Πώς να αφαιρέσετε τις κηλίδες στο δέρμα λόγω ηλικίας;

Όταν η έκθεση στον ήλιο, στη ρύπανση και σε άλλους παράγοντες έχει βλάψει το δέρμα σε σημείο να έχει δημιουργηθεί ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος επιδερμίδας, η χρήση προϊόντων περιποίησης με βάση τη βιταμίνη C μπορεί να διορθώσει και να εξαλείψει αυτές τις κηλίδες.

Πρώτα απ'όλα, τι είναι οι κηλίδες

Οι καφέ κηλίδες και οι πανάδες, μπορεί να είναι αποτέλεσμα γήρανσης, έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), ακμής, ορμονών, γονιδίων, καπνού ή ρύπανσης. Ένα σκουρόχρωμο σημάδι στην επιδερμίδα, αναπτύσσεται όταν μια μεγάλη ποσότητα μελανίνης, της καφέ χρωστικής που παράγει το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος, σχηματίζει εναποθέσεις στην επιδερμίδα.
Οι κηλίδες, που αναπτύσσονται αρχικά σε μεσήλικες και ηλικιωμένες επιδερμίδες, γενικά αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό με την πάροδο των ετών καθώς το άτομο γερνάει.

Τι προκαλεί τις κηλίδες

Γνωστή ως υπερμελάγχρωση, η παραγωγή των κυττάρων της επιδερμίδας, που σχηματίζουν τη μελανίνη (μελανοκύτταρα) αυξάνεται και συσσωρεύεται στο επιφανειακό στρώμα της, λόγω πολλών παραγόντων. Καθώς περνούν τα χρόνια, μια σωρευτική επίδραση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, της ρύπανσης και των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής μελανίνης και στην ένταση της υπερμελάγχρωσης. Όταν κάποιος εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, η επιδερμίδα παράγει μελανίνη για να προστατευτεί, οδηγώντας στη σταδιακή ανάπτυξη μαυρισμένου δέρματος. Ωστόσο, αυτή η μελανίνη μπορεί να συσσωρευτεί και να οδηγήσει σε μόνιμες κηλίδες στην επιδερμίδα, καθιστώντας τον ήλιο μία από τις κύριες αιτίες των κηλίδων.
Οι αλλαγές στο δέρμα που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία οφείλονται εν μέρει στον σχηματισμό ελεύθερων οξειδωτικών ριζών που προκαλούν μεταβολές στην λειτουργία των κυττάρων (υπεροξείδωση λιπιδίων) και δομικές αλλαγές, βλάβη του DNA (οξειδωτικό στρες) ή πρωτεϊνών, που οδηγεί σε απορρύθμιση της έκφρασης ορισμένων γονιδίων (Αναφορά: Niki, 1991). Αυτή η διαδικασία της βλάβης της – φωτογήρανσης που προκαλείται από τον ήλιο, έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση καθώς και σε κηλίδες από τον ήλιο(1).

Τρόποι πρόληψης: Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Για δεκαετίες, ο δυτικός πολιτισμός αποδίδει μεγάλη αισθητική αξία στο μαύρισμα του δέρματος. Ωστόσο, ήδη από τη δεκαετία του 1930, οι ειδικοί προειδοποίησαν για την πιθανή μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση της έκθεσης στον ήλιο στη γήρανση του δέρματος. Έκτοτε, ένας μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαίωσε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα: αποδεικνύοντας ότι η έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία οδηγεί σε βλάβη του δέρματος, είτε πρόκειται για άμεσες επιπτώσεις όπως ηλιακό έγκαυμα είτε για μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως οι κηλίδες από τον ήλιο(2). Η χρήση προϊόντων περιποίησης του δέρματος που ενσωματώνουν αντηλιακά φίλτρα για την προστασία και την αποκατάσταση των κυττάρων μας είναι επιτακτική για την πρόληψη κατά των κηλίδων γήρανσης(3).  Αφού έχουν εμφανιστεί κηλίδες, μπορεί να νομίζετε ότι’ είναι πολύ αργά για την προστασία από τον ήλιο να κάνει τη διαφορά. Αλλά στην πραγματικότητα, όταν το δέρμα προστατεύεται από τον ήλιο, μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσική του λειτουργία.

 

Βιταμίνη C και δέρμα

Υπάρχουν 13 βιταμίνες που είναι απαραίτητες για το σώμα και σημαντική θέση για το δέρμα έχει η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τις προστατευτικές και προληπτικές της ιδιότητες στην καταπολέμηση της κόπωσης και των λοιμώξεων, αλλά προσφέρει επίσης και άλλες σημαντικές αντιοξειδωτικές ενδείξεις, ιδιαίτερα στη δερματολογία(4) – και κυρίως στις κηλίδες.
Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει μόρια βιταμίνης C από μόνο του και έτσι πρέπει να την απορροφήσει μέσω πηγών όπως τα εσπεριδοειδή, τα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένα μούρα(6). Με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο και η έκθεση στη ρύπανση προκαλούν μείωση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης C.

Βιταμίνη C και δέρμα

Για να αφαιρέσετε τις κηλίδες λόγω ηλικίας, ψάξτε για τοπική περιποίηση δέρματος που περιέχει βιταμίνη C. Η βιταμίνη C διορθώνει τις κηλίδες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η φυσική λύση για τα αποτελέσματα ενός peeling.  Η βιταμίνη C βοηθά στην απομάκρυνση των κηλίδων με δύο βασικούς τρόπους: Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που γερνούν το δέρμα μας, για την πρόληψη των βλαβών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, μαζί με τη μείωση της δημιουργίας μελανίνης και συνεπώς της υπερμελάγχρωσης(7).

Για να αφαιρέσετε τις κηλίδες λόγω ηλικίας, κάντε απολέπιση κάθε εβδομάδα

Η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στον ομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Κάνετε ένα βήμα παραπέρα με μια διαδικασία απολέπισης που περιέχει βιταμίνη C για να δημιουργήσετε μια πιο ομοιογενή επιδερμίδα, καθώς τη διατηρεί φρέσκια και λεία, επιτρέποντας σε όλα τα ισχυρά συστατικά που είναι συσκευασμένα στην περιποίηση της επιδερμίδας σας να διεισδύσουν στο δέρμα(8).

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1. Telang, P.S. 'Vitamin C in dermatology' in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146
2. Vashi, N.A. et al, 'Aging Differences in Ethnic Skin' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2016) pp. 31-38
3. Darr et al: Protecting activity on cutaneous structures exposed to UV (1992)
4. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) pp. 51–6.
5. Geesin et al Dossier Roche Collagen I and III synthesis (2002)
6. Lykkesfeldt, J. 'Vitamin C' in Advances in Nutrition 5.1 (2014) pp. 16-18
7. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) pp. 51–6.
8. Rashmi, S. et al, ‘Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is available?’ in Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery 6.1, (2013) pp. 4-11

 

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ