των ορμονικών επιπέδων είναι:
·          Ξηρότητα - μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το δέρμα είναι τραχύ, έχει μερικές φορές κνησμό και η επιδερμίδα είναι θαμπή.
·          Λέπτυνση - υπάρχουν πιο ορατές ρυτίδες, ειδικά γύρω από τα μάτια και το στόμα και οι πληγές επουλώνονται πιο αργά.
·          Ερεθισμός του δέρματος - το δέρμα σας είναι συχνά ερεθισμένο, κόκκινο, με αίσθηση καύσου και πρέπει να παίρνετε πιο προσεκτικές αποφάσεις για ό,τι έχει να κάνει με την περιποίηση του δέρματος.
·          Τα δερματικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω ακμής ενδέχεται να επιδεινωθούν ή να αναπτυχθούν εκ νέου λόγω χαμηλότερων επιπέδων γυναικείων ορμονών.
·          Σημάδια βλάβης από τον ήλιο όπως κηλίδες - πιθανότατα θα δείτε τα αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία, των προηγούμενων ετών.
·          Χαλαρωμένο δέρμα - καθώς μειώνεται το κολλαγόνο, το δέρμα αρχίζει να χάνει τη σφριγηλότητά του.
·          Εύκολη εμφάνιση μώλωπων - που προκαλούνται από προοδευτική λέπτυνση του δέρματος λόγω απώλειας κολλαγόνου, γλυκοζαμινογλυκανών (GAG) και νερού.
·          Περισσότερες τρίχες στο πρόσωπο και λιγότερες στο τριχωτό της κεφαλής - μπορείτε να παρατηρήσετε ανεπιθύμητες τρίχες πάνω από τα χείλη, κατά μήκος της γνάθου και του πηγουνιού ενώ στο τριχωτό της κεφαλής γίνονται πιο λεπτές, μερικές φορές με υποχώρηση της μετωπικής γραμμής των μαλλιών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ

Οι αλλαγές στο σώμα σας έχουν συχνά αντίκτυπο στο δέρμα σας, καθώς το δέρμα είναι το πιο ορατό όργανό μας, ωστόσο είναι επίσης και το πιο εύκολο όργανο για θεραπεία και προστασία, καθώς μπορούμε να εφαρμόσουμε θεραπείες άμεσα και τοπικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αποφάσεις για την περιποίηση του δέρματός σας είναι ακόμη πιο σημαντικές τώρα.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ