Κολλαγόνο: Τα οφέλη του στο δέρμα & ιδιότητες

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΦΡΙΓΗΛΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ, ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ, ΔΥΝΑΤΑ ΟΣΤΑ: ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ;

Ο όρος «κολλαγόνο» προέρχεται από τη λέξη «κόλλα». Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη, και η πρωτεΐνη με τη μεγαλύτερη αφθονία στο ανθρώπινο σώμα (1). Οι δομικές πρωτεΐνες λειτουργούν υποστηρικτικά και δίνουν στους διαφορετικούς τύπους ιστών και κυττάρων το σχήμα, τη αντοχή και την ελαστικότητά τους. Λόγω της σημασίας του για τον οργανισμό, το κολλαγόνο τυγχάνει μεγάλης προσοχής τόσο στα καλλυντικά όσο και στην ιατρική.

Από τι αποτελείται το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο παράγεται από τα κύτταρα του συνδετικού ιστού. Αποτελείται από μακρές πρωτεϊνικές αλυσίδες που τυλίγονται η μία γύρω από την άλλη και συγκροτούνται κυρίως από αμινοξέα –όπως η προλίνη, η γλυκίνη και η υδροξυπρολίνη, πιο συγκεκριμένα. Η γλυκίνη αποτελεί τη μεγαλύτερη αναλογία αμινοξέων. Μεταξύ των επιμέρους αλυσίδων σχηματίζονται δεσμοί υδρογόνου, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα των ινών κολλαγόνου. Λόγω της δομής τους, οι ίνες κολλαγόνου δεν είναι ελαστικές, αλλά έχουν εκπληκτική αντοχή σε εφελκυσμό.

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ –ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;

Το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ ακούγονται συχνά στην ίδια πρόταση. Έχουν πράγματι κάποιες ομοιότητες. Και τα δύο παράγονται φυσικά από το σώμα, έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες νερού, και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της νεανικής όψης της επιδερμίδας. Ωστόσο, λειτουργούν διαφορετικά. Ενώ το κολλαγόνο ως πρωτεΐνη είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα και τη δύναμη του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ ως σύνθετο σάκχαρο εξασφαλίζει περισσότερο όγκο και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό αφού είναι σε θέση να συγκρατήσει έως και 6.000 φορές το βάρος του σε νερό.

ΠΟΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Μέχρι σήμερα, έχει αποδειχθεί η ύπαρξη 28 διαφορετικών τύπων κολλαγόνου (2), οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία τους. Πιο σημαντικές μορφές κολλαγόνου είναι οι τύποι I έως V, με τον τύπο Ι να είναι ο πιο κοινός στο σώμα με συγκέντρωση σχεδόν 90%.

Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντάται, μεταξύ άλλων, στο δέρμα, στον κερατοειδή χιτώνα, στους τένοντες, στους συνδέσμους και στα οστά. Αυτός ο τύπος προτιμάται επίσης για χρήση σε συμπληρώματα διατροφής και για την παραγωγή ζελατίνης.

Με ποσοστό άνω του 80%, το κολλαγόνο τύπου II υπάρχει κυρίως στους ιστούς των χόνδρων, στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, και στα πτερύγια των αυτιών, καθώς και στο υαλοειδές σώμα των ματιών. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνεται επίσης συχνά σε συμπληρώματα διατροφής.

Το κολλαγόνο τύπου III βρίσκεται, για παράδειγμα, στο δέρμα, στα εσωτερικά όργανα, και στα τοιχώματα των αγγείων.

Το κολλαγόνο τύπου IV είναι μέρος της βασικής μεμβράνης που σχηματίζει τον φραγμό μεταξύ των κυττάρων και του συνδετικού ιστού.

Το κολλαγόνο τύπου V βρίσκεται κυρίως στον κερατοειδή χιτώνα, στα οστά, στο νευρικό σύστημα και στους πνεύμονες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Ποια η δράση του κολλαγόνου στο δέρμα;
Το δέρμα μας αποτελείται από πολλά στρώματα που, προσεγγιστικά, χωρίζονται στην επιδερμίδα, το χόριο και το υπόδερμα. Σε ποσοστό περίπου 80%, το κολλαγόνο είναι το κυριότερο συστατικό του δέρματος και του συνδετικού ιστού. Σε συνδυασμό με τα ceramides (λιπίδια που απαρτίζουν τον προστατευτικό φραγμό) και το υαλουρονικό οξύ (συγκράτηση της ενυδάτωσης), αποτελούν τα θεμέλια του δέρματος. Στο χόριο, δηλαδή στο μεσαίο στρώμα του δέρματος, η πρωτεΐνη αυτή σχηματίζει ένα πυκνό δίκτυο ινών κολλαγόνου για την υποστήριξη του δέρματος. Μαζί με την ελαστίνη –μια άλλη πρωτεΐνη που παράγεται από το σώμα–, δημιουργεί μια σταθερή αλλά ελαστική δομή που διασφαλίζει την ελαστικότητα και την ευκαμψία του δέρματος. Επομένως, ένα ισχυρό και ακέραιο δίκτυο κολλαγόνου δρα ενάντια στον σχηματισμό ρυτίδων.

Ποιος ο ρόλος του κολλαγόνου στο σώμα;
Το κολλαγόνο είναι επίσης σημαντικό για τη δύναμη όλου του σώματος:
> Μύες: Για πολύ καιρό, θεωρούσαμε ότι το κολλαγόνο δεν έχει καμία επίδραση στη μυϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, μελέτη του 2015 έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου, σε συνδυασμό με προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μυϊκή μάζα (3). Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.
> Οστά: Ο οστίτης ιστός που είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητα των οστών αποτελείται από οστικά κύτταρα. Αυτά, με τη σειρά τους, περιβάλλονται από μια εξωκυττάρια ουσία που γεμίζει τα κενά μεταξύ των κυττάρων και περιέχει υψηλά ποσοστά κολλαγόνου. Το κολλαγόνο μπορεί επίσης να αυξήσει την οστική πυκνότητα (4).
> Αρθρώσεις και χόνδροι: Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό των χόνδρων στις αρθρώσεις (5), τους οποίους καθιστά σταθερούς και ανθεκτικούς στην πίεση, βοηθώντας έτσι τις αρθρώσεις να κινούνται ομαλά και ανώδυνα.

Πού οφείλεται η απώλεια του κολλαγόνου;
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην απώλεια κολλαγόνου. Εδώ, γίνεται διάκριση μεταξύ ενδογενών (εσωτερικών) και εξωγενών (εξωτερικών) παραγόντων.
> Ενδογενείς παράγοντες: Περίπου από την ηλικία των 25 ετών, ο μεταβολισμός του δέρματος αρχίζει να επιβραδύνεται –δηλαδή το δέρμα αρχίζει να γερνάει (6). Ως αποτέλεσμα, η φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Επιπλέον, με τα χρόνια, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό αλλά και πιο επιρρεπές στην ξηρότητα. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η γήρανση του δέρματος καθορίζεται εν μέρει από τα γονίδια. Στην απώλεια του κολλαγόνου συμβάλλουν επίσης οι ορμονικές μεταβολές, π.χ. στην εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση (7).
> Εξωγενείς παράγοντες: Στους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του δέρματος, και επομένως συμβάλλουν στην απώλεια κολλαγόνου, περιλαμβάνονται η ακτινοβολία UV, το αλκοόλ και το κάπνισμα, η μη ισορροπημένη διατροφή, το στρες, η έλλειψη ύπνου, τα φάρμακα, αλλά και το πολύ κρύο ή η πολλή ζέστη. Τα μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα οδηγούν σε έλλειψη σταθερότητας στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και, κατ' επέκταση, στον σχηματισμό ρυτίδων. Ταυτόχρονα, η χαμηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των αρθρώσεων και των μυών.

Η Vichy & το εκθεσίωμα
Το εκθεσίωμα είναι ένας γενικός όρος για όλους τους μη γενετικούς παράγοντες που προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και μπορούν να προαγάγουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η Vichy πρωτοστατεί στις έρευνες στον τομέα του εκθεσιώματος εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Η μάρκα αναπτύσσει τα προϊόντα της με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, με στόχο την προστασία της επιδερμίδας από τις βλαβερές επιπτώσεις του εκθεσιώματος.

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ;

Το κολλαγόνο δεν είναι βασική πρωτεΐνη μόνο στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και η πρωτεΐνη που απαντάται συχνότερα στο ζωικό βασίλειο (8). Βρίσκεται λοιπόν σε όλα τα ζωικά τρόφιμα. Πηγές ιδιαίτερα πλούσιες σε κολλαγόνο είναι οι εξής:
> το πλούσιο σε ίνες κρέας, ο ζωμός από κόκκαλα και το δέρμα από βοοειδή, χοίρους και πουλερικά·
> τα ψάρια και το δέρμα των ψαριών (ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός)·
> τα θαλασσινά·
> τα αυγά.

Μολονότι το βόειο κολλαγόνο είναι ένας από τους πιο γνωστούς τύπους κολλαγόνου, οι μέδουσες είναι πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην κατηγορία του θαλάσσιου κολλαγόνου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον: επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το κολλαγόνο από τις μέδουσες μπορεί να μειώσει τις βλάβες της ακτινοβολίας UV στο δέρμα (9).

Υπάρχει vegan κολλαγόνο;
Το καθαρό κολλαγόνο είναι αποκλειστικά ζωικής προέλευσης, καθώς τα φυτά δεν παράγουν αυτή τη δομική πρωτεΐνη. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει vegetarian ή vegan κολλαγόνο. Υπάρχουν, ωστόσο, φυτικές τροφές πλούσιες στα αμινοξέα που αποτελούν τα δομικά συστατικά του κολλαγόνου. Η τακτική και επαρκής κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να ενισχύσει τη φυσική σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα. Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την απώλεια κολλαγόνου. Οι τροφές που έχουν θετική επίδραση στον σχηματισμό κολλαγόνου περιλαμβάνουν το κυνόρροδο (καρπός άγριας τριανταφυλλιάς), το ιπποφαές, τις πιπεριές, τα καρύδια και διάφορα φυτικά έλαια.

Μπορώ να πάρω κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής;
Το κολλαγόνο διατίθεται ως συμπλήρωμα τόσο σε μορφή κάψουλας ή σκόνης όσο και ως πόσιμο κολλαγόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται υδρολυμένο κολλαγόνο. Αυτό περιέχει πρωτεΐνες που διασπώνται από ένζυμα, είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτό και μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από τον οργανισμό. Οι κάψουλες και το πόσιμο κολλαγόνο μπορούν να καταναλωθούν επιτόπου, ενώ, αν επιλέξετε κολλαγόνο σε μορφή σκόνης, θα πρέπει να μετράτε μόνη σας τη δόση και να το αναμειγνύετε με smoothies, γιαούρτι, κλπ.

Πόσο κολλαγόνο τη μέρα πρέπει να παίρνω;
Δεν υπάρχει επίσημη συνιστώμενη ποσότητα για την πρόσληψη κολλαγόνου ως συμπληρώματος διατροφής. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δόσεις από 2,6 γραμμάρια έως 15 γραμμάρια την ημέρα για περίοδο από 3 έως 18 μήνες έδειξαν θετικά αποτελέσματα (10). Αυτά τα αποτελέσματα περιελάμβαναν τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, την αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων, τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, και την ενίσχυση των τενόντων και των συνδέσμων.

Έξτρα συμβουλή: υγιεινή διατροφή.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, και επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη ή αλάτι. Αυτό θα ενισχύσει τις ευεργετικές ιδιότητες του κολλαγόνου στο δέρμα σας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ;

Λόγω του μοριακού μεγέθους του, το κολλαγόνο στα προϊόντα περιποίησης είναι δύσκολο να διεισδύσει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνο είναι αποτελεσματικά στις επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας, όπου προσφέρουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και πιο λεία αίσθηση βραχυπρόθεσμα. Για να μειώσετε τις ρυτίδες μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να επιλέξετε προϊόντα των οποίων τα δραστικά συστατικά διεγείρουν τον σχηματισμό κολλαγόνου στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Ορός κολλαγόνου
Οι οροί περιέχουν συνήθως δραστικά συστατικά που στοχεύουν συγκεκριμένες ανάγκες της επιδερμίδας. Ο ορός έχει πιο υγρή σύσταση από ό,τι μια κρέμα, χάρη στην οποία διεισδύει βαθύτερα στην επιδερμίδα. Επιπλέον, τα δραστικά συστατικά ενσωματώνονται στη σύνθεση σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Οι αντιγηραντικοί οροί προσφέρουν εντατική θρέψη στην επιδερμίδα, βελτιώνουν την ελαστικότητά της και καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης.

Οι οροί ρετινόλης –όπως το LIFTACTIV Retinol Specialist Serum– μπορούν επίσης να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας έτσι αποτελεσματικά τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές.

Κρέμα προσώπου με κολλαγόνο
Η καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια κρέμα προσώπου εμπλουτισμένη με πεπτίδια που διεγείρουν το κολλαγόνο. Μια τέτοια κρέμα θα προσφέρει στην επιδερμίδα σας πολύτιμη ενυδάτωση, ενώ ταυτόχρονα θα την κάνει πιο δυνατή ενάντια στον βλαβερό αντίκτυπο των εξωτερικών επιθετικών παραγόντων. Μια κρέμα ημέρας με πεπτίδια κολλαγόνου και αντιοξειδωτική βιταμίνη C, όπως η LIFTACTIV Collagen Specialist, θα προστατεύσει την επιδερμίδα σας από το οξειδωτικό στρες και θα ενισχύσει τη σύνθεση κολλαγόνου.

Συμπεριλάβετε μια κρέμα νυκτός στη βραδινή σας ρουτίνα περιποίησης. Όσο κοιμόμαστε, το σώμα μας δουλεύει στο φουλ και το δέρμα μας μπαίνει σε διαδικασία ανανέωσης. Σε αυτή τη φάση, ο κυτταρικός μεταβολισμός επιταχύνεται και η επιδερμίδα απορροφά καλύτερα τα δραστικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης. Μια κρέμα νυκτός με πεπτίδια και βιταμίνη C –όπως η LIFTACTIV Collagen Specialist Night– μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα των προϊόντων περιποίησης ημέρας, ενισχύοντας περαιτέρω τον σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα.

Συμβουλή: Οι ακτίνες UV του ήλιου προάγουν την πρόωρη γήρανση και την απώλεια κολλαγόνου (11), γι' αυτό και πρέπει να προστατεύετε την επιδερμίδα σας από τις βλαβερές επιπτώσεις τους εφαρμόζοντας αντιηλιακό. Εκτός από την προστασία UVB, πολύ σημαντική είναι και η επαρκής προστασία UVA λόγω της αντιγηραντικής δράσης της. Το ελαφρύ αντιηλιακό CAPITAL SOLEIL UV-Age Daily με SPF 50 έχει πολύ υψηλό UVA-PF 46 (Δείκτης Προστασίας UVA).

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ;

Η πρόσληψη κολλαγόνου μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και η εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων με παράγοντες που διεγείρουν το κολλαγόνο θεωρούνται γενικά ασφαλείς πρακτικές. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, δυσπεψία, πονοκεφάλους, κόπωση ή ζάλη. Μην χρησιμοποιείτε θαλάσσιο κολλαγόνο αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία στα ψάρια ή στα θαλασσινά. Πριν από τη χρήση, ανατρέξτε στο εσώκλειστο φύλλο οδηγιών.

Λάβετε υπόψη: αν παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση κατά τη χρήση ενός προϊόντος περιποίησης, αυτή μπορεί να οφείλεται και σε άλλα συστατικά.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Συνδυάζοντας συστατικά που διεγείρουν το κολλαγόνο και ενυδατικά συστατικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα αντιγήρανσης που θα βοηθήσει στη σύσφιγξη της επιδερμίδας σας.

Πεπτίδια
Με τον όρο «πεπτίδια» αναφερόμαστε στα αμινοξέα –δηλαδή στα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών– που ενώνονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς. Τα πεπτίδια μπορούν να διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου στο δέρμα και να ενισχύσουν τον συνδετικό ιστό. Πολλά πεπτίδια έχουν επίσης την ικανότητα να δεσμεύουν το νερό, χάρη στην οποία «γεμίζουν» την ανώτερη στοιβάδα του δέρματος.

Matrixyl
Αυτό το σύμπλοκο πεπτιδίων θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιγηραντικά συστατικά. Χάρη στο μικρό μέγεθός του, το Matrixyl διεισδύει στην επιδερμίδα και διεγείρει τους υποδοχείς που ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και την κυτταρική ανανέωση. Αυτό όχι μόνο αποτρέπει τα σημάδια γήρανσης, αλλά επίσης μειώνει τις ρυτίδες και συσφίγγει το οβάλ του προσώπου.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως πηγή ευεξίας. Αυτή η βιταμίνη είναι ένα συστατικό πολλαπλών οφελών, που υποστηρίζει σημαντικές λειτουργίες του σώματος και έχει επίσης θετική επίδραση στο δέρμα. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες και εξουδετερώνει τις δυσχρωμίες.

Βιταμίνη Ε
Χάρη στις ευέλικτες, προστατευτικές ιδιότητές της, η βιταμίνη Ε αποκαλείται συχνά «βιταμίνη της αντιγήρανσης». Όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτή η βιταμίνη προσφέρει επίσης πολύτιμη ενυδάτωση και υποστηρίζει τους μηχανισμούς αυτοανανέωσης της επιδερμίδας. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να λειτουργήσει και καταπραϋντικά.

Υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συγκρατήσει πολλές φορές το βάρος του σε νερό. Έτσι, λειτουργεί ως αποθήκη νερού, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από την απώλεια ενυδάτωσης μέσω της εξάτμισης. Το υαλουρονικό οξύ «γεμίζει» την επιδερμίδα και την κάνει να φαίνεται πιο λεία.

Νιασιναμίδη
Εκτός από την ικανότητά της να προάγει την κυτταρική ανανέωση, η νιασιναμίδη (ή αλλιώς βιταμίνη Β) υποστηρίζει τη σύνθεση ceramides και λιπιδίων, τα οποία αποτελούν δομικό συστατικό του προστατευτικού επιδερμιδικού φραγμού. Έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση και είναι ακόμα πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Επιπλέον, μειώνει την υπερμελάγχρωση αναστέλλοντας τη φλεγμονή και ρυθμίζοντας τον σχηματισμό μελανίνης.

Ρετινόλη (βιταμίνη Α)
Η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α, γνωστή για τα ποικίλα αντιγηραντικά της οφέλη. Υποστηρίζει τη φυσική διαδικασία αναγέννησης του δέρματος ενθαρρύνοντας την κυτταρική ανανέωση. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος απομακρύνονται, και η επιδερμίδα φαίνεται πιο φρέσκια και λαμπερή. Η ρετινόλη διεγείρει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και εξασφαλίζει περισσότερη σφριγηλότητα και ελαστικότητα.

ΤΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΩ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ;

Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη ρουτίνα περιποίησής σας στις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Η Vichy προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα που ενισχύουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, συσφίγγουν την επιδερμίδα και μειώνουν την όψη των ρυτίδων. Όλα μας τα προϊόντα είναι επίσης εμπλουτισμένα με το Ιαματικό Νερό Vichy που διαθέτει επανορθωτικές ιδιότητες.

Κρέμα ημέρα για εντατική σύσφιγξη της επιδερμίδας
Η βελτιωμένη σύνθεση της κρέμας προσώπου LIFTACTIV Collagen Specialist περιέχει 3 φορές περισσότερα αντιγηραντικά πεπτίδια σε σύγκριση με την προηγούμενη σύνθεση, τριπλασιάζοντας έτσι την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C και η νιασιναμίδη προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, προάγουν την κυτταρική ανανέωση και αντισταθμίζουν την απώλεια κολλαγόνου. Έτσι, αυτή η ενυδατική ημέρας ενισχύει την πυκνότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Κρέμα νυκτός για αναγέννηση της επιδερμίδας
Η LIFTACTIV Collagen Specialist Night με πεπτίδια κολλαγόνου και βιταμίνη C υποστηρίζει την αναγέννηση της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αναζωογονητική σύνθεσή της μειώνει τα σημάδια απώλειας κολλαγόνου, αφήνοντας την επιδερμίδα σφριγηλή και με ομοιόμορφο τόνο. Η επιδερμίδα ενδυναμώνεται και προστατεύεται από τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες την επόμενη μέρα.

Αντιγηραντική σύνθεση υψηλής συγκέντρωσης
Το LIFTACTIV Vitamin C Serum είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη αντιγηραντική σύνθεση με βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και υαλουρονικό οξύ. Αυτός ο δερματολογικά ελεγμένος αντιγηραντικός ορός έχει ενυδατική και συσφιγκτική δράση. Το κολλαγόνο είναι μία θεμελιώδης δομική πρωτεΐνη που υπάρχει φυσικά στο σώμα και στο δέρμα μας. Είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος και τη σταθερότητα διαφόρων τύπων ιστών. Με την ηλικία, τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται, κάτι που γίνεται ορατό μέσω της χαλάρωσης της επιδερμίδας και της ανάπτυξης ρυτίδων. Ορισμένα ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης διεγείρουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Το κολλαγόνο μπορεί να προσφέρει στην επιδερμίδα μεγαλύτερη σφριγηλότητα, αλλά και να επανασμιλεύσει το οβάλ δίνοντας στο πρόσωπο πιο νεανική όψη.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ