Κηλίδες στο πρόσωπο: Πρόληψη & Τρόποι αντιμετώπισης

Έχετε ατέλειες και δεν ξέρετε ποια μπορεί να είναι η αιτία; Θέλετε να απαλλαγείτε από αυτές, αλλά δεν ξέρετε πραγματικά πώς να τις αντιμετωπίσετε; Σε αυτό το άρθρο σας ενημερώνουμε για τα είδη των δερματικών κηλίδων που υπάρχουν, τις πιθανές αιτίες και τις κατάλληλες θεραπείες για να μειώσετε ορατά την εμφάνισή τους στο πρόσωπο.

Τι σημαίνουν οι καφέ κηλίδες στο δέρμα;

Η εικόνα του δέρματος είναι μια αντανάκλαση όλων όσων συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Οι δερματικές ατέλειες είναι το αποτέλεσμα μεταβολών στη λειτουργία του δέρματος και μπορεί να σχετίζονται με γενετικές ή ορμονικές μεταβολές ή με την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής, που είναι γνωστοί ως «εκθεσίωμα». Άλλες φορές οι κηλίδες του προσώπου υποδηλώνουν συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις. 

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες αιτίες των κηλίδων, γνωστών και ως υπερμελάγχρωση. 
Η3: Αιτίες πρόκλησης υπερμελάγχρωσης
Η υπερμελάγχρωση προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση μελανίνης στο δέρμα, η οποία δημιουργεί σκούρες κηλίδες ή μπαλώματα σε αυτό. Οι δερματικές κηλίδες μπορεί να οφείλονται σε γενετική κληρονομικότητα, αλλά υπάρχουν και άλλοι –εσωτερικοί και εξωτερικοί– παράγοντες που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του δέρματος, ιδίως με την πάροδο των ετών. 

Αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστοί με τον όρο Exposome, μια έννοια που επινοήθηκε από τον επιδημιολόγο Christopher Wild το 2005, ο οποίος τους ταξινόμησε σε εσωτερικές, εξωτερικές και βιολογικές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών των παραγόντων μπορούμε να βρούμε: την ηλιακή ακτινοβολία, τον καπνό, τη θερμοκρασία, τη διατροφή, το στρες, την έλλειψη ύπνου και τη ρύπανση.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι σήμερα ένας από τους παράγοντες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εμφάνιση των ατελειών. Αν και η υπεριώδης ακτινοβολία διεγείρει τη σύνθεση της βιταμίνης D, η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UVA είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το δέρμα μας, επειδή προκαλεί γήρανση και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε κάποιο είδος αντηλιακής προστασίας κάθε μέρα, ειδικά τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός, ώστε να είμαστε σωστά προστατευμένοι και να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων από τον ήλιο.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης, η οποία είναι μία ακόμη από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης ατελειών στο πρόσωπο. 

Η γήρανση είναι, μαζί με την έκθεση στον ήλιο, μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης δερματικών ατελειών και οφείλεται στην ανισορροπία της παραγωγής μελανίνης στα κύτταρα του προσώπου.

Εγκυμοσύνη: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν υπερμελάγχρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως στη μεσαία γραμμή της κοιλιάς, στο πρόσωπο και στις μασχάλες. Η αιτία είναι η αυξημένη έκκριση ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως τα οιστρογόνα και τα γεσταγόνα, που προκαλούν μεταβολές στην παραγωγή μελανίνης.

Τραυματισμοί του δέρματος: Τραυματισμοί όπως εγκαύματα, ουλές και λοιμώξεις μπορούν να ευνοήσουν την υπερμελάγχρωση του δέρματος.

Αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, έχουν φωτοευαισθητοποιητική δράση και μπορεί να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση, οδηγώντας σε βλάβες και κηλίδες στο δέρμα, εάν αυτό εκτεθεί στον ήλιο χωρίς προστασία.

Δερματικές διαταραχές: Ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και η ακμή, μπορεί να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση του δέρματος και να οδηγήσουν σε κηλίδες.

Ρύπανση: Οι ρύποι, όπως οι υδρογονάνθρακες από τις εξατμίσεις, τα εργοστάσια ή την καύση, απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες και ενεργοποιούν τη δράση των μελανοκυττάρων, προκαλώντας δερματικές κηλίδες, ακόμη και χωρίς την έκθεση του δέρματος σε ακτινοβολία.

Το κάπνισμα, το άγχος και η έλλειψη ύπνου επηρεάζουν άμεσα τη γήρανση του δέρματος, αλλά δεν είναι οι κύριες αιτίες πρόκλησης των ατελειών του προσώπου.
 
Τύποι ατελειών του προσώπου

Οι δερματικές κηλίδες μπορεί να είναι σκούρες ή λευκές και ενδέχεται να οφείλονται σε μεταβολή της μελάγχρωσης του δέρματος, με άλλα λόγια σε αύξηση ή μείωση των επιπέδων μελανίνης σε μια περιοχή του προσώπου. Υπάρχουν κηλίδες που εμφανίζονται και δεν σημαίνουν τίποτα, ενώ άλλες μπορεί να δείχνουν κάποια ανωμαλία στον οργανισμό μας. Επομένως, σε αυτή την ανάρτηση θα εξηγήσουμε τους τύπους των κηλίδων στο πρόσωπο, ώστε να ξέρετε πώς να τους αναγνωρίζετε. Ξεκινάμε!  

Ηλιακές κηλίδες

Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Όταν δέχονται υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία, τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να παράγουν μελανίνη με μη ισορροπημένο τρόπο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ηλιακές κηλίδες στο πρόσωπο και σε άλλες περιοχές που εκτίθενται στην ακτινοβολία. Αυτές οι κηλίδες μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας κάθε μέρα, όταν βγαίνετε έξω.

Γεροντικές φακίδες

Οι γεροντικές φακίδες είναι δερματικές κηλίδες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της γήρανσης του δέρματος και της έκθεσης στον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής προκαλεί ανισορροπία στη μελάγχρωση του δέρματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δερματικών κηλίδων. 

Αυτές οι κηλίδες γήρανσης του δέρματος προκαλούνται από την επιδείνωση της μελάγχρωσης του δέρματος, καθώς τα κύτταρα γερνούν και χάνουν την ικανότητα να παράγουν μελανίνη κανονικά. Οι κηλίδες γήρανσης, γνωστές επίσης ως γεροντικές κηλίδες ή ηλιακές κηλίδες, είναι μικρές καφέ κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα καθώς μεγαλώνουμε. Οι γεροντικές φακίδες δεν είναι επικίνδυνες και συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία, αλλά μπορεί να αποτελούν ένδειξη βλάβης και γήρανσης του δέρματος εξαιτίας του ήλιου. 

Υπερμελάγχρωση

Η υπερμελάγχρωση είναι το σκούρο χρώμα μιας περιοχής του δέρματος ως αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής μελανίνης. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων ή σκούρων περιοχών στο δέρμα, δίνοντάς του μια αφύσικη εμφάνιση. Η υπερμελάγχρωση σχετίζεται με τις λεντιγίνες (κηλίδες που προκαλούνται από τον ήλιο ή τη γήρανση), το μέλασμα (κηλίδες του δέρματος που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές) ή τις μεταφλεγμονώδεις κηλίδες (ύστερα από δερματικές βλάβες).

Υποχρωμία

Η υπομελάγχρωση είναι το αντίθετο της υπερμελάγχρωσης και προκαλείται από μείωση ή απουσία μελανίνης στο δέρμα. Η απουσία μελανίνης μπορεί να οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε δυσλειτουργία των μελανοκυττάρων, που προκαλείται από τη γήρανση ή σε βλάβη από τις ακτίνες UV/UVA που τα εμποδίζει να παράγουν μελανίνη κανονικά. Οι κηλίδες που προκαλούνται από αυτό το φαινόμενο είναι λευκές και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μόνο αισθητικό αποτέλεσμα, μολονότι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εάν εμφανιστούν, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επαγγελματική διάγνωση, για να αποκλείσει τυχόν παθολογικές αιτίες.

Φακίδες στο πρόσωπο

Είναι πολύ συχνές και οφείλονται σε συσσώρευση μελανίνης. Οι φακίδες έχουν γενετική προέλευση και εμφανίζονται όταν ο ήλιος χτυπά το ανοιχτόχρωμο δέρμα, σε περιοχές που γενικώς εκτίθενται σε ακτινοβολία. Με την επίδραση των ακτίνων UV/UVA, η μελανίνη κατανέμεται ανομοιόμορφα, προκαλώντας αυτού του είδους τις κηλίδες. Οι φακίδες στο πρόσωπο αποτελούν σύμπτωμα ευαίσθητου και ευπαθούς δέρματος. Ως εκ τούτου, αν και δεν αποτελούν κίνδυνο, είναι σημαντικό να τις προστατεύετε από τις ακτίνες UV. 

Καθώς προκαλούνται από γενετικούς παράγοντες, δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς, αλλά υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνισή τους. Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο, η αποφυγή του τεχνητού μαυρίσματος και η χρήση προϊόντων που εξομαλύνουν τον τόνο του δέρματος και το αναπλάθουν είναι μερικές από τις μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε την εμφάνιση φακίδων στο πρόσωπο.

Τι είναι μια κρέμα κατά των κηλίδων και για ποιο λόγο τη χρησιμοποιούμε;

Αν θέλετε να μάθετε πώς να μειώσετε την εμφάνιση των κηλίδων στο πρόσωπό σας, εδώ θα βρείτε όλα τα μυστικά των κρεμών κατά των κηλίδων, του νέου σας συμμάχου στον αγώνα για δέρμα χωρίς ατέλειες. 

Οι κρέμες κατά των κηλίδων είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των κηλίδων ή της υπερμελάγχρωσης του δέρματος.

Πώς λειτουργούν τα προϊόντα αποχρωματισμού;

Τα ενεργά συστατικά στις θεραπείες και στις κρέμες κατά των κηλίδων στοχεύουν στο να μειώσουν την υπερμελάγχρωση με δύο τρόπους:

Μειώνοντας την παραγωγή μελανίνης. Οι αποχρωματικές κρέμες μειώνουν την ένταση της παραγωγής μελανίνης, προκειμένου να αποτρέψουν την υπερμελάγχρωση του δέρματος και τον σχηματισμό κηλίδων.

Προωθώντας την αναγέννηση των κυττάρων. Για την ανανέωση του δέρματος, την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την ενίσχυση της ανάπλασης των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος.
 
Πώς να εφαρμόσετε την κρέμα κατά των κηλίδων

Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα κατά των κηλίδων για να μειώσετε τα συγκεκριμένα σημάδια στο πρόσωπό σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιο σημείο της ρουτίνας σας συνιστάται να την εφαρμόσετε, ώστε να έχει πλήρη δράση και να προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αποκτήστε τα καλύτερα αποτελέσματα της ημέρας βήμα προς βήμα

Δείτε πώς μπορείτε να βάλετε την κρέμα κατά των κηλίδων στην καθημερινή σας ρουτίνα για να πετύχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, ώστε να πείτε αντίο στις ατέλειες του προσώπου.

1. Καθαρισμός προσώπου

Το πρώτο βήμα σε κάθε θεραπεία είναι ο καθαρισμός του προσώπου. Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα η θεραπεία και να αποφευχθεί η εμφάνιση ατελειών εξαιτίας της συσσώρευσης ακαθαρσιών στους πόρους. Πλύνετε το πρόσωπό σας με το συνηθισμένο καθαριστικό προσώπου σας, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στη συνέχεια στεγνώστε το δέρμα σας με μια μαλακή πετσέτα. 

2. Ορός αποχρωματισμού

Μετά τον καθαρισμό ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε με τη θεραπεία κατά των κηλίδων. Οι οροί προσώπου είναι το ιδανικό προϊόν για να ενσωματωθούν στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας, καθώς έχουν υψηλή συγκέντρωση ενεργών συστατικών και η ελαφριά υφή τους επιτρέπει τη διείσδυσή τους βαθιά στην επιδερμίδα. 

Επιλέξτε έναν ορό αποχρωματισμού που προάγει την ανανέωση των κυττάρων στο δέρμα του προσώπου. Εφαρμόστε τον σε όλο το πρόσωπο κάνοντας απαλό μασάζ, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια. Απλώστε το προϊόν μέχρι να απορροφηθεί πλήρως, και συνεχίστε στο επόμενο βήμα.

3. Εφαρμόστε την κρέμα κατά των κηλίδων

Απλώστε την κρέμα για κηλίδες σε όλο σας το πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις και βεβαιωθείτε ότι η κρέμα έχει απορροφηθεί σωστά. 

4. Τελειώστε με αντηλιακό

Μόλις τελειώσετε με την κρέμα για τις κηλίδες, είναι ώρα για ένα από τα πιο σημαντικά  βήματα, που πολλές φορές το παραλείπουμε: το αντηλιακό. Οι αντηλιακές κρέμες αυξάνουν μερικές φορές την ευαισθησία στον ήλιο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακό για να αποτρέψετε τις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και την επανεμφάνιση των κηλίδων του προσώπου. Καλό είναι να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες, αν εκτίθεστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν εκτίθεστε σε έντονη ακτινοβολία, καθώς η δράση του μειώνεται με την πάροδο των ωρών και θα πρέπει να αποφεύγετε να αφήνετε το δέρμα απροστάτευτο. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα προϊόντα αποχρωματισμού έχουν ήδη προστασία SPF. Εάν η κρέμα κατά των κηλίδων σας περιέχει υψηλό δείκτη προστασίας, δεν είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε αντηλιακό πάνω από τη θεραπεία. Να θυμάστε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο για την καθημερινή σας ρουτίνα.

Τα καλύτερα αποτελέσματα τη νύχτα βήμα προς βήμα

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία αποχρωματισμού τη νύχτα, για να ενισχύσετε τα αποτελέσματα αυτών των προϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι παρόμοια με αυτά της ημερήσιας ρουτίνας σας.

1. Καθαρίστε το πρόσωπό σας

Ο καθαρισμός είναι ένα βασικό βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το πρόσωπό σας και να το απαλλάξετε από τους ρύπους, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που συσσωρεύονται σε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα καθαριστικό κατάλληλο για την επιδερμίδα σας, αναμειγνύοντάς το με νερό και τρίβοντας απαλά το δέρμα για να απομακρύνετε τους ρύπους. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε απαλά το πρόσωπό σας με μια μαλακή πετσέτα. Αν το προτιμάτε, μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα καθαριστικό που δεν χρειάζεται ξέπλυμα, όπως τα τονωτικά και οι κρέμες ημέρας.

2. Ορός αποχρωματισμού

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η χρήση εντατικής θεραπείας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Χρησιμοποιήστε τον τοπικό σας ορό σε καθαρό και στεγνό δέρμα. Εφαρμόστε σε όλο το πρόσωπο και κάντε μασάζ μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.

3. Εφαρμόστε την κρέμα κατά των κηλίδων

Αφού καθαρίσετε το πρόσωπό σας, έχει έρθει η ώρα να εφαρμόσετε την κρέμα κατά των κηλίδων, απλώνοντάς την πάνω στις κηλίδες ή απλώνοντας ένα λεπτό στρώμα σε ολόκληρο το πρόσωπο για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα 4 κορυφαία προϊόντα κατά των κηλίδων που συνιστώνται από δερματολόγους

Σας παρουσιάζουμε έναν κατάλογο επιλογών στις οποίες θα βρείτε τον καλύτερο σύμμαχό σας κατά των δερματικών κηλίδων.

1. Liftactiv B3 Κρέμα Κατά Των Κηλίδων SPF 50
 
Η Liftactiv B3 κρέμα κατά των κηλίδων με SFP50 περιέχει νιασιναμίδη, η οποία μειώνει την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων, και διαθέτει SPF50 για την προστασία της επιδερμίδας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Έτσι, βοηθά στη διόρθωση και την πρόληψη των ηλιακών κηλίδων, ενώ μειώνει ορατά τις ρυτίδες και προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος.

2. Liftactiv Ορός B3 Κατά Των Κηλίδων 

Αυτός ο ορός δρα σε διαφορετικά στρώματα του δέρματος προσφέροντας τριπλή δράση, για την καταπολέμηση των ατελειών, των ρυτίδων και του θαμπού τόνου του δέρματος. Είναι εμπλουτισμένος με νιασιναμίδη, που έχει ομογενοποιητικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, γλυκολικό οξύ και απολεπιστικές δραστικές ουσίες, πεπτίδια για τη μείωση των ρυτίδων και βιταμίνη Cg για ομοιόμορφο και φωτεινό τόνο.

3. Capital Soleil UV-AGE Daily Αντηλιακό κατά της Φωτογήρανσης

Το UV-AGE Daily Anti Photo-ageing Water Fluid είναι ένας καθημερινός φωτοπροστατευτικός παράγοντας, που προσφέρει πολύ υψηλή προστασία (SPF50+) από τις ακτίνες UVB και UVA για την πρόληψη των σημαδιών πρόωρης γήρανσης που οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο, όπως οι κηλίδες και οι ρυτίδες. Συντίθεται με τεχνολογία NETLOCK, η οποία επιτρέπει τη συνεχή εφαρμογή στο δέρμα για ομοιόμορφη προστασία, πεπτίδια που συμβάλλουν στην πρόληψη των ρυτίδων και νιασιναμίδη που μειώνει την εμφάνιση των δερματικών ατελειών. 

4. Capital Soleil UV-AGE Daily Αντηλιακό κατά της Φωτογήρανσης με χρώμα

Το Capital Soleil UV-AGE Daily with Colour SPF50+ είναι ένα καθημερινό αντηλιακό με χρώμα, που προσφέρει πολύ υψηλή προστασία UVA/UVB (SPF50+) για την πρόληψη της φωτογήρανσης του δέρματος. Είναι ενισχυμένο με τεχνολογία NETLOCK για ομοιόμορφη κατανομή της αντηλιακής προστασίας στο πρόσωπο, συσφικτικά πεπτίδια, νιασιναμίδη κατά των κηλίδων, κλάσματα προβιοτικών και το ηφαιστειακό νερό της Vichy, με ιδιότητες που ενισχύουν τον δερματικό φραγμό της επιδερμίδας, προστατεύοντάς την από τις ελεύθερες ρίζες.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ